Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Infekční mononukleoza

(MUDr. Pavel Mokrý | přečteno: 9888x )

Nejčasti probíhá pod obrazem povlaků na mandlích, jako angína se zduřením mízních uzlin. Může se jednat i o průběh bez povlaků na mandlích, s horečnatým průběhem a s nápadným zvětšením sleziny(to pravděpodobně nahmátne jen lékař).Uzliny jsou nejčastěji zduřené na obou stranách krku a pod dolní čelistí,ale možné je zduření i dalších skupin v podpaží nebo tříslech.

shutterstock.com

Jedná se o virové onemocnění , jehož původcem je virus Epsteina -- Barrové (EBV). Nejčasti probíhá pod obrazem povlaků na mandlích, jako angína se zduřením mízních uzlin. Může se jednat i o průběh bez povlaků na mandlích, s horečnatým průběhem a s nápadným zvětšením sleziny(to pravděpodobně nahmátne jen lékař).Uzliny jsou nejčastěji zduřené na obou stranách krku a pod dolní čelistí,ale možné je zduření i dalších skupin v podpaží nebo tříslech. Z komplikací se obáváme dechové nedostatečnosti a poškození jater.Přesnou diagnózu určí lékař na základě rozboru krevního obrazu a tzv.diferenciálního počtu .

Jak se infekční mononukleoza léčí?

Důležitou roli hraje klidový a dietní režim. Podáváme léky ke snížení tělesné teploty spolu s prieznitzskými obklady na krk. Mohou být podána antibiotika,zejména k potlačení druhotné bakteriální infekce.

Jaká jsou opatření po ústupu choroby?

Do vymizení zvýšené teploty je doporučován výhradně klidový režim. A v dalším období zotavování je doporučena volná jaterní dieta a doporučujeme šetření od fyzické námahy. Tato režimová opatření trvají zhruba tři měsíce.

Jsou potřeba karanténní opatření?

Nejsou,ale je vhodné odložit další např.operační zákroky nebo namáhavé sportovní akce apod.
V případě přetrvávání bolestí v krku a na základě výše popsaných stavů je vhodné vyhledat vašeho lékaře, abychom předešli nezvratným komplikacím.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce