Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zánět močového měchýře - potíže pomůže zmírnit homeopatie

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 26169x )

Zánět močových cest je po chřipce a nachlazení nejtypičtějším onemocněním tohoto ročního období. Lze mu však účinně předcházet a také ho efektivně léčit, pokud se začne včas. Při léčbě infekcí močových cest a ledvin lze využít mnoho homeopatických léků, vybraných přesně podle symptomů každého pacienta. Pokud trpíte často těmito infekcemi, je na místě se obrátit na odborníka – homeopata, který individuálně zvolí správný homeopatický lék a jeho dávkování. Homeopatická léčba je efektivní a je bez jakýchkoliv vedlejších účinků.

shutterstock.com

Nejčastějším typem zánětu močových cest je zánět močového měchýře. Původci bývají obvykle bakterie obývající střevní trakt, mohou to být také sexuálně přenosné bakterie, a zcela výjimečně i viry. Typicky se objevuje pálení, řezání při močení, pocit neúplného vymočení, močení po malých porcích, nucení na močení, bolesti v podbřišku. Moč může být zkalená, s příměsí krve a může zapáchat. Někdy mohou tento stav doprovázet teploty a celková slabost.

Čtěte také: Zánět močového měchýře: na vině je hygiena i nechráněný sex

Homeopatika je potřebné začít užívat co nejdříve po objevení příznaků. Pokud se stav nestabilizuje, je nutné vybrat jiný lék nebo navštívit odborníka.

Homeopatické léky na zmírnění potíží při zánětu močového měchýře

Cantharis 9CH - nejčastější lék na infekce močových cest. Nucení na močení je velmi intenzivní, časté, nicméně vždy odejde pouze malé množství moči. Nemocný má velmi citlivý podbřišek s pocity tlaku. Při močení, během něj i po něm má intenzivní pocity pálení a řezání. Stav pacienta zlepšuje teplo.

Aconitum napellus 9CH - lék prvních hodin onemocnění, kdy k zánětu dojde po silném prochlazení. Velmi prudce nastupující nesnesitelné pálivé bolesti. Nucení na močení. Moč je horká, odtéká jen málo, někdy je zbarvená do červena. Pacient je velmi úzkostný a obává se závažnosti svého stavu.

Pulsatilla 9CH - zabírá v případě, že bolesti jsou spojené se silnými křečemi, po vymočení je úleva, ale velmi brzy přichází bolestivé nucení na močení, bolesti jsou spíš ke konci nebo až po močení. Pomáhá při prochladnutí a promočení.

Dulcamara 9CH - podrážděný močový měchýř. Časté nucení na močení, při močení bolest. Příčinou potíží bývá delší pobyt ve vlhkém a studeném prostředí nebo promoknutí, koupel ve studené vodě, prochladnutí od nohou a sezením na studeném betonu apod. Zlepšení pohybem a teplem.

Belladonna 9CH - používá se zejména při prudkém nástupu onemocnění, často z pocitu plného zdraví dochází k náhlým a prudkým bolestem v podbřišku či v oblasti bederní krajiny, při chůzi se otřesy akcentuje bolest. Pacient je schvácen horečkou, má zarudlý obličej a silně se potí. Při potížích dominuje velké nucení na močení, ale močová trubice je křečovitě stažená, a vyprazdňování je proto obtížné a bolestivé. Zhoršení večer a v noci.

Apis mellifica 15CH - hodí se tehdy, když má zánět náhlý nástup s malým množstvím moči, bolesti jsou pálivé a vyzařují až do oblasti ledvin. Bolesti jsou nejhorší při posledních odtékajících kapkách. Nekontrolovatelný odchod moči při zakašlání. Otoky a zadržování vody v těle. V moči jsou při vyšetření prokazatelné stopy bílkoviny. Nemocný nemá i přes zvýšenou teplotu pocit žízně. Potíže se zhoršují za horka, zlepšují v chladu, studenými obklady a omýváním chladnou vodou.

Arsenicum album 9CH - podává se při bolestech v oblasti močového měchýře, a to zejména při pocitu, jako by byl měchýř ochrnutý, tzn. vylučování moči je sporé a dochází k následnému vyčerpání. Pacient je neklidný, má strach ze závažné nemoci, ze smrti atd. Je velmi zimomřivý a chlad všechny příznaky velmi zhoršuje, naopak teplo zlepšuje. Při močení jsou bolesti pálivé.

Staphisagria 9CH - tento lék je indikován, zejména pokud se zánět objeví po sexuálním styku, často to bývá, když se objeví nový partner. Homeopaté jej nazývají lékem na „líbánkovou cystitidu“. Charakteristickým pocitem, který potvrzuje jeho indikaci, je pocit kapky moči neustále stékající do močové trubice. Tento lék je indikován také po cévkování, epizotomii (nástřih hráze), cystoskopiích a po operacích prostaty, protože pomáhá odstranit nepříjemné potíže a pocity.

Nux vomica 9CH - je lékem na potíže s neustálým nucením na močení, ale nemocný vymočí jen pár kapek. Příčinou je zde opět křečovité stažení močové trubice. Nejlépe bude fungovat u zimomřivých osob, které jsou velmi citlivé na chlad a průvan, podrážděné a nevrlé. Jejich potíže se mírní v teple a pomáhají též teplé nápoje.

Arsenicum album 15CH - je už lékem závažněji probíhajících zánětů močových cest, pálení v oblasti močového měchýře je velmi intenzivní, moči je málo a většinou odporně zapáchá. Stav pacienta se zlepšuje teplem a teplými obklady. Zpravidla je zde výrazná i celková slabost. V těchto případech je už potřeba uvážit návštěvu lékaře.

Mercurius solubilis 9CH - lze brát v případě, jsou-li potíže výraznější. Nucení je bolestivé až do pocitu křečí, bolesti jsou horší po vymočení. Moč je tmavá, někdy i krvavá.

Pulsatilla 9CH - lék pro osoby, které trápí pálení během a po vymočení a bolesti se zhoršují vleže. Zvláštním příznakem je, že takto postižený může močit jen vsedě a po kapkách. Často také pozoruje snadný nechtěný únik pár kapek moči například při chůzi či kašli.

Thuya 15CH - vleklé močové infekce, které se opakují i přes léčbu antibiotiky. U žen jsou obtíže charakterizované výtokem – hustým, zeleným, hnisavým; u mužů výtokem z močové trubice, podrážděním předkožky. Thuya je lékem pomalého a postupného působení, proto nelze účinky léčby očekávat okamžitě, ale v horizontu několika týdnů či měsíců.

Čtěte také: Urodynamické vyšetření

Děti a problémy s močovými cestami

U malých dětí, zvláště v kojeneckém věku, je často obtížné zjistit infekci močových cest, protože dítě nám nemůže sdělit, co ho trápí a často je vedoucím příznakem jen horečka nebo zvýšená teplota bez dalších příznaků.

Pokud má dítě náhle vysokou teplotu, rozhodně vyhledejte lékaře, ale můžete okamžitě začít podávat homeopatické léky na horečku, které zároveň působí protizánětlivě, a to i na úrovni močových cest.

Aconitum napellus 9 C - podává se při vysoké teplotě, která nejčastěji nastupuje po působení chladu nebo strachu. Dítě je neklidné, úzkostné, má bledou suchou kůži, může mít zimnici. Větší dítě si stěžuje na pálení a bolesti při močení. Malým dětem se lék podává rozpuštěný ve vodě - 5 granulí léku rozpustíme v 1 dl převařené kojenecké vody a podáváme při horečce každou hodinu 1 kávovou lžičku roztoku. Pokud je teplota velmi vysoká 38,5 – 39 st., podáváme i antipyretika.

Dalším homeopatickým lékem, který můžeme při teplotě použít je Belladonna 9 C. Podáme ho v případě, že má dítě náhle z plného zdraví horečku, je červené v obličeji, má lesklé oči a potí se. Zároveň si stěžuje na pálivé bolesti v podbřišku s křečemi a stálé nucení na močení. Dítě je světloplaché. V tomto případě podáváme Belladonnu opět každou hodinu.

Homeopatické léky na zánět močových cest:

  • Cantharis 9 C - podáváme při pálivé a řezavé bolesti při močení s prokázanou infekcí močových cest. Podáváme jednu dávku léku (5 granulí nebo 1 lžička roztoku) při každém močení. 
  • Thuya 9 C - lék na podporu imunitního systému u dítěte, které je opakovaně léčeno antibiotiky pro záněty močových cest nebo které má permanentní udržovací léčbu chemoterapeutiky (Biseptol, Sumetrolim). Podáváme ho 1x denně 5 granulí většinou dva měsíce, poté je nutné pokračovat přesně vybraným lékem. Takové dítě by měl léčit zkušený homeopat.
  • Arnika - podává se u traumatických cystitid (údery míčem, kopnutí, náraz), kde obtíže jsou provázeny krvácením při močení.

Kromě výše uvedených léků má lékař homeopat u popsaných potíží na výběr ještě další léky, které mají specifické indikace a měl by je vybírat odborník.

Dalším problémem u dětí bývá časté močení po působení nějakého stresujícího faktoru. Dítě chodí opakovaně čůrat před odjezdem do školky, školy, večer před spaním, před sportovním výkonem, vystoupením apod. V těchto případech zabírá velmi dobře lék Argentum nitricum 15 C. Lék podáváme 2-3x denně. Tyto děti mají většinou v nadměrné oblibě sladkosti. Pokud budete tento lék podávat, zmenší se i jejich závislost na cukru.

Další opatření při infekcích močových cest:

  • Pitný režim - pijte minimálně 1,5–2 litry tekutin denně, vhodný je urologický či heřmánkový čaj nebo brusinkový, celerový či mrkvový džus,
  • vynechejte alkohol, kávu i cigarety,
  • omezte spotřebu soli a cukru, kyselé a dráždivé potraviny,
  • při užití antibiotik, užívejte probiotika,
  • vyhýbejte se těsnému a syntetickému oblečení,
  • snažte se o pravidelné vyprazdňování močového měchýře,
  • trpíte-li na záněty po sexu, je vhodné se po něm vždy vymočit,
  • dbejte na osobní hygienu a případně používejte vhodný přípravek intimní hygieny.

Zdroj: Světhomeopatie.cz

.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Zlepšení pleti po užívání antibiotik

Dobrý den. Kde začít? Mám problém s nečistou pletí. Taková pleť by měla být mastná, ale ne některých místech se mi šupinatí jako suchá pleť. Stav se zhorší obzvláště před menstruací. Dělají se mi bílé hnisavé pupence hlavně na čele, bradě a krku. Hormonální antikoncepce nezabrala, vyzkoušela jsem už několikerou kosmetiku, ale zatím žádné zlepšení. Pleť mám krásnou jedině tehdy, když užívám antibiotika při nějaké nemoci (např. angína) . To se pak aspoň na chvíli kochám. Navštěvovala jsem i kožního lékaře, ale ani jeho léčba není úspěšná. Na to , že je mi už 33 je na pubertu dost pozdě. Zkuste poradit , co s tím. Andrea.

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Vylučovací urografie

Vylučovací urografie je rentgenové vyšetření ledvin, močovodů a močového měchýře pomocí tzv. kontrastní látky. Lze takto zjistit některé z onemocnění vývodných močových cest.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce