#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Vyšetřovací postupy při onemocnění štítné žlázy

8.6.2011

Ačkoli medicína 21. století má k dispozici řadu moderních vyšetřovacích postupů, základem diagnostiky onemocnění štítné žlázy zůstává rozhovor s nemocným a jeho tělesné vyšetření.

vyšetření štítné žlázy
vyšetření štítné žlázy

Ačkoli medicína 21. století má k dispozici řadu moderních vyšetřovacích postupů, základem diagnostiky onemocnění štítné žlázy zůstává rozhovor s nemocným (odebrání anamnézy) a jeho tělesné vyšetření.

Anamnéza

Již některé údaje o rodinných příslušnících, např. výskyt autoimunitního zánětu štítné žlázy u rodičů a sourozenců, může upozornit na zvýšené riziko tohoto onemocnění. Rovněž výskyt dalších nemocí vzniklých na podkladě poruchy imunity (přítomnost cukrovky 1. typu, celiakie, vitiliga, polyalergie/astma) může s poruchou štítné žlázy souviset. Dále k poškození štítné žlázy mohou vést i některé léky (amiodaron, lithium, interferony) či jodové rentgenové kontrastní látky, Zvýšený výskyt poruch štítné žlázy je i v těhotenství.

Klíčové jsou údaje nemocného o únavě, změnách tělesné hmotnosti, změnách vlasů, nervozitě, třesu, nespavosti, pocení, svalové slabosti, poruchách vyprazdňování. Všechny tyto příznaky mohou onemocnění štítné žlázy provázet. Avšak existují i někteří nemocní (např. ženy po porodu), kteří mají výrazné laboratorní poruchy funkce štítné žlázy, a přesto veškeré příznaky popírají.

Laboratorní a pomocná vyšetření

Základním laboratorním vyšetřením při podezření na poruchu funkce štítné žlázy je stanovení koncentrace tyreoidálního stimulačního hormonu – TSH – v krvi. TSH je hormon předního laloku podvěsku mozkového (adenohypofýzy) a jeho koncentrace se zvyšuje tehdy, když přestává štítná žláza tvořit hormony v dostatečném množství. Je-li TSH normální, můžeme poruchu funkce štítné žlázy až na vzácné výjimky vyloučit a další vyšetření nejsou potřeba. TSH zvýšené nad 3,8–4,1 mIU/l svědčí v naprosté většině případů pro subklinickou či plně rozvinutou hypotyreózu (sníženou funkci štítné žlázy). V některých případech je vhodné doplnit i vyšetření sérové koncentrace vlastního hormonu štítné žlázy (volného tyroxinu FT4) a vzácně vyšetřujeme i volný trijodtyronin (FT3).

K objasnění příčiny hypotyreózy slouží vyšetření sérových koncentrací tyreoidálních protilátek (specifičtější a senzitivnější protilátky proti tyreoidální peroxidáze TPOAb nebo méně specifické a senzitivní protilátky proti tyreoglobulinu – TgAb) a ultrazvuk štítné žlázy. Pozitivita tyreoidálních protilátek svědčí pro autoimunitní příčinu hypotyreózy – chronickou autoimunitní lymfocytární tyreoiditidu. V těchto případech bývá také typický ultrazvukový na štítné žláze. Jestliže je TSH snížené pod 0,4 mIU/l (resp. pod 0,3–0,5 mIU/l podle použité vyšetřovací metody), je situace o něco komplikovanější, protože příčin sníženého (neboli suprimovaného) TSH může být více. Kromě zvýšené činnosti štítné žlázy (hypertyreózy) může jít o tzv. nespecifickou supresi TSH např. při závažném celkovém onemocnění, centrální hypotyreózu (na podkladě poškození adenohypofýzy) nebo o supresi TSH způsobenou léčbou hormony štítné žlázy. K odlišení těchto příčin je nutno dovyšetřit FT4 a FT3 v séru. Spíše výjimečně je ve sporných případech nutno k odlišení nespecifické suprese TSH a subklinické hypertyreózy (snížené TSH při normálních hodnotách FT4 a FT3 v séru) použít tzv. TRH test.

Je-li laboratorně potvrzena hypertyreóza (tyreotoxikóza, zvýšená funkce štítné žlázy), je třeba dovyšetřit její příčinu. K tomu slouží v první řadě vyšetření koncentrace protilátek proti TSH receptoru v séru (TRAK) a ultrazvuk štítné žlázy. Pozitivita TRAK a typický nález na ultrazvuku svědčí pro autoimunitní typ hypertyreózy – Gravesovu-Basedowovu tyreotoxikózu. Jsou-li protilátky TRAK negativní (nebo hraniční) a na ultrazvuku jsou přítomny uzlové změny, jde obvykle o hypertyreózu na podkladě tzv. tyreoidální autonomie. Ta může být buď unifokální (tzv. toxický adenom), multifokální (tzv. polynodózní struma), nebo výjimečně difuzní. Přetrvávají-li nejasnosti, lze k odlišení toxického adenomu a polynodózní strumy v některých případech doplnit scintigrafii štítné žlázy 99mTc-technecistanem sodným.

Ovlivnění laboratorních výsledků

Ne všechny abnormality v laboratorních tyreoidálních testech znamenají onemocnění štítné žlázy. Zatímco sérové koncentrace FT4, FT3 a protilátek proti tyreoidální peroxidáze, tyreoglobulinu a TRAK v průběhu dne nekolísají, TSH má diurnální variabilitu a maximálních hladin dosahuje mezi půlnocí a 4. hodinou ranní a minimálních mezi 7. a 13. hodinou odpolední. Toto kolísání má však zřídkakdy klinický význam, protože odběry se provádějí ve většině případů ráno či dopoledne. Sérové koncentrace jak volných (FT4 a FT3), tak celkových (TT4 a TT3) hormonů se zvyšují po požití léků obsahujících L-tyroxin a trijodtyronin, které se používají k léčbě hypotyreózy (např. preparáty Euthyrox, Letrox, Eltroxin, Thyreotom). Na tuto skutečnost je třeba pamatovat a vyšetřovat FT4 a FT3 před požitím těchto léků anebo při vyšetření po požití na tuto skutečnost myslet při interpretaci výsledků.

Laboratorní nálezy může modifikovat celá řada dalších vlivů. U ambulantních nemocných jde nejčastěji o vliv zvýšených koncentrací ženských pohlavních hormonů, jako například v těhotenství či při podávání hormonální antikoncepce nebo hormonální substituční terapie. Estrogeny vedou ke zvýšení koncentrace vazebných bílkovin v krvi, jež zároveň vyvolá zvýšení koncentrace celkových hormonů štítné žlázy (TT4 a TT3). Jejich volné složky však zůstanou v normě. Nejde tedy o poruchu funkce štítné žlázy a není indikována léčba. Z těchto důvodů by se měly vždy stanovovat volné hormony FT4 a FT3, nikoli hormony celkové.

Sonografie štítné žlázy

Sonografie (ultrazvuk) je nezbytným doplňkem každého vyšetření štítné žlázy. Sonografie nám umožňuje posoudit změny tkáně štítné žlázy – zobrazí autoimunitní zánět, uzly ve štítné žláze, posoudí prokrvení tkáně. Pomocí ultrazvuku můžeme zhodnotit velikost štítné žlázy a určit, zda se jedná o strumu (vole). Rovněž hledáme eventuální přítomnost zvětšených lymfatických uzlin. Ultrazvukové vyšetření štítné žlázy trvá asi 10 minut a není na něj potřeba žádná příprava.

Scintigrafie štítné žlázy

Zejména v případech zvýšené funkce štítné žlázy (tyreotoxikózy) provádíme vyšetření štítné žlázy pomocí radioaktivního jódu I-131. Jód se vychytává právě v těch buňkách, které aktivně tvoří hormony štítné žlázy. V případě tzv. toxického adenomu se na scintigrafii zobrazí tzv. horký uzel. Pokud je tvorba hormonů zvýšená v celé tkáni štítné žlázy, jak tomu bývá u Gravesovy-Basedowovy tyreotoxikózy, zobrazí se rovnoměrně zvýšené vychytávání radiojódu. Scintigrafie je absolutně bezpečná metoda, které se není třeba obávat.

MUDr. Jan Jiskra, PhD., MUDr. Eliška Potluková, PhD.

Doporučujeme

Čtěte více

Vyšetření prostaty konečníkem? Chvilka, kterou zvládnete

Zdá se vám, že kontrola prostaty konečníkem narušuje vaši intimitu? Nejste sami....

Vyšetření prsu

Vyšetření prsu je základní a nejjednodušší metoda k prevenci nádorů prsu. Mezi...

Vyšetření při podezření na střevní záněty může být nepříjemné, ale je důležité

Koho by nevyděsila krev nebo hlen ve stolici, bolesti břicha, nevolnost, nechutenství...

Vyšetření rentgenem v těhotenství: není důvod k předčasné panice

Den, kdy se na těhotenském testu objeví vysněné dvě čárky, je jedním z nejšťastnějších...

Vyšetření spánku

V případě poruch spojených se spánkem se obvykle podstupuje několik vyšetření....

Vyšetření štítné žlázy

Vyšetření štítné žlázy je soubor lékařských úkonů sloužících k ověření velikosti,...

Vyšetření trávicího traktu

Zatímco dříve se mohli lékaři spolehnout pouze na svoje oči, uši a ruce, v dnešní...

Vyšetření u lékaře: diagnostika zeleného zákalu

Do ordinace očního lékaře by si měl pacient k vyšetření přinést brýle, pokud...

Vyšetření žil - jak se rozpozná konkrétní onemocnění

Onemocnění žil je velmi frekventované. Mezi nejčastější onemocnění žil řadíme...

Vyšetřovací postup při artritidě musí být jasně definovaný

Ani pro odborného lékaře není vždy snadné zjistit, zda trpíte revmatoidní artritidou,...

Výška u vojáků – jak je to doopravdy

"Česka vojak, tobra vojak", hlásá známá replika z Haškova Švejka. A je to bezesporu...

Vyškrtněte průjem a zácpu ze života!

Možná patříte k lidem, kteří mívají problémy s trávením. Trápí vás častá zácpa...

Výšku dítěte může matka v těhotenství ovlivnit

Přemýšlí-li matka o svém dítěti, napadají ji tisíce různých myšlenek o jeho...

Vyšlo to! aneb Co čekat v raném těhotenství po umělém oplodnění

Konečně se po absolvovaných cyklech léčby neplodnosti zadařilo a jste těhotná....

Vyšší riziko vzniku roztroušené sklerózy je u kuřáků

Dlouhodobé studie zřetelně ukázaly, že kouření zvyšuje riziko vzniku roztroušené...

Vyšší žena než muž jako společenské faux pas?

Průměrná žena je menší než průměrný muž a již tento prostý statistický fakt...

Výtažek z muškátu pomáhá i při ústupu nachlazení

Když vás přepadne běžná viróza v podobě rýmy a nachlazení, často se stává, že...

Výtažek z muškátu zatočí s každou virózou

V tradiční jihoafrické medicíně je známo, že extrakt z tamního muškátu léčí...

Výtažek z muškátu: žádné šarlatánství, ale skutečný rostlinný lék

S nachlazením nebo zánětem průdušek většina lidí neběží hned k lékaři, ale zamíří...

Využijte léto k podpoře zdraví. Poradíme jak na to

Aby léto bylo opravdu příjemné, je třeba myslet i na své zdraví. Léto totiž...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#