Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Barva moči nás může upozornit na vážné onemocnění

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 81821x )

Normální barva moči se pohybuje od světle žluté až po tmavě jantarovou. Způsobuje ji barvivo urochrom a její intenzita závisí na tom, jak moc je moč koncentrovaná. Barva moči se může změnit vlivem požití určité potraviny, potravinářského barviva, potravinového doplňku nebo léku. Někdy však může být neobvyklá barva moči důkazem infekce nebo vážného onemocnění.

shutterstock.com

Čerstvá moč má jantarově žluté zbarvení, které se připisuje některým bilirubinoidům. Intenzita zbarvení závisí na koncentraci a množství moči, které je dáno příjmem a výdejem tekutin. První ranní moč bývá tmavší a hustší, což je způsobeno nižším příjmem tekutin během noci.

Červená nebo růžová moč

Červená barva moči nemusí vždy znamenat závažný problém. Příčinou může být:

  • Krev v moči – přítomnost krve bývá hlavním důvodem červeného zabarvení moči. Obvykle nejde o silné krvácení a objeví se bez další příznaků. Faktory, které mohou způsobit krev v moči (hematurii), se pohybují od namáhavého cvičení, infekce močových cest, zvětšené prostaty až po kameny v ledvinách nebo močovém měchýři, onemocnění ledvin nebo rakovinu ledvin či močového měchýře. Přítomnost krve v moči může mít souviset i s úrazem, například s pádem či autonehodou.
  • Potraviny – červená řepa, ostružiny nebo rebarbora ​​mohou změnit barvu moči na červenou nebo růžovou.
  • Léky – zčervenání moči mohou způsobit např. některá projímadla, antibiotika, antipsychotika nebo anestetika.
  • Jedovaté látky – moč se zbarví červeně také při chronické otravě olovem nebo rtutí.

Čtěte také: Nádory ledvin - příčina vzniku není zcela známá

Oranžová moč

Oranžové zabarvení bývá nejčastěji projevem nedostatku tekutin až dehydratace. Jedná se o signál, že je třeba zvýšit množství tekutin, neboť podceňování pitného režimu způsobuje únavu a může vést k celé řadě zdravotních problémů, protože z těla neodcházejí škodliviny tak, jak by měly.

Oranžovou barvu mohou dále způsobit:

  • Potraviny a potravinové doplňky – hlavním viníkem jsou především ty, které obsahují vitamin C a také mrkev a mrkvové šťávy.
  • Léky – antibiotika, lék na ředění krve warfarin, některá projímadla a léky užívané při chemoterapii.

Čtěte také: Fakta o pitném režimu a prevenci rakoviny ledvin

Modrá nebo zelená moč

Modré nebo zelené zbarvení moči může být důsledkem:

  • Potravin – chřest může dát moči nazelenalý nádech, stejně jako charakteristický zápach.
  • Léků – řada léků způsobuje modrou barvu moči, např. amitriptylin (antidepresivum), cimetidin (lék na žaludeční vředy).
  • Onemocnění – familiární hyperkalcémie, vzácná dědičná porucha, která způsobuje vysokou hladinu vápníku, je někdy nazývána jako syndrom modrých plenek, protože děti s touto poruchou vylučují modrou moč.

Tmavě hnědá moč

Tmavě hnědé zbarvení moči mohou způsobit:

  • Potraviny – po konzumaci velkého množství fazolí Fava, rebarbory nebo aloe může mít naše moč tmavě hnědou barvu.
  • Léky – řada léků může zapříčinit ztmavnutí moči, např. léky proti malárii, antibiotika nebo laxativa.
  • Onemocnění – některé poruchy jater, zejména hepatitida a cirhóza a vzácné dědičné onemocnění tyrosinemie mohou změnit barvu moči na tmavě hnědou. Stejně tak akutní glomerulonefritida, onemocnění ledvin, které omezuje jejich schopnost odstranit přebytečné tekutiny a odpadní látky.

Bezbarvá moč

Je-li tato tekutina čirá a bezbarvá, může to být způsobeno:

  • zvýšeným příjemem tekutin
  • Léky: diuretika(léky na odvodnění), léky na vysoký krevní tlak
  • Onemocnění: cukrovka, selhání ledvin

Čtěte také: Poznejte příznaky cukrovky včas

Zakalená moč

Zakalení moči mohou způsobit infekce močových cest nebo ledvinové kameny.

Kdy k lékaři

Lékaře bychom měli navštívit, pokud je změna barvy moči doprovázena nepříjemným pálením, štípáním nebo bolestí při močení, stejně jako v případě jiných obtíží při močení. Neméně znepokojivá je přítomnost krve v moči, zvýšená únava nebo bolest břicha. Důvodem k okamžité návštěvě lékaře je tmavá moč v těhotenství, pokud je v ní přítomna krev.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Zlepšení pleti po užívání antibiotik

Dobrý den. Kde začít? Mám problém s nečistou pletí. Taková pleť by měla být mastná, ale ne některých místech se mi šupinatí jako suchá pleť. Stav se zhorší obzvláště před menstruací. Dělají se mi bílé hnisavé pupence hlavně na čele, bradě a krku. Hormonální antikoncepce nezabrala, vyzkoušela jsem už několikerou kosmetiku, ale zatím žádné zlepšení. Pleť mám krásnou jedině tehdy, když užívám antibiotika při nějaké nemoci (např. angína) . To se pak aspoň na chvíli kochám. Navštěvovala jsem i kožního lékaře, ale ani jeho léčba není úspěšná. Na to , že je mi už 33 je na pubertu dost pozdě. Zkuste poradit , co s tím. Andrea.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce