Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jaké látky potřebuje zdravá kostní tkáň?

(MUDr. Bohumil Turek CSc. | přečteno: 9731x )

Kostní tkáň se i po dokončení růstu neustále obměňuje, a proto je velice důležité dodat organismu všechny stavební a funkční látky, které jsou k této obměně potřebné. Kosti obsahují 35 % minerálních látek ve formě kostních krystalů, kde je zastoupen zejména vápník a fosfor.

Kostní tkáň se i po dokončení růstu neustále obměňuje, a proto je velice důležité dodat organismu všechny stavební a funkční látky, které jsou k této obměně potřebné.

Kosti obsahují 35 % minerálních látek ve formě kostních krystalů, kde je zastoupen zejména vápník a fosfor. V kostech je uloženo 95 % vápníku z celkového množství tohoto prvku v těle. V kostech je také zastoupen hořčík (z celkového množství hořčíku v těle je 60 až 65 % uloženo v kostech) a dále mangan a fluor. Kosti obsahují také 20 % organických látek, z nichž většinu představuje kolagen. Kolagen je specifická bílkovina, která se vyskytuje v různých tkáních, zejména pojivových. Velké množství kolagenu obsahují kosti a klouby, ale i cévy a pokožka. V organismu se vyskytuje 11 typů kolagenu s různými fyzikálními vlastnostmi jako je pružnost, tažnost a pevnost.

V kostech je dále osteokalcin - bílkovina, která reguluje mineralizaci obnovující se kostní tkáně. Osteokalcin řídí potřebnou rovnováhu mezi osteoblasty a osteoklasty - mezi procesem tvorby (osteoblasty) a odbourávání (osteoklasty) kostní hmoty.

Z funkčních látek je pro tvorbu a obnovu kostí nutná celá řada látek: hormony (kalcitonin a parathyrin), vitaminy (vitamin D, A, K1,C, B2 a B6), minerální látky (hořčík, mangan, zinek, měď), stopové prvky (bor a fluor) a enzymy (fosfatázy).

Kalcitonin je látka hormonální povahy. Tvoří se ve štítné žláze, příštitných tělískách a v brzlíku. Zabraňuje odbourávání kostí a snižuje hladinu vápníku v krvi. Parathyrin, starším názvem parathormon, je produkován příštitnými tělísky. Aktivuje vznik hormonální formy vitaminu D - cholekalcitriolu, který zvyšuje vstřebávání vápníku ze střeva. Parathyrin dále zvyšuje odbourávání kostí aktivací osteoklastů.

Zinek se účastní tvorby bílkovin (proteosyntézy) a výrazně podporuje tvorbu kostí, což je zvlášť patrné při urychlení srůstu kostí po zlomeninách. Hořčík, mangan a měď umožňují zpevnění kostní struktury, omezují ztráty vápníku močí a podporují aktivitu vitaminu D. Důležitý prvek je bor, který zvyšuje v krvi hladinu estradiolu, nejaktivnější formy přirozeně se vyskytujícího estrogenu u žen v postmenstruačním období (podobně jako při léčbě osteoporózy estrogenem). V poslední době se objevily poznatky o důležitém vlivu fluoru na kosti. V oblastech s vysokým obsahem tohoto prvku v půdě se vyskytuje menší počet osob s odvápněním kostry.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chronická myeloidní leukémie

Chronická myeloidní leukémie je zhoubné krevní onemocnění, dnes však již patří mezi skupinu zhoubných chorob, které lze v určitém procentu zcela vyléčit.

Transplantace kostní dřeně

Transplantace kostní dřeně je léčebný výkon, při kterém je cílem nahradit vadnou vlastní dřeňovou produkci produkcí dřeně dárcovské - zdravé.

Jaké látky potřebuje zdravá kostní tkáň?

Kostní tkáň se i po dokončení růstu neustále obměňuje, a proto je velice důležité dodat organismu všechny stavební a funkční látky, které jsou k této obměně potřebné. Kosti obsahují 35 % minerálních látek ve formě kostních krystalů, kde je zastoupen zejména vápník a fosfor.

Se svou kostní dření darujete i život (díl 2.)

Kostní dřeň chtějí darovat lidé většinou ve chvíli, kdy ji nutně potřebuje někdo z rodiny, nebo kamarád. Je pravda, že dárce se u většiny transplantací najde v rodině. Ale pokud má pacient smůlu a s nikým blízkým si „nesedí“, musí se začít s pátráním po registrech kostní dřeně po celém světě. Jen v tom českém je bezmála padesát tisíc jmen.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce