Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co při léčbě lupénky hradí pojišťovna

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10908x )

Jaké jsou možnosti léčby psoriázy, resp. co při léčbě psoriázy hradí pojišťovna?

shutterstock.com

Psoriáza je chronické kožní onemocnění, u kterého je možno léčit jen příznaky, protože kauzální (příčinná) léčba není známa. Kožní postižení řeší dermatolog, v mírných případech též praktický lékař. Z mimokožních příznaků jsou nejčastější kloubní postižení; ta pak ošetřuje revmatolog.

Čtěte také: 8 věcí, které pomohou předejít vzplanutí lupénky

Ložisková psoriáza postihuje 2-3 % evropské populace, přičemž z 80 % se vyskytuje v mírné až středně těžké formě. Mírná forma onemocnění bývá léčena lokálními přípravky, tedy různými mastmi apod. Jsou to zejména dehty, kortikosteroidy, deriváty vitamínu D3, retinoidy nebo inhibitory kalcineurinu. Tyto léčivé přípravky jsou většinou plně nebo částečně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Úhradu ze zdravotního pojištění nemají Státním ústavem pro kontrolu léčiv stanovenou některé dehty, např. Ichtoxyl a Pityol, takže ty si pacient platí (jsou volně prodejné, bez receptu); individuálně vyráběné přípravky s obsahem dehtu jsou ale na recept a jsou plně hrazené. Hrazené pojišťovnami nejsou přípravky, které nemají registraci jako léčivo a prodávají se jako kosmetika, byť v lékárnách.

Čtěte také: Lupénka (psoriáza) nehtů

Středně těžká a těžká forma onemocnění postihuje cca 20 % nemocných. Léčba pak vyžaduje také fototerapii UV B zářením nebo PUVA (ať už celkovou či lokální), balneofototerapii, léčbu monochromatickým excimerovým světlem (používá se excimerový laser a lampa emitující UV zařízení o vlnové délce 308 nm), léčebné koupele atd. Příslušné výkony jsou zařazeny v seznamu zdravotních výkonů pro odbornost dermatovenerologie (musí je tedy předepsat lékař – specialista) a jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Hrazena je i systémová léčba cyklosporinem, metotrexátem a retinoidy, která samozřejmě patří také jen do rukou specialisty.

Nejtěžší formy onemocnění lupénkou postihují zpravidla kůži celého těla a výrazně zatěžují nemocného nejen fyzicky, ale i psychicky. Běžně dostupné léčebné prostředky a metody uvedené výše jsou v těchto případech kombinovány s léčbou tzv. biologiky. Jedná se o velmi nákladnou léčbu, proto probíhá ve specializovaných centrech, která mají na úhradu těchto léčivých přípravků uzavřenou zvláštní smlouvu s pojišťovnou. V centrech mohou být léčeni nejen pacienti s těžkým kožním postižením, ale rovněž revmatologičtí pacienti s těžkým kloubním postižením, které někdy onemocnění lupénkou provází.

Čtěte také: Na nejčastější otázky spojené s lupénkou odpověděl prof. Petr Arenberger

Lázeňská terapie je určena jen pro těžké formy onemocnění – pro generalizovanou a artropatickou psoriázu. Tato léčba je indikována v přímé návaznosti na hospitalizaci na lůžkovém oddělení dermatovenerologie nebo jako alternativa této péče. Doba pobytu je 21 dnů, opakování komplexní péče je možné jako alternativa lůžkové péče v oboru dermatovenerologie 1x za 12 měsíců. U dětí trvá komplexní lázeňská péče 28 dnů, s možností prodloužení.

Lázeňskou léčbu může pacientovi doporučit dermatovenerolog, rehabilitační lékař nebo revmatolog. Smluvními lázeňskými místy jsou Hodonín, Jeseník, Karlova Studánka, Lázně Darkov, Lázně Kynžvart, Ostrožská Nová Ves, Slatinice, Velké Losiny; dospělým pacientům může lékař případně navrhnout i lázeňské léčení na Slovensku v lázních Smrdáky. Léčba psoriázy u Mrtvého moře, na kterou se klienti někdy ptají, není z veřejného zdravotního pojištění hrazena.

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece
Neumim zobrazi vpravo jansencilag

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Lupénka

Chtěla bych vědět, zda existuje homeopatický lék na lupénku. Hana

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce