Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Díky účinné léčbě lupénky mi narostla "nová kůže"

( Renata Vyšínová | přečteno: 51293x )

Spoustu času proseděla ve svém pokoji a nechtěla mezi lidi, do školy, ani mezi kamarády. Zakrývala se dlouhými rukávy a roláky. Od patnácti do 23 let byla lupénka tím, co jí bránilo jít s chutí k vodě, na zábavu, ale i na vysokou. Ale před rokem nastal zvrat. Petra se díky biologické léčbě ve svých 23 letech znovu narodila.

shutterstock.com

„Jak to popsat? Bláznivá radost, znovuzrození, nadšení… Těžko hledám slova. Už po první injekci biologické léčby jsem sledovala, jak nemoc ustupuje. Fleky na kůži bledly a mizely a jednoho rána jsem se vzbudila a bylo to pryč. Běhala jsem po domě nahá, přítel si jen ťukal na čelo, ale měl z toho taky obrovskou radost. Rozesílala jsem své fotky na všechny strany, koupila jsem si tričko jen na ramínka a šla vynést koš jen v plavkách, i když byl květen a počasí nic moc,“ vzpomíná Petra s úsměvem na den, kdy byla po letech „čistá“.

Tahle euforie trvá už skoro rok, po který dochází na biologickou léčbu. Ale ani tenhle rok normálního života jí nesmaže vzpomínky na dobu, kdy musela s lupénkou žít.

„Bylo mi patnáct, když se mi na břiše udělaly tři malé svědivé flíčky. Nepřikládala jsem tomu až takový význam, protože jsem byla alergik, měla jsem sklony k atopickému ekzému, takže jsem to zprvu neřešila. Pak se ale začaly dělat i ve vlasech a tak jsem šla k dětské lékařce. A tak jsem se dozvěděla, že mám lupénku,“ vzpomíná Petra.

Lupénka rychle nabírala na síle. Už za tři další měsíce se stav Petry zhoršil tak, že musela začít docházet na kožní – fleky už měla po celém těle, i v obličeji. „Pak mi to teprve všechno došlo… Často jsem odmítala vůbec odejít z domova, chodit do školy nebo ven mezi lidi. Doma museli sundat všechna zrcadla, abych se neviděla. Nechtěla jsem se ani mýt, protože jsem se štítila sama sebe. Bylo to hrozné a nebýt mojí mamky, sestry a rodiny vůbec nevím, co by se mnou bylo,“ přiznává Petra.

U moře to bylo lepší, ale stále viditelné

Lupénka se nelepšila ani po nejrůznějších mastičkách, koupelích, bylinkách. „Hledala jsem po internetu všechno, co komu zabralo. Někde jsem si přečetla o tom, že zabírá koupel z konopí, tak jsem si ho vypěstovala a vyzkoušela, ale ještě se mi to po něm zhoršilo. Metody, které ostatním lidem zabíraly, mi spíš škodily. Jasně, že jsem vyzkoušela i bláznivé kousky. Nějaká paní psala, jak se jí zlepšila lupénka v místě, kde jí nohu olizoval pes. Tak jsem pořád dávala nohy před toho našeho, ale nechtěl mi je olíznout,“ směje se Petra, i když přiznává, jak zoufalé období to bylo. „Byla jsem na tom tak špatně, že jsem měla nastoupit do nemocnice. Mám ale strach z doktorů a tak jsem to usmlouvala,“ přiznává. Nad vodou jí držela hlavně rodina, ale měla štěstí i na spolužáky a partnera. „Spolužáci byli skvělí. Žádný posměch, snažili se mi pomoci, nosili mi výstřižky z novin, kde se psalo o léčbě a nových možnostech. Také jsem se seznámila s přítelem, kterému nevadilo, že má holku s lupénkou. Dokonce mi pomáhal se mazat, ošetřovat kůži.“

Máte lupénku a chtěli byste víc informací o nemoci i její léčbě? Prohlédněte si nabídku, kterou jsme pro Vás připravili.

I tak se nemoc podepsala na jejím životě dost. Musela se vzdát svého oblíbeného sportu – fotbalu. Na vysokou školu si jít netroufla, protože jí s péčí o kůži pomáhala maminka, bez které by to nezvládla. Své si vyslechla i ve chvílích, kdy hledala po škole práci. „Chtěla jsem prodávat, ale hned mi řekli, že s tímhle na těle bych jim jen odpuzovala zákazníky.“ Život byl v očích Petry prostě stejně flekatý, jako její kůže.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Martina

Dobrý den, Váš článek mě velice zaujal. Slečně moc gratuluji k úspěšné léčbě, je to až dojemné, toto je určitě sen každého lupénkáře. Chtěla jsem se zeptat, jak je to s vedlejšími účinky biologické léčby?. Má vůbec tato léčba vedlejší účinky? Můžou jí užívat třeba lidé se slabším srdcem?Předem děkuji za odpověď.

Spyridon Gkalpakiotis

Biologická léčba jako každá jiná terapie může mit vedlejší učinky, a proto jsou pacienti pečlivě sledováni. Lidé se slabšim srdcem ji mohou uživat, nesměji ji ale uživat lidé s pokročilým srdečním selháním. Děkuji

redakce
3x

Pokud máte zájem o biologickou léčbu, obraťte se na nejbližší Centrum. Jejich adresy najdete na stránkách o lupénce. Jestli byste byli dobrým adeptem pro biologickou léčbu určí lékař. Jestli Vás zajímá, zda vyhovujete podmínkám pro její nasezení, přečtěte si například rozhovor "Biologická léčba je vysoce účinná, ale ne pro všechny je vhodná".


Celkový počet příspěvků v diskusi: 8. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece
Neumim zobrazi vpravo jansencilag

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Lupénka

Chtěla bych vědět, zda existuje homeopatický lék na lupénku. Hana

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce