#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

S vařečkou kolem světa - Česká kuchyně

Střevní záněty 22.2.2013

Česká kuchyně není celosvětovým pojmem tak jako například italská kuchyně, přesto se i my můžeme chlubit řadou chutných a zajímavých jídel. O české kuchyni se říká, že je tučná a kalorická, ale například bramborový knedlík není kaloricky výrazně vydatnější než například italské gnocchi.

pečená husa knedlíky zelí
pečená husa knedlíky zelí

Česká kuchyně není celosvětovým pojmem tak jako například italská kuchyně, přesto se i my můžeme chlubit řadou chutných a zajímavých jídel. O české kuchyni se říká, že je tučná a kalorická, ale například bramborový knedlík není kaloricky výrazně vydatnější než například italské gnocchi.

Naši kuchyni ovlivnila poloha země ve středu Evropy. Velký vliv můžeme pozorovat především ze strany německých a rakouských sousedů. Především bavorská kuchyně je nám blízká podobně jako společná láska k pivu. Podobnost můžeme najít i v počtu pacientů se střevními záněty. Na základě epidemiologických dat se odhaduje, že v České republice je přibližně 40–50 tisíc osob, které trpí Crohnovou nemocí nebo ulcerózní kolitidou. Procentuálně to odpovídá 0,3–0,5 % populace. Tyto hodnoty se blíží situaci v západní a severní Evropě.

Základem české kuchyně obvykle bývá polévka. Velmi populární je tzv. bramboračka nebo česnečka. Často jíme různé vývarové polévky se zavářkami nebo také zeleninové či luštěninové polévky. Přesto tou, na kterou uvedeme recept, je dýňová polévka. Dýňová polévka může být z různých typů dýní. Například z dýně Hokkaidó. Ano, dýně Hokkaidó není původně česká zelenina, ale podmínky pro pěstování tohoto druhu dýně jsou v ČR ideální, a tak nám tu tato zelenina rychle zdomácňuje. Nehledě na to, že dýně jsou obvykle pro pacienty se střevními záněty lehce stravitelné. Dýně Hokkaidó je bohatá na vitamíny a minerální látky. Konzumace dýně může pomoci našemu trávení při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích.

Hlavní jídlo obvykle sestává z masa a sacharidové přílohy. Zapomíná se při tom na dostatek zeleniny, která by měla být na talíři zastoupena až 1/3. V případě výživy pacientů se střevními záněty by měla být konzumována jen individuálně stravitelná zelenina, zelenina vařená nebo jinak upravená. Tedy taková, která konkrétnímu pacientovi nezhoršuje jeho zdravotní obtíže.

Brambory jsou zeleninou, kterou však do zmiňované 1/3 porce nepočítáme. Nejčastěji je používáme jako přílohu ve vařené, pečené nebo smažené podobě. Z brambor si rádi dáme také třeba bramboráky nebo bramborové knedlíky. Zajímavou přílohou z brambor mohou být tzv. sluníčkové knedlíky, tedy dle známého českého filmu Pelíšky spíše noky. Tyto noky nejsou příliš známé, ale stejně jako nepříliš často konzumované jáhly mohou být vhodnou přílohou k masu upravenému dle chuti a vlastních nápadů.

Jáhly jsou jedinou obilovinou (zrna loupaného prosa), která má zásaditý vliv na naše zažívání a může pomoci uklidnit naše trávení. Jáhly byly častým jídlem našich předků a v posledních letech začínají slavit návrat do běžné stravy. Jenže hodně lidí si neví rady, jak je upravovat a jíst. Jáhly jsou ale jednoduché na uvaření a je možné je jíst jako přílohu anebo v podobě různých kaší (sladkých i slaných). Velmi chutné jsou například s tuňákem a opraženou zeleninou.

Tradiční součástí naší kuchyně jsou také omáčky s knedlíky. Knedlíky jsou různé – houskové, bramborové, žemlové, plněné apod. Ke knedlíkům a omáčce se obvykle ještě servíruje pečené nebo dušené maso. Nejznámějšími omáčkami jsou rajská, koprová nebo houbová či omáčka na svíčkovou.

Ze sladkostí můžeme jmenovat české buchty a koláče, plněné ovocné knedlíky, palačinky pomazané marmeládou nebo povidly anebo různé bublaniny. České dezerty jsou na první pohled spíše klasická jídla než lehké svěží moučníky, ale není přece potřeba sníst celý plech buchet. Proto si ke kávě nebo k čaji můžeme dát kousek například nadýchané bublaniny a radovat se z toho, že jsme si při jejím pečení provoněli celý byt nebo dům a jako dezert nemáme kupovaný zákusek, ale voňavou domácí buchtu.

Zdroj s recepty: http://www.strevni-zanety.cz/s-vareckou-kolem-sveta

Doporučujeme

Čtěte více

S pozitivním myšlením zvládnete menopauzu lépe

Hormonálním změnám přicházejícím ve středním věku se žena jen stěží vyhne. Dobrou...

S příchodem teplého počasí zvolte raději zrychlené očkovací schéma

Možná jste očkování proti klíšťové encefalitidě u sebe nebo u svých dětí pořád...

S rakovinou prostaty vsaďte na protony

Ozařování je jednou z nejčastěji používaných metod léčby nádorových onemocnění...

S roztroušenou sklerózou se nebojte vyrazit na cesty. Nepodceňte však přípravu

Díky kvalitní léčbě a síti odborníků není dnes cestování s roztroušenou sklerózou...

S udičkou do zahraničí? Jen po pečlivé přípravě!

Do ciziny každý rok vyjede rybařit několik tisícovek Čechů. Nejpopulárnější...

S úhradou očkování vám pomůže pojišťovna

Zdravotní pojišťovny vědí, že očkování proti klíšťové encefalitidě je podstatně...

S úmyslem použít znecitlivující krém nedělejte tajnosti!

Bojí se vaše dítě odběrů krve a hledáte řešení, jak mu tento nepříjemný zážitek...

S usínáním pomůže "bílý hluk"

Zažili jsme to asi všichni. Snažíme se usnout, nám to ale prostě nedovolí....

S vaginální mykózou do bazénu? Jde to, když znáte pravidla

Plavání a koupání patří k nejoblíbenějším letním aktivitám. Mnoho žen se však...

S vařečkou kolem světa – Itálie

Italská kuchyně je známá po celém světě. Jednoduchá, ale chutná jídla, hodně...

S vařečkou kolem světa – Tichomoří

Tichomořská kuchyně zahrnuje stravu a výživu z celé škály ostrovů, jež se nachází...

S vypadáváním vlasů se nemusíte smířit

Dříve či později to čeká většinu mužů. Ráno se podívají do zrcadla a zaznamenají,...

S vysokou hladinou prolaktinu nemusíte hned do nemocnice

Léčba hyperprolaktinemie závisí na příčině, která zvýšenou hladinu prolaktinu...

Sádlo je (opět) zdravé

Není to poprvé, kdy vědci přehodnotili svá někdejší stanoviska k různým potravinám...

Sádlo, máslo, oleje?

Tělová másla a oleje na obličej se v posledních letech staly základní kosmetickou...

Salmonelóza - jak se léčí a možnosti prevence

Obzvláště v období letních měsíců se lékaři setkávají ve svých ordinacích s...

Sama na dovolené? Deset pravidel, jak si to bezpečně užít!

Toužíte zažít atmosféru cestování o samotě bez partnera či kamarádek? Směle...

Samoléčba očí nemusí být vždy bezpečná

„Mám něco s okem!“ zvolá občas každý z nás a toto zjištění bývá většinou hodně...

Samoošetřování bércových vředů – může zdravotnictví ušetřit?

Některá léčebná zařízení se domnívají, že vyškolením samotných pacientů v péči...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#