Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rakovina ledvin - naději na vyléčení skýtá operační léčba

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10526x )

Ročně onemocní v České republice nádorem ledvin až 3 tisíce lidí a asi 1000 pacientů na něj každý rok zemře. Nebezpečí nemoci spočívá v relativně dlouhém bezpříznakovém období, kdy se nemusí projevit, proto by lidé neměli podceňovat pravidelné návštěvy urologa. Jediný léčebný postup, který dokáže rakovinu ledvin zcela vyléčit, představuje operační léčba.

shutterstock.com

Na rozdíl od jiných druhů rakoviny je léčba zhoubného nádoru ledvin pomocí chemoterapie a ozařování neúčinná.

Základní metodou léčby je tedy léčba operační.

„Operace nádoru ledvin probíhá dvěma způsoby. Buď pacient podstoupí resekci ledviny, při níž odstraňujeme pouze nádor a zbytek ledviny zachováme. Ta pak nadále plní svou funkci. Někdy ale musíme přistoupit k tzv. radikální nefrektomii, při které odstraníme celou ledvinu s nádorem,“ popisuje MUDr. Ivan Trávníček z Urologické kliniky FN Plzeň.

Výběr zákroku závisí na poloze a velikosti nádoru, tedy pokročilosti onemocnění.

Resekce ledviny znamená možnost zachovat při operaci nádoru ledvinu v těle

Resekci ledvin je možné provést otevřeně nebo laparoskopicky. Laparoskopie se stává od 21. století nedílnou součástí urologie.

Postupné zdokonalování této operační techniky umožňuje ošetřit touto metodou větší procento zhoubných nádorů ledvin a zlepšují se i operační výsledky.

„V poslední době se rozvíjí také roboticky asistované laparoskopické operace, ty představují nejmodernější a nejpřesnější způsob odstranění zhoubného nádoru minimálně invazivní cestou,“ uvádí MUDr. Ivan Trávníček.

čtěte také: Fakta o pitném režimu a prevenci rakoviny ledvin

nefrektomiePokud není možné nádor odstranit resekcí, kvůli jeho rozsahu nebo umístění, musí urologové přikročit k radikální nefrektomii. Při té pacientovi odstraní celou ledvinu spolu s okolní tukovou tkání. Je-li onemocnění pokročilejší, nádor může prorůstat do ledvinných cév a zakládá metastatická ložiska v mízních uzlinách nebo dalších orgánech.
„Jsou-li vzdálená ložiska nádoru chirurgicky přístupná a celkový stav pacienta to dovolí, je ideální je také operativně odstranit. Chemoterapie a ozařování při léčbě nádoru ledvin totiž neúčinkují,“ vysvětluje MUDr. Ivan Trávníček z Urologické kliniky FN Plzeň.

Pokud se při operaci podaří kompletně odstranit celý nádor, pak se pacient pouze sleduje při ambulantních kontrolách. V případě, že není kompletní odstranění všech nádorových ložisek možné, mohou urologové pacientovi začít podávat biologickou léčbu. Ta může vést ke zpomalení růstu nádoru, a prodloužit tím pacientovi život.

Čtěte také: Nádory ledvin - příčina vzniku není zcela známá

Léčba malých nádorů u rizikových pacientů

Nádory menší než 4 cm mohou urologové léčit pomocí radiofrekvenční ablace. Jedná se o miniinvazivní výkon, při kterém pacientovi v narkóze přes kůži a pod kontrolou CT zavedou jehlovou elektrodu přímo k nádorovému ložisku ledviny. Nádorové buňky se pak ničí za pomoci vysokofrekvenčních vln. Může se ale stát, že nedojde ke zničení všech buněk a zákrok se musí opakovat, proto urologové tuto metodu volí u pacientů, pro něž by operace představovala vysoké riziko.

Více informací na www.cus.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Biopsie jater a ledvin

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně.

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Ledvinné kameny

Ledvinové kameny postihují častěji muže, trpí na ně asi čtyři procenta populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce