Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Vakcína proti meningokoku B přichází do Česka

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10532x )

Do České republiky přichází nová a dlouho očekávaná vakcína proti meningokokům skupiny B. Její význam spočívá v tom, že může ochránit proti nejrozšířenějšímu typu meningokoka, proti kterému zatím očkování nebylo. Čeští lékaři ji mohou pacientům aplikovat již nyní.

Tiskové zprávy
shutterstock.com

Nejohroženější jsou malé děti

„Meningokoky skupiny B převládají v České republice od roku 2000 a v současnosti tvoří zhruba 75 procent invazivních meningokokových onemocnění. Závažný průběh, často končící i úmrtím, je typický zejména pro děti v prvním půlroce života. Uvedené údaje jsou jednoznačným argumentem pro zvážení očkování,“ říká prof. MUDr. Petr Pazdiora, CSc.

Onemocnění mívají velmi rychlý průběh. To potvrzuje i MUDr. Zuzana Blechová, Ph.D.z I. Infekční kliniky Nemocnice Na Bulovce, která říká: „Meningokoková sepse je nejrychlejší smrtící infekční onemocnění vůbec. Navzdory možnostem intenzivní léčby k polovině úmrtí dochází do 24 hodin od prvních příznaků a do 12 hodin od přijetí k hospitalizaci. Významnou roli v ochraně populace dětí a mladistvých proti jedné z nejzávažnějších infekcí tak hraje očkování.“

Značná část lidí má meningokoka v sobě

Bakterie se přenášejí kapénkovou infekcí, do těla se dostanou nosohltanem. Značná část lidí přenáší meningokoky nevědomky v sobě, aniž by onemocněli. I u zcela zdravého člověka však může nemoc propuknout do nejzávažnější invazivní podoby, jako je meningitida a sepse.

V České republice bylo v letech 2011 a 2012 hlášeno celkem 129 případů invazivních meningokokových onemocnění, z nichž 11 skončilo úmrtím. V roce 2013 se zaznamenalo celkem 59 případů, z toho čtyři lidé zemřeli. Nejvíce nemocných je stabilně ve věkové skupině nejmenších dětí a adolescentů.

Záludnost onemocnění spočívá i v tom, že počáteční vývoj lze jen velmi obtížně rozpoznat od běžných virových onemocnění typu chřipky. Následky mohou být tragické, patří k nim mentální postižení, poruchy učení, křeče, ztuhlost, amputace končetin nebo poškození ledvin.

Přečtěte si také

Nedostatek slunce zhoršuje průběh alergické rýmy

Klíšťata letos útočí brzy

Červi našich psů a koček mohou být i našimi červy

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Meningitida - zánět mozkových blan

Meningokoková meningitida je akutní nemoc, u které jde o minuty. K nezvratnému poškození organizmu dojde nezřídka už za několik hodin od prvních příznaků. Ty přitom nemusí být nijak závažné ani specifické, onemocnění může být na začátku mylně považováno za běžnou virózu s nechutenstvím, nevolností a rýmou.

Příspěvky pojišťoven na očkování proti meningitidě

Meningokokové infekce jsou závažná bakteriální onemocnění způsobující zánět mozkových blan (hnisavé meningitidy) nebo celkové horečnaté onemocnění (sepse, šok). Nemoc má velmi často dramaticky rychlý průběh, kdy v krátké době, během pouhých několika hodin, dojde z plného zdraví k životu ohrožujícímu selhání organizmu. Prevenci invazivního meningokokového onemocnění představuje očkování. Jaký příspěvek nabízí vaše pojišťovna?

Zákeřný meningokok může napadnout každého, zcela zdravého jedince

Meningokoková infekce je velmi rychlé, agresivní a život ohrožující onemocnění, které zpočátku působí jako běžná viróza, ovšem do několika hodin po propuknutí (24 až 48) mu může pacient podlehnout nebo mít doživotní následky. Jedinou účinnou ochranou a prevencí je očkování.

Vakcína proti meningokoku B přichází do Česka

Do České republiky přichází nová a dlouho očekávaná vakcína proti meningokokům skupiny B. Její význam spočívá v tom, že může ochránit proti nejrozšířenějšímu typu meningokoka, proti kterému zatím očkování nebylo. Čeští lékaři ji mohou pacientům aplikovat již nyní.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce