Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nezhoubné nádory prostaty lze operovat bez kapky krve

( Eva Vlastníková | přečteno: 25483x )

Potíže s močením jsou jedním z příznaků onemocnění prostaty, které postihuje zejména muže starší padesáti let. Nejčastěji lékaři diagnostikují nezhoubné zbytnění prostaty – benigní hyperplazii.

shutterstock.com

V první fázi onemocnění podávají lékaři medikamenty.  „Pokud však tato léčba není dostatečně účinná nebo pokud dojde k dalšímu zhoršování příznaků či dokonce zástavě močení, pak je doporučeno provést operaci prostaty,“ uvádí doc. Roman Zachoval, primář urologického oddělení Thomayerovy nemocnice v Praze Krči.

Nejprve musí vyšetření potvrdit, že se skutečně jedná o nezhoubný nádor. „Součástí urologického vyšetření je vyšetření prostaty pohmatem, vyšetření hladiny prostatického specifického antigenu PSA v krvi, vyšetření moče k vyloučení infekce. Dále se provádí vyšetření močového proudu tzv. uroflowmetrie a ultrazvukové vyšetření prostaty a močového měchýře, které upřesní velikost prostaty a případnou nedokonalost vyprazdňování močového měchýře,“ vysvětluje dál primář.

Tkáň se odpaří, pacient nekrvácí

Jednoznačně potvrzené nezhoubné zbytnění prostaty lze operovat laserem. „Fotoselektivní vaporizace prostaty pomocí laseru Greenlight je minimálně invazivní zákrok prováděný z přístupu přes močovou trubici. Výkon je možné provést jak v celkové anestezii, tak ve svodné anestezii, tedy pomocí injekce do páteře s umrtvením dolní poloviny těla,“ popisuje doc. Roman Zachoval.

Zatímco během „klasického“ chirurgického zákroku hrozí poměrně masivní krvácení, při operaci laserem se tkáň prostaty odpaří prakticky bez krvácení. To umožňuje provést výkon i u rizikových pacientů, kteří by krvácením při běžných operačních metodách byli velmi ohrožení.

Krátká rekonvalescence

Další z výhod moderního postupu je zkrácení rekonvalescence. Zatímco po klasické operaci trvá rekonvalescence týdny až měsíce, po zákroku prováděném laserem se pacient během několika dnů může vrátit do běžného života a větší fyzickou námahu může vykonávat po dvou týdnech. „Sexuální aktivita je možná po dvou až čtyřech dnech od výkonu. Celková doba rekonvalescence obvykle trvá dva týdny,“ upřesňuje doc. Roman Zachoval.

Díky šetrnému výkonu mají pacienti zavedenou cévku jen jeden den, což také zásadním způsobem zkracuje jejich pobyt v nemocnici.

Laserové odpaření tkáně prostaty bylo bezpečně provedeno u více než 400 000 pacientů po celém světě. V České republice jej provádějí odborníci Thomayerovy nemocnice v Praze Krči.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Václav
9x

Je to lež jako věž a nebo jsem byl vyjímka.Laserem operovaná prostata.Týden ležení po operaci s pytlíkem,krvácení bylo hodně silné,pooperační bolesti.Chtěl bych vidět toho kdo po třech čtyřech dnech dostane chuť na sex.Po operaci špatná erekce,žádný výron semene a dlouhodobé nutkání k močení,až do doby vyplavení spermií.Prostě není to tak jak se prezentuje Laserová operace Prostaty

Petr
7x

Kde jste byl operován, jestli se mohu zeptat?

Pavel
4x

Take by me zajimalo,kde operace probehla.Me to ceka.Diky za odpoved ci radu.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Příznaky onemocnění prostaty

Zpravidla se objeví dosud nepozorované problémy s močením. Jejich nástup může být nenápadný a postupný, takže si muž zvykne. V tom případě nechápe zvětšení prostaty jako obtěžující, neboť "už zapomněl", jaké je to normálně močit. Řada mužů je přesvědčena, že poruchy močení patří ke stárnutí a že jde o obraz zcela normální...

Může onemocnění prostaty ovlivnit chuť na sex?

Dobrý den. Doktor mi řekl, že mám zvětšenou prostatu. Od té doby (ale i dřív) mám pocit, že sex neprožívám s partnerkou tak dobře a tak často, jako dříve. Také můj penis není zdaleka tak tvrdý, jako dříve.Nejvíc se ale bojím reakce mé partnerky. Dá se s tím ještě něco dělat? Nebo už to nebude jako dřív?

Sonografie (vyšetřování ultrazvukem)

Vyšetřování ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Má totiž mnoho předností: nezatěžuje vyšetřovaný organizmus pronikavým zářením ani nutností podávat kontrastní látku jako metody rentgenové, a vyšetřovací přístroj není zdaleka tak drahý jako u počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MR). Navíc lze, je-li to potřeba, vyšetřovat přímo u lůžka nemocného. Vyšetření je možno dokumentovat: jednotlivé záběry na speciální papír nebo celý průběh na videokazetu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce