Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mýty kolem mrtvice

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4872x )

Třicet až padesát tisíc každý rok. Tolik lidí v Česku postihne cévní mozková příhoda. Je třetí nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Ne všichni, co ji prodělají, jsou bez následků na celý život. A není pravdou, že nemoc jde ruku v ruce s věkem. Spojována totiž není pouze se starší generací. Jaké mýty kolem cévní mozkové příhody tedy kolují?

shutterstock.com

Nejspíše to, že „mrtvička“ postihuje jen velmi staré babičky a dědečky. Mladší člověk s ní proto nepočítá. Bohužel, cévní mozková příhoda hrozí i mladým lidem v produktivním věku, tedy každému z nás. Nebo to, že toto onemocnění zpravidla „nebolí“, a proto někteří nemocní s ochrnutou končetinou raději půl dne počkají, jestli se to nespraví samo – když ne, pak teprve vyhledají lékařskou pomoc. Jenže to už je na léčbu zpravidla pozdě.

Čtěte také: Cévní mozková příhoda - rozpoznejte včas její příznaky

Mýtus č.1: Postihuje seniory

Ano, ve většině případů postihuje osoby starší 65 let, ale nutno podotknout, že nezdravý způsob života nahrává i tomu, že onemocní mladší ročníky. Kvůli nezdravému životnímu stylu a všudypřítomnému stresu dnes nejsou výjimkou lidé mezi 30 až 40 lety, které CMP postihne.

U mladších žen může hrát roli i poměrně častá riziková kombinace genetické dispozice - vyšší srážlivost krevních destiček, kouření a hormonální antikoncepce. Někdy zřejmě i tímto způsobem platíme daň za svůj poživačný a neodpovědný způsob života.

Čtěte také: Kdy vám lékař změří cholesterol?

Mýtus č.2: Mrtvice udeří bez varování

Některé cévní mozkové příhody se skutečně objeví bez jakéhokoli varování. Zvláštním případem jsou takzvané tranzitorní ischemické ataky (TIA), které jsou jakousi mozkovou minimrtvicí. Její příznaky jsou podobné jako u skutečné mozkové mrtvice, protože jde o důsledek dočasné ucpávky cévy v mozku, což vede například k náhlé ztrátě zraku nebo neschopnosti mluvit. Mnoho lidí však tomuto drobnému výpadku nevěnuje žádnou pozornost, protože příznaky většinou během několika minut odezní. Avšak za několik hodin, dní nebo týdnů může člověka postihnout cévní mozková příhoda s vážnými následky.

Jde o varovný signál, který byste v žádném případě neměli podceňovat, protože při cévní mozkové příhodě se počítá každá minuta a včasná lékařská pomoc může výrazně snížit rozsah poškození mozku a zmírnit následky.

Dalších signálů může být celá řada od banálních, jako je únava, až po bolesti hlavy, bušení srdíčka. Někteří pacienti často udávají slabost jedné končetiny, poruchu řeči, nemohou dobře artikulovat, nemohou si na něco konkrétního vůbec vzpomenout. 

Někdo si může myslet, že se z příznaků jednoduše vyspí, a bude mít klid. To je ale největší chyba, která může dotyčného dokonce stát i život. Je proto rozhodně lepší jet k lékaři i s rizikem, že jde o nějakou hloupost, než nést zbytek života následky toho, že jste nezareagovali včas.

Čtěte také: Rehabilitace po mrtvici: rychlost rozhodne

Mýtus č.3: Neexistuje prevence proti cévní mozkové příhodě

Ale je! I mrtvici se dá předcházet. Obzvláště pozorní by měli být ti, kteří mají ve své rodině nějakou genetickou zátěž nebo se u něj projevily některé z rizikových faktorů, například cukrovka, vysoký krevní tlak nebo vysoký cholesterol. Lidé by měli dbát na své zdraví, a neměli by podceňovat prevenci.

Mezi faktory, které zvyšují pravděpodobnost, že nás mozková příhoda „potká“ patří:

Mezi ty neovlivnitelné patří vyšší věk, pohlaví (mužské), genetické dispozice. Mezi ovlivnitelné – léčitelné - rizikové faktory patří hypertenze (vysoký krevní tlak), cukrovka, vyšší hladina cholesterolu, některé srdeční arytmie, zúžení přívodné krční tepny (krkavice), poruchy krevní srážlivosti. A samozřejmě kouření a nadměrný příjem alkoholu, nízká fyzická aktivita s obezitou.

O cévní mozkové příhodě se také někdy mluví v souvislosti s hormonální antikoncepcí. Ta, která obsahuje estrogeny, zvyšuje riziko vzniku mozkocévních příhod a v kombinaci s cévně rizikovými faktory, například kouření, hypertenze, cukrovka, poruchy metabolismu tuků, nemoci srdce a zvláště geneticky či imunologicky podmíněné poruchy krevní srážlivosti, zvyšuje nebezpečí cévní mozkové příhody.

Největším viníkem CMP je špatná srážlivost krve, která v kombinaci s hormony zvyšuje výskyt krevních sraženin. Ty pak mohou ucpat některou z cév mozku. Pokud se špatná srážlivost krve objevuje ve vaší rodině, určitě je na místě informovat vašeho gynekologa, který na základě vyšetření předepíše vhodný antikoncepční preparát. Dalším rizikovým faktorem v souvislosti s užíváním antikoncepce jsou cigarety. Cévní mozkovou příhodou jsou více ohroženy mladé ženy – kuřačky, které užívají hormonální antikoncepci. Chemikálie z cigaret poškozují stěny cév a zvyšují riziko výskytu sraženin.

Nejlepší prevencí je tedy podle odborníků změna životního stylu. Přestaňte kouřit a minimalizujte vystavení se pasivnímu kouření. Omezte konzumaci alkoholu. Choďte na pravidelné preventivní prohlídky; je nutné sledovat potenciální vysoký krevní tlak či diabetes. Hlídejte si hladinu cholesterolu, udržujte zdravou váhu a buďte fyzicky aktivní.

Čtěte také: Ateroskleróza - nemoc (nejen) z blahobytu

Co je cévní mozková příhoda (CMP)?

Je to velmi náhlé a těžké cévní onemocnění mozku, které z plného zdraví může během krátké doby způsobit závažné zdravotní postižení nebo smrt pacienta.

Nejčastější příznaky cévní mozkové příhody

Mezi ty nejčastější a nejsnáze rozlišitelné patří postižení tzv. osy řeč – tvář – ruka. To znamená, že se pacient náhle nedokáže dobře vyjádřit. Nesestaví větu, nepojmenuje předmět, jeho odpověď je nesrozumitelná nebo nepřiléhavá, špatně vyslovuje, případně ani nerozumí řeči druhého člověka. 
Postižení tváře spočívá v náhlém poklesu ústního koutku, pacient se nedokáže symetricky usmát, sešpulit ústa – postižená strana výrazně vázne.
Na ruce je možné sledovat úplné ochrnutí, nebo oslabení spojené s poklesem předpažené končetiny.

Dále se mohou objevit závratě, nevolnosti, velké bolesti hlavy. Bohužel tyto jasné příznaky mrtvice mnoho lidí přisuzuje nevyspání a únavě, anebo je zkrátka ignorují. Pokud tyto jevy zpozorujete na sobě, nebo na člověku ve vašem okolí, je nutné okamžitě volat záchrannou službu. A to i v případě, že většina symptomů náhle odezní.

Správný postup je jediný, a to takový, že při podezření na mozkovou mrtvici okamžitě voláte zdravotní záchrannou službu. Pro záchranu nemocného je nezbytné, aby se dostal do specializovaného zdravotnického zařízení co nejdříve, nejpozději do šesti hodin. Závažnost následků mozkové příhody je tím větší, čím později od objevení příznaků se člověku dostane odborné pomoci. Centra specializovaná na péči o pacienty s centrální mozkovou příhodou jsou rozmístěna po celé republice, prodleva dlouhou jízdou tedy nehrozí.

Zdroj: https://www.denik.cz/zdravi/myty-kolem-mrtvice20110324.html
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Mozková příhoda

Několikaminutové znehybnění spojené s poruchou řečijsem měl před tím,než byl zjištěn uzávěr a .basilaris.Stalo se mi to v noci ,syn mě odvezl do nemocnice a tam jsem asi po cca 2 hodinách měl stejnou CMP.Asi za 5 dnů mi byla provedeno na angiolince vyšetření kde mi byl zjištěn výše uvedený uzávěr.Od této doby jsem do dnešního dne CMP neměl.Od r.1999(podzim) jsem chodil na vyšetření k neurologovi protože jsem míval pocity nejistoty (hlava , chůze).Ten mě poslal na sono karotid,kde mi bylo zjištěno zůžení cévy.Jestli toto vyšetření ukazovalo zůžení cévy a následně uzávěr a.basilaris,nebo zůženou karotidu na pravé straně ,to nevím .Naposledy jsem byl na sonu karotid asi v 4/2002 a bylo mi řečeno , že výsledek je stejný jako minulé vyšetření(že se to nezměnilo,je to stejné) Oxiphillin neužívám,nevím jaký postup použít(mimo přivolání sanity a to určitě v každém případě)jaké léky užít na zmírnění nebo možná zastavení nastávající CMP. Děkuji a přeji mnoho úspěchů v životě a v povolání.Velmi jste mi pomohla. Bsonek ivo

Lidé v Česku zbytečně umírají na mozkovou mrtvici

Třicet tisíc lidí ročně v Česku postihne mozková mrtvice. Avšak nejvýše jedno a půl procenta z nich se léčí správně.

Aktivní prevence vzniku aterosklerózy

Jedním z mechanizmů, vedoucích ke vzniku aterosklerózy, je nedostatek látek, odstraňujících volné radikály uvnitř cév.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce