Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Lymfotaping vám pomůže s otoky rukou a nohou

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 15552x )

Lymfotaping je speciální technika nalepování pružných pásek v souladu s lymfatickýcm systémem a zásadami lymfodrenáže. Lymfotejpy, tedy tejpy s účinkem na oběh lymfy, redukují otoky, zmenšují objem a tím mírní bolest pocházející z napětí ve tkáni.

shutterstock.com

Otok neboli edém je nadměrné hromadění tekutiny v mezibuněčném prostoru. Může vznikat nejen po operaci, při úrazu, zánětu či alergii, ale také jako důsledek kardiovaskulárních chorob nebo nedostatečnosti žilního či lymfatického systému. Právě otoky spojené s žilní a lymfatickou nedostatečností často přecházejí do chronické podoby. Jedním z méně známých způsobů léčby těchto problémů je tzv. lymfotaping.

Čtěte také: Otoky nohou - jejich druhy a jak s nimi bojovat

Lymfotaping

Tuto metodu vyvinul v 70. letech minulého století japonský chiropraktik dr. Kenzo Kase. Založil jí na znalostech kineziologie, což je věda o mechanických zákonitostech pohybového ústrojí. Metodu si v roce 1979 nechal patentovat pod názvem Kinesio Taping Method a definoval jí jako: „způsob léčby založený na vlastním, přirozeném procesu hojení, kdy se k léčbě využívá speciální pásky“. Jedná se o aplikaci kinesio tapů, které jsou známy spíše ze sportu, kde se využívají k aktivaci či uvolnění svalů, fascií, vazů, šlach nebo kloubů. Pásky však pozitivně ovlivňují také cévní a lymfatický systém a zmenšují otok. Po celou dobu aplikace probíhá v místě nalepení i v okolí jemná lymfodrenáž, zvýšené prokrvení a aktivace analgetického systému.

Tejp je elastická, přilnavá páska z vysoce kvalitní bavlny, která má podobné vlastnosti jako lidská pokožka. Je schopná se natáhnout a zase smrštit. Na tělo se přichycuje pomocí lékařské pryskyřice, která ve většině případů nezpůsobuje alergické reakce. Obvykle se nechává podle potřeby nalepený několik dní, většinou týden. Páska je voděodolná a pacienta žádným způsobem neomezuje v běžném životě.

Aplikace speciální elastické tejpovací náplasti má své místo v ovlivnění lymfatických otoků zvláště v těch lokalizacích nebo u těch pacientů, kde je obtížná aplikace zevní komprese. Velmi se osvědčuje při edémech v oblasti hlavy a krku, hrudníku, prsu, zad a oblasti podbřišku. Příznivě ji přijímají děti kojeneckého a batolecího věku, kde je používána jako alternativu kompresivní bandáže dolních i horních končetin. V neposlední řadě je indikován lymfotaping u nemocných, kde není možné použít v léčbě kompresivní bandáž (poruchy prokrvení dolních končetin, neuropatie apod.).

Čtěte také: Tajemný lymfatický systém aneb Co nám proudí v těle

Lymfotaping je nejčastěji využíván na:

  • prodloužení účinku lymfodrenáže
  • dlouhodobá podpora lymfatického systému
  • úleva od bolesti
  • odstranění otoků
  • urychlení regenerace po úrazech
  • urychlení regenerace po operacích
  • podpoření rehabilitačních technik
  • obnovení hybnosti končetin
  • odstranění křečovitých stavů

Kontraindikace

  • nádorová onemocnění
  • křečové žíly
  • alergická reakce
  • nezhojené jizvy
  • poranění kůže
  • mateřská znaménka, bradavice
  • lupénka, exémy, plísně, atp.
  • akutní bakteriální či virové onemocnění
  • horečnaté stavy

Aplikace lymfo-tapingu dále není vhodná pouze o nemocných s otoky na podkladě ledvinného, jaterního a srdečního selhávání. Velká opatrnost je také nutná u pacientů, léčených glukokortikoidy. Výsledkem podávání těchto léků je často atrofie kůže a nalepení pásky u těchto nemocných pak není vhodné.

Čtěte také: Lymfodrenáž vám pomůže zhubnout, odstranit celulitidu a zvýšit imunitu

Vlastní průběh procedury

Jedná se o aplikaci elatické nalepovací bavlněné pásky různých barev, která obsahuje speciálně vrstvené lepidlo, je hypoalergenní, voděodolná, propouští vzduch a vlhkost, umožňuje několikadenní nošení. Páska se pokládá na kůži tak, aby docházelo k postupnému ovlivnění a zlepšení funkce pod ní se nacházejících míznic, odtoku mízy z postižených partií směrem k nepostiženému míznímu systému. Směr nalepení pásky určuje směr toku mízy – pro správnou aplikaci je tedy nezbytně nutná znalost anatomie mízního systému a příčiny jeho poruchy. Tejpovací páska u nemocných s lymfedémem proto patří vždy do rukou zkušeného lymfoterapeuta, který absolvoval speciální kurz lymfo-tapingu.

Dle citlivosti jednice může dojít k lehkému zčervenání pokožky kolem pásky, pocitům lechtání, svědění - jedná se o reakci na zvýšené prokrvení!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Lymfedém

Lymfatické (mízní) uzliny, slezina, brzlík a lymfatická tkáň roztroušená v játrech, plicích, střevě a kostní dřeni jsou součástí lymfatického systému, který hraje hlavní roli v ochraně organizmu proti infekcím a nádorovému bujení.

Víte, co je sentinelová uzlina?

Vyšetření a odstranění sentinelové uzliny představuje jednu z nejnovějších metod v oboru diagnostiky a léčby nádorů.

Tajemný lymfatický systém aneb Co nám proudí v těle

"Lymfatický systém je pro život zdaleka nejdůležitějším ekologickým systémem," řekl dr. Emil Vodder, zakladatel moderní lymfologie. Upozorňoval také na to, že špatná funkce tohoto systému je příčinou mnoha různých nemocí.

Lymfatický systém: Když je jeho funkce narušena

Jestliže se cítíte unavení a oteklí, na vině nemusejí být špatné stravovací návyky. Může se jednat o nedostatečně fungující lymfatický systém.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce