Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Seriál: Nejnovější trendy v léčbě lupénky – Alternativní metody (3. díl)

( Renata Vyšínová | přečteno: 25056x )

Pacienti s lupénkou se na alternativní metody léčby zaměří ihned poté, co se u nich projevy choroby objeví – anebo během léčby, která nemá takové výsledky, jaké by si představovali. Jejich cílem je objevit takovou metodu, která by je zbavila viditelných projevů na kůži, svědění a bolesti.

archiv

Pokud se zeptáte pacienta s lupénkou na to, co ho nejvíc trápí během léčby, pak si často postěžuje na to, že léčebné metody se po celá léta nemění, aniž by přinesly zásadní úspěch. Je tedy pochopitelné, že se často snaží rozšířit léčebné možnosti o postupy z oblasti alternativní medicíny – jde hlavně o bylinky, homeopatika, akupunkturu nebo například rybičky Garra rufa. Většinou nejde o přípravky či postupy určené výhradně pro léčbu lupénky, ale obecně prospěšné kůži či celému organismu pro svůj detoxikační, hojivý, protizánětlivý či zvláčňující účinek. Pacienti by jejich použití měli konzultovat a vyhnout se domácí přípravě nebo laickému dávkování v případě, že jde o vnitřně užívané látky. Jednou z nevýhod těchto metod je, že si je pacienti musí platit ze svého a na rozdíl od klasické léčby nejsou hrazeny ze zdravotního po jištění.

Na to, jaké metody pacienti volí a zda se o nich dopředu radí s lékařem, na to jsme se zeptali Doc. MUDr. Petry Cetkovské, Ph.D., z Dermatovenerologické kliniky FN a LFUK v Plzni.

Ptají se pacienti na tyto metody dopředu, chtějí znát váš odborný názor dřív, než je vyzkouší?

Máte lupénku a chtěli byste víc informací o nemoci i její léčbě? Prohlédněte si nabídku, kterou jsme pro Vás připravili.

„Podle mé zkušenosti volí pacienti tyto metody buď v samém začátku léčby, nebo jako doplňkovou léčbu během klasických procedur. Většinou se přijdou opravdu poradit dopředu, dřív, než je použijí. Chtějí znát náš názor na ně. Zvlášť proto, že žádná z nich není vědecky ověřená klinickými studiemi tak, jako jsou klasické ať již lokální či systémové léky používané ve standardní léčbě lupénky. Většinou zmíněné metody neuškodí - např. při homeopatii je účinná látka velmi zředěna, takže nemůže dojít k žádným nežádoucím reakcím.“

Na co by si měli dát pacienti pozor, pokud chtějí používat například bylinné masti?

„Řada mastí obsahujících rostlinné přípravky - včetně konopí - působí vhodně i jako tzv. emoliencia, to znamená léčivé přípravky, které kůži promastí a zvláční. Vždy je e však třeba dát pozor na výběr bylinek. Některé rostliny mohou kromě kladného působení i vyvolat zvýšenou citlivost na sluníčko, která by mohla vést k fotosenzitivním reakcím při současném opalování či fototerapii. Někteří pacienti používají v rámci tradiční čínské medicíny krémy s aloe vera a vnitřně rybí olej pro vysoký obsah omega-3 mastných kyselin.“

Může pomoci akupunktura?

„Akupunktura také nemá nežádoucí účinky, mohla by pomoci při ovlivnění kloubních bolestí při současné psoriatické artritidě.“

V poslední době jsou oblíbené léčivé rybičky, které prý také pomáhají při lupénce.

"Turecké rybičky Garra rufa již někteří naši pacienti vyzkoušeli k odstranění šupin a zesílené kůže, zejména při postižení nohou. Použít se ale dají i pro běžnou pedikúru. Pamatuji si na vyprávění pacienta trpícího velmi závažnou psoriázou a psoriatickou artritidou, který byl léčen celkově metotrexátem a měl zvláštní negativní zkušenost s touto alternativní metodou: rybičky uhynuly."

Máte osobní zkušenosti s léčbou lupénky za pomoci některé z alternativních metod? Vaše zkušenosti nás zajímají a budeme rádi, když nám je napíšete.

Čtvrtý díl seriálu bude zaměřen na systémovou léčbu lupénky. Podrobné informace o tomto onemocnění se rovněž dočtete v rubrice Lupénka.

Diskuse k článku
jirka
1x

léčení exémů extraktem podívejte se na www.farmamilov.cz

Květa-léčitelka

Já osobně jsem přesvědčená, že jakákoli kožní nemoc včetně lupénky má příčinu v onemocnění krve! Jde o plísně a jiné parazity v krvi.Vyšetření kapky krve v temném poli to zcela dokáže objasnit.Vidíte touto metodou svou krev v přímém přenosu. Toto vyšetření se však platí, žádná pojišťovna ho neproplatí, tak Vás ani lékař na to nepošle.Stresy a deprese tomu jenom pomáhají!Rovněž špatné stravovací návyky! jsme to, co jíme! Kůže je největším orgánem našeho těla a zároveń zrcadlem vnitřích orgánů.Tedy nestačí se jenom mazat mastěmi, je třeba tento problém řešit na všech úrovních! To ovšem alopatická medicína jaksi nebere v potaz!


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece
Neumim zobrazi vpravo jansencilag

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Lupénka

Chtěla bych vědět, zda existuje homeopatický lék na lupénku. Hana

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce