Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Močové kameny (litiáza)

(MUDr. Radovan Vrtal | přečteno: 50740x )

Kameny jsou tvrdá depozita minerálů, která rostou pomalu, měsíce či léta. Povětšinou vznikají v ledvinách, ale močovým proudem mohou procházet do močovodu, nebo do měchýře...

archiv FNO

Kameny jsou tvrdá depozita minerálů, která rostou pomalu, měsíce či léta. Povětšinou vznikají v ledvinách, ale močovým proudem mohou procházet do močovodu, nebo do měchýře. Pokud se kameny začínají vytvářet v měchýři, je to často projevem neschopnosti měchýře zcela se vyprázdnit. Kameny začínají jako mikroskopické částice, ale mohou narůst tak, že zaplní celý dutý prostor ledviny nebo dutinu měchýře.

Výskyt močových kamenů má vzestupnou tendenci. K tvorbě kamenů dochází v průběhu života téměř u jednoho z deseti mužů a u jedné ze dvaceti žen. Kameny se často vyskytují u několika členů rodiny, a proto se předpokládá dědičná tendence k jejich tvorbě. Tvorbu kamenů ovlivňují dietní chyby, protože složení moči je značně ovlivněno tím, co jíme.

Na druhé straně se nezdá, že by kvalita vody hrála důležitou roli v tvorbě kamenů. Počet lidí u kterých se vytvářejí kameny je stejný v oblastech s měkkou i tvrdou pitnou vodou.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Močové kameny (litiáza)

Kameny jsou tvrdá depozita minerálů, která rostou pomalu, měsíce či léta. Povětšinou vznikají v ledvinách, ale močovým proudem mohou procházet do močovodu, nebo do měchýře...

Biopsie jater a ledvin

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně.

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce