#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jídlo dokáže před rakovinou chránit i pomoci k jejímu vzniku

Léčba rakoviny 27.10.2011

Rakovina, jedna z nejčastějších civilizačních chorob, má co do činění se životním stylem. Evropská studie ukazuje, že zdravý jídelníček dokáže tělo udržet zdravé a v kondici. Naopak konzumace těch nesprávných potravin může cestu za nemocí urychlit.

ilustrace

Nemoc z blahobytu

Existenci lidstva napříč staletími provází základní životní potřeba – jídlo a jedení. Zatímco po většinu své historie se lidé potýkali s nedostatkem potravin, moderní doba hlásá pravý opak. Jídlo je v našich podmínkách v dostatečném množství i variabilitě a odvrácenou tvář blahobytu odráží alarmující vzestupy civilizačních chorob. Rakovina, jedna z nejčastějších forem civilizačních onemocnění, se těší nechvalnému věhlasu a konkrétně v České republice je příčinou každého druhého úmrtí.

Co (ne)můžeme ovlivnit

Při vzniku onemocnění hraje roli mnoho věcí. Některé z nich – např. genetické dispozice – přímo ovlivnit nemůžeme. Přesto je zde mnoho takových, které máme ve svých rukách: vyvážený životní styl, dostatek pohybu, úprava jídelníčku. A právě strava hraje v prevenci nádorů jednu z nejdůležitějších rolí. Evropská studie, které se účastnilo více než půl milionu osob z deseti zemí, přinesla zajímavé výsledky:

  • Vysoký obsah vitaminů C, A, E  ve stravě snižuje riziko onemocnění rakovinou žaludku.
  • Dostatečný příjem vlákniny, vápníku a vitamínu D snižuje riziko vzniku karcinomu střeva.
  • Ryby a drůbež jsou z hlediska prevence vzniku nádorů daleko vhodnější než maso červené.
  • Zvýšené riziko rakoviny prsu u žen je spojené s konzumací nasycených tuků a příjmem alkoholu, vyšším BMI (body mass indexem) či nedostatkem pohybu.

Možnosti a volby

Základní složky potravy – sacharidy, tuky a bílkoviny – přijímáme v různě kvalitní formě. Rafinované cukry, velké množství živočišných tuků a tmavé maso v podobě rychlého občerstvení nepatří k těm ideálním. Naopak dostatek ovoce a zeleniny, celozrnné pečivo, olivový olej, drůbeží maso a ryby představují vhodnější volbu. Vědecké studie ukazují, že lidé, kteří věnují pozornost zdravému stravování a životnímu stylu vůbec, jsou v boji proti rakovině ve výhodě. Alespoň něco tedy ovlivnit můžeme.

(sla)

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov

Doporučujeme

Čtěte více

Jezte třešně, jsou dobré na klouby

Britští vědci z bostonské univerzity před nedávnem ohromili veřejnost tvrzením,...

Jezte vápník. Budete mít pevné kosti a zároveň zhubnete

Kalcium je základní stavební jednotkou kostí a také klíčovým prvkem, který hraje...

Jezte vlákninu, přinutíte tak zánět k ústupu

Vyšší konzumace vlákniny má příznivý vliv na stav zánětu při revmatických nemocech....

Jídelníček bez masa není nudný – má ale svá pravidla

Vegetariánství může být bezpochyby prvním krokem k úpravě životního stylu. Ke...

Jídelníček diabetika aneb Jak udržet cukr pod kontrolou

Trpíte cukrovkou? Pak určitě přemýšlíte, která jídla jsou pro vás vhodná, a...

Jídelníček u revmatoidní artritidy

Miliony lidí trpí bolestmi a otoky kloubů způsobenými artritidou. V současné...

Jídelníček, který srdci prospívá

V souvislosti se srdcem často slyšíme o škodlivosti některých potravin. Vyhýbejte...

Jídlem proti chřipce

Určité složky potravy jsou podle výsledků vědeckých studií vítanými pomocníky...

Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví

<p>Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví. Při onemocnění...

Jídlo a dnešní "plastic people"

Jedním z témat, o kterém se málo mluví, je dopad plastů na zdraví člověka. Vášnivé...

Jídlo jako doping: Naučte se zdravě doplnit energii

Bývá vám po jídle těžko? Padne na vás po obědě únava, kterou zažene jedině káva?...

Jídlo kontaminované roztoči způsobuje vážnou alergii

Pacienti alergičtí na roztoče mohou mít i vážné reakce po požití některých...

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům,...

Jídlo ve stresu škodí zdraví

Už naše babičky říkávaly, že na jídlo si máme udělat čas, že máme jíst v klidu...

Jídlo, které (ne)způsobuje rakovinu ledvin

Stravovací návyky ovlivňují všechno možné: naši linii, kondici, vzhled. A samozřejmě...

Jihomoravský kraj v ohrožení žloutenkou!

Brno je už pár měsíců zasaženo epidemií žloutenky typu A, a to v rozsahu, který...

Jíst méně znamená žít déle. Není to lehké, ale jde to

„Tvá výživa bude tvým lékem,“ pravil starořecký lékař Hippokrates již před více...

Jistota u ledu aneb Hitem jsou zmrazené spermie

Pokud se obáváte, že byste z nějakého důvodu mohli přijít o plodnost, existuje...

Jíte houby? Tyhle raději vynechte!

Jedním z typicky českých drogových návyků je kromě pervitinu také pojídání lysohlávek....

Jíte moc nebo vám vůbec nechutná? Obojí se může podepsat na vašem srdci!

Poruchy příjmu potravy ovlivňují mimo jiné i činnost kardiovaskulárního systému....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#