Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

10 rad, jak se bránit infekci močových cest

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10843x )

Jen máloco dokáže tak spolehlivě znepříjemnit život jako infekce močových cest. Je teprve květen a některé ženy se s ní od začátku roku už nejednou potýkaly. Bohužel to není nic ojedinělého. Infekce močových cest je druhou nejčastější formou infekce hned po respiračních onemocněních. Navíc se velmi ráda opakovaně vrací. Připravili jsme pro vás 10 rad, jak se jí postavit do cesty.

shutterstock.com

Co za problémy stojí

Problémy s močovými cestami postihují ženy v každém věku a rády se stávají opakující se rutinou. Trápí nás celoročně, neboť souvisí s naším aktivním životním stylem. Pokud ale žena ví, po jaké pomoci sáhnout, z velkého problému se stane menší a o několik dní později po něm není ani památky.

Nejčastěji jsou potíže způsobeny střevními bakteriemi, které se v těle přirozeně vyskytují. Pokud se však dostanou do oblasti intimních partií, je to problém. Svou roli zde hraje řada různých faktorů a příčinu není vždy snadné odhalit, ať už jsou to nevhodné hygienické návyky, malý pitný režim, nedostatek hygieny při a po sexu, nebo oslabení organismu při nastydnutí, kterému tak často infekce neprávem přisuzujeme. Riziko se zvyšuje také v průběhu těhotenství a u diabetiků. A jak jinak, psychické naladění hluboko pod bodem mrazu našemu tělu v boji, ale ani v prevenci nijak nepomůže.

Čtěte také: Záněty močových cest - mezi riziková období patří začátek sexuálního života a menopauza

10 rad, jak se bránit infekci močových cest

1. Pít, pít, pít

Dostatečný příjem tekutin je základem zdraví, tím spíše by na něj měli dbát ti, kteří trpí problémy s močovými cestami opakovaně. Bakterie je potřeba z těla odplavit, jinak hrozí jejich přemnožení. Denně si dopřejte alespoň 2–2,5 litru tekutin.

2. Bavlněné spodní prádlo a žádná tanga

Bavlněné spodní prádlo je na rozdíl od většiny jiných typů prodyšné, čímž zamezíte pocení, které vznik infekcí podporuje. Tanga mohou navíc přenášet střevní bakterie z konečníku do pochvy, pozor na to!

Čtěte také: Akutní a chronické močové infekce

3. Vložky bez parfému

Parfémované vložky mohou podráždit intimní partie a zavdat důvod ke vzniku problémů. Podporujte přirozené prostředí svých intimních partií a vyhněte se jim i třeba parfémovanému toaletnímu papíru.

4. Po sexu čurat a do sprchy

Během sexuálního styku dochází velmi snadno k přenosu mnoha různých typů bakterií, které se mohou usadit v močové trubici. Z toho důvodu je pohlavní styk a okolnosti s ním spojené nejčastější příčinou infekce močových cest. Po sexu se jděte ideálně do několika málo minut vyprázdnit a osprchovat. Tento rituál se vám vyplatí před i po.

5. Správná péče o intimní partie

Pro péči o intimní partie se rozhodně klasické sprchové gely nehodí. Sáhněte po gelech přímo určených na intimní hygienu a pamatujte, že ani ta se nemá přehánět.

6. Směrem ven

Nejčastějším typem bakterie, která způsobuje infekce močových cest, je Escherichia coli. Není překvapením, že se nachází v nás samotných – ve střevní mikroflóře. K jejímu přenosu do pochvy nebo močové trubice může dojít i nesprávným způsobem otírání konečníku. Vždy směrem ven!

7. Žádné „to ještě vydržím“.

Neodkládejte chození na záchod. Vyprazdňování močového měchýře by mělo být pravidelné, aby bakterie neměly šanci na rozmnožení. Naopak častým močením napomáháte jejich vyplavování.

8. Reagujte už na první příznaky

Pocítíte-li první příznaky infekce močových cest (pálení, řezání při močení, bolest v podbřišku, ...), neotálejte a zahajte léčbu, její zanedbání a případný postup onemocnění může vést až k zánětu ledvin. Mimo lékařem předepsanou léčbu jsou na trhu také přípravky z přírodních látek. Doporučujeme zvýšení příjmu dalších vitamínů a minerálů.

Podívejte se na nabídku internetové Lékárny.cz.

9. Dopřejte si brusinky

Brusinky prokazatelně pomáhají v boji proti infekci močových cest. Zabraňují totiž bakteriím v uchycení ke sliznici. Rovněž obsahují organické kyseliny, které pozitivně ovlivňují kyselost močových cest, čímž znesnadňují rozmnožování bakterií.

10. Ledviny v teple

I prochladnutí způsobuje nepříjemné problémy, které, ačkoliv nejsou bakteriální, pálí a řežou stejným způsobem. Udržujte je v teple a vyhněte se další dávce antibiotik či chemoterapeutik, které vašemu organismu na dobré kondici nepřidají.  

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Zlepšení pleti po užívání antibiotik

Dobrý den. Kde začít? Mám problém s nečistou pletí. Taková pleť by měla být mastná, ale ne některých místech se mi šupinatí jako suchá pleť. Stav se zhorší obzvláště před menstruací. Dělají se mi bílé hnisavé pupence hlavně na čele, bradě a krku. Hormonální antikoncepce nezabrala, vyzkoušela jsem už několikerou kosmetiku, ale zatím žádné zlepšení. Pleť mám krásnou jedině tehdy, když užívám antibiotika při nějaké nemoci (např. angína) . To se pak aspoň na chvíli kochám. Navštěvovala jsem i kožního lékaře, ale ani jeho léčba není úspěšná. Na to , že je mi už 33 je na pubertu dost pozdě. Zkuste poradit , co s tím. Andrea.

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Vylučovací urografie

Vylučovací urografie je rentgenové vyšetření ledvin, močovodů a močového měchýře pomocí tzv. kontrastní látky. Lze takto zjistit některé z onemocnění vývodných močových cest.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce