Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Češi drží světový primát: embrya sleduje kamera

( Barbora Neubergerová | přečteno: 9609x )

I při umělém oplodnění se lékaři snaží co nejvíc napodobit přírodu – nová metoda vybere jen ty spermie, které by měly šanci vyhrát i v přirozeném prostředí. Vývoj vzniklých embryí pak může sledovat prostřednictvím kamery.

shutterstock.com

Techniky umělého oplození se od sedmdesátých let minulého století, kdy se narodilo první dítě ze zkumavky, významně posunuly. Snahou většiny nových metod je zachování co největší přirozenosti z procesu spontánního početí při využití co nejmodernějších technologií.

„Při metodě ICSI je do vajíčka určeného k oplození injektována spermie, která vykazuje dostatečnou pohyblivost a má vhodný tvar, tedy nevykazuje známky žádných morfologických změn. Jak se ale ukázalo, tyto parametry nemusejí vždy být zárukou toho, že je k oplození vybrána správná spermie,“ vysvětluje primář oddělení asistované reprodukce klinického centra ISCARE MUDr. Jaroslav Hulvert. Vědci proto našli způsob, který kvalitu spermií prověří podobně, jako při procesu přirozeného početí. Jen zralé a kvalitní spermie totiž mají na své hlavičce receptor na látku hyaluronan, kterou obsahuje i vrstva obklopující vajíčko. V přirozeném procesu se zralé spermie právě pomocí receptorů naváží na vajíčko a jedna z těchto spermií ho poté oplodní. Právě tak dochází k výběru nejkvalitnějších spermií.

V laboratorním prostředí tento výběr umožňuje právě metoda PICSI, při které se medium se spermiemi přidá do Petriho misky, na jejímž dně je už bílkovina hyaluronan ve formě gelu. Spermie zamíří ke gelu a jenom ty zralé se navážou prostřednictvím receptorů na hyaluronan. Embryolog poté právě tyto spermie použije pro zavedení do vajíčka. „Tato metoda je vhodná zejména u párů, kde má muž nedostatek kvalitních spermií,“ vysvětluje primář MUDr. Jaroslav Hulvert.

Kamera ukáže, jak rostou

Významný posun v oboru asistované reprodukce zaznamenalo i monitorování embryí. Doposud museli embryologové při každé kontrole vyndávat embrya z inkubátorů ven, aby mohli pod mikroskopem zjistit, zda fáze dělení oplozeného vajíčka postupuje tak, jak je žádoucí. Každá manipulace s nimi přitom narušila přirozenost procesu. V současnosti přichází nová, převratná metoda. Embrya jsou sledována nepřetržitě, což umožňuje posoudit jejich kvalitu a vhodné načasování přenosu.

Unikátní a celosvětově novou metodou se v České republice zabývá již od roku 2009 MVDr. Daniel Hlinka, PhD., z pražského centra pro léčbu neplodnosti - Prague Fertility Centre. Analýzu zde provádí z digitálních záznamů, bez narušení embryonálního vývoje. Nepřetržité záznamy kamerového systému zachycují dynamiku embryonálního vývoje a slouží k jejímu objektivnímu posouzení. „První děti počaté s využitím této metodiky jsou už na světě, a dosavadní výsledky jednoznačně  potvrzují, že se také snižuje riziko potratů,“ dodává MVDr. Daniel Hlinka, PhD.

Umělé oplodnění bez hormonů

Zlomem v oblasti asistované reprodukce je i metoda In vitro maturace, při které jsou ženě k oplození odebírána ještě nezralá vajíčka. „Tato metoda je vhodná u žen, které ze zdravotních důvodů nemohou podstoupit hormonální stimulaci vaječníků. Jde hlavně o pacientky, u kterých genetické vyšetření prokázalo vysoké riziko vzniku rakoviny prsů či vaječníků, ženy s diagnózou polycystických vaječníků. Prostě s diagnózou, u které by hormonální terapie stav ještě zhoršila. Týká se také pacientek, které čeká onkologická léčba a hormonální terapie tak není možná z časových důvodů,“ vysvětluje primář Jaroslav Hulvert.

Při metodě In vitro maturace jsou ženě odebrána nezralá vajíčka, která jsou následně umístěna do prostředí, které připomíná prostředí uvnitř vaječníků. „Médium obsahuje hormony, které ve vajíčku nastartují biochemické procesy dozrávání. Vajíčka jsou v médiu 24 - 48 hodin. Následně jsou oplozena spermiemi, a buď je hned přeneseme do dělohy, nebo se zamrazí pro pozdější využití,“ upřesňuje MVDr. Daniel Hlinka.

Děti ze zkumavky v číslech

  • Prvním dítětem ze zkumavky je Luisa Brownová. Narodila se císařským řezem 25. června 1978 ve Velké Británii.
  • U nás se první dítě ze zkumavky narodilo 4. listopadu 1982 v Brně, byl to chlapec.
  • V současné době jsou podle odhadů na světě více než 4 miliony dětí, které se narodily díky metodám asistované reprodukce.
  • Spektrum využití metod asistované reprodukce se rozšiřuje. Nepomáhají pouze neplodným párům, ale využívají je též páry, u kterých byla zjištěna genetická vada a genetické vyšetření jejich embryí (tzv. preimplantační diagnostika) umožní vybrat k přenosu zdravá embrya.
  • Asistovaná reprodukce též umožňuje zachovat zárodečné buňky či embrya u pacientů podstupujících onkologickou léčbu a tím jim zachovat možnost mít své vlastní potomky.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce