Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Se závislostí na automatech můžete skončit v nemocnici

( Renata Vyšínová | přečteno: 22179x )

Herny jsou plné nemocných lidí. Závislost na hraní je totiž zcela oficiální diagnóza, se kterou se ročně léčí přes 1300 lidí a přes 500 jich s touto nemocí skončí i v nemocnici! Závislí hráči jsou v naprosté většině muži. Údaje z Ústavu zdravotnických informací a statistiky také odhalily region, kde se gamblerství daří nejvíc – Moravskoslezský kraj.

shutterstock.com

Patologické hráčství, někdy nazývané jako gambling, gamblerství, závislost na automatech apod., patří mezi tzv. návykové a impulsivní poruchy. Mezinárodní klasifikace nemocí definuje patologické hráčství jako poruchu spočívající v často opakovaných epizodách hráčství, které převládají na úkor sociálních, materiálních, rodinných a pracovních hodnot a závazků. Lidé trpící touto poruchou mohou riskovat své zaměstnání, velmi se zadlužit a lhát nebo porušovat zákon, aby získali peníze nebo unikli placení dluhů.

Postižení popisují své pocity jako intenzívní puzení ke hře, které lze těžko ovládnout. Pokud nehrají, pak si to alespoň představují a vlastně myslí jen na to, jak by to udělali, aby zase mohli ke hře zasednout. Do čím větších problémů se svou hráčskou závislostí dostávají, čím větší dluhy mají, tím ve větším stresu jsou – a stres bohužel závislost zesiluje. Takže to je začarovaný kruh, ze kterého se sám málokdo dostane!

Jací lidé propadnou hraní?

S diagnózou patologické hráčství přišlo k odborníkovi v letech 2003–2009 v průměru 1 360 pacientů ročně. Ve valné většině šlo o muže. Ženy se hrou tolik pohltit nedají – například v roce 2009 jich bylo jen 9,1 %. Kolik je ale hráčů, kteří odbornou péči nevyhledají, to se špatně odhaduje.

Hráčství není ale výsadnou nezkušeného mládí, jak bychom si možná mysleli. Hráčů ve věku 15 – 19 let je stále méně, drtivá většina závislých je ve věku nad 20 let a v posledních letech roste závislost i v kategorii 60 – 64 let.

Pokud se podíváte na počet patologických hráčů v jednotlivých regionech, pak z toho jako "vítěz" vyjde Moravskoslezský kraj (23 pacientů na 100 tisíc obyvatel), Olomoucký kraj (21 pacientů na 100 tisíc obyvatel) a Plzeňský kraj (19 pacientů na 100 tisíc obyvatel). Nejméně jich je v kraji Středočeském (7 pacientů na 100 tisíc obyvatel).

Hráči končí i v nemocnici

S diagnózou patologické hráčství bylo v průměru za rok hospitalizováno 544 pacientů. V loňském roce se s touto diagnózou dostalo do nemocnice nejvíc lidí ze Zlínského kraje (9 pacientů na 100 tisíc obyvatel kraje), na druhé příčce byl Královéhradecký a v Moravsko¬slezský kraj (oba téměř 8 pacientů na 100 tisíc obyvatel). Nejméně to bylo v kraji Vysočina (2,5 pacienta na 100 tisíc obyvatel) a v Karlovarském kraji (3,2 pacienti na 100 tisíc obyvatel).

Pokud srovnáme vývoj za posledních pár let, tak k nejvyššímu nárůstu proti roku 2003 došlo v Olomouckém kraji - počet hospitalizací vzrostl dvakrát (z 24 na 48 hospitalizací), a v Pardubickém kraji, kde došlo k nárůstu o tři čtvrtiny (z 19 na 33 hospitalizací). Situace se naopak zlepšila v Karlovarském kraji, a to téměř čtvrtinu (z 13 na 10 hospitalizací), a v kraji Vysočina, kde došlo k poklesu o necelou pětinu (z 16 na 13 hospitalizací).

I tady se projevuje posun ve věkové skupině pacientů. Zatímco v roce 2003 bylo pacientům nejčastěji mezi 20–29 lety, tak v roce 2009 byl nejčastějším hospitalizovaným pacientem muž ve věku 25–34 let. Naopak velmi poklesl počet nejmladších gamblerů – závislých mezi 15–19 lety ubylo o 39 %, ve věkové skupině 20–24 let o více než 12 %. Za povšimnutí jistě stojí, že se zdvojnásobila čísla počtu hospitalizovaných ve věkových skupinách 30–34 let, 55–59 let a 60–64 let!

Pokud bychom nahlédli do přijímacích dokladů v nemocnicích, pak 45% hospitalizovaných gamblerů patří podle zaměstnání mezi souboru "nepracující, dítě, studující". Kolem 20 % pak do souboru "řemeslník a kvalifikovaný dělník (kromě obsluhy strojů a zařízení)" a cca 18 % "provozní pracovník ve službách".

Rádi bychom získali příběh někoho, kdo se jako hráč léčil a dovedl by nám popsat postup léčby, osobní zkušenosti. Na zkušenosti, názory i podněty čekáme v diskusi nebo mailu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
J.D.
2x

Dobrý den, rád bych se dozvěděl jak postupovat v případě závislosti na sázkách (tipsport), které se u mého otce přiblížilo k 12 letům, bohužel ani po tak dlouhé době není schopen si připustit svoji „nemoc“ a tím rodinu přivádí doslova k šílenství a dluhům (již prohrál cca 500 000Kč). Máme dvě možnosti, vystěhovat (dát mu měsíc čas na najití podnájmu a ukončit na delší dobu kontakt, počkat jestli mu dojde, že to za to nestojí) nebo se pokusit ho přesvědčit/donutit k léčbě a pomáhat mu jako doposud, což nikam nevedlo. Pokud ho vystěhujeme a nebudeme se s ním stýkat, tak hrozí nebezpečí sebevraždy, ale náznaky jsem nikdy nepozoroval, co teď. Díky. J.D.

JIrka

Reakce na JD na sázkaře...Ihned ho dotlačte k léčbě, sázkaření je jako gembling a jen v léčbě máte šanci to zastavit

Iva
1x

Dobrý den,právě toto zažíváme nyní se svým 24letým synem,jsme taktéž zoufalí.Má 5měsíčního syna a přítelkyni,ani to mu nebylo překážkou. Prohrál 300000,- a zkoušíme s ním pracovat přes odborníky a tím jej dostat na léčení. Dobře chápu,co zažíváte.Cítíme s vámi,snad vše dopadne OK. V co jiného taky doufat,že?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 13. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Opium, heroin & spol.

Každý pěstitel máku setého má dvě možnosti. Buď nechat makovice dozrát a mák z nich získaný nacpat do buchet, nebo začít sklizeň o něco dříve, když jsou ještě makovice zelené.

Virová neboli infekční hepatitida

Infekční hepatitidě se často a nesprávně říká "žloutenka". Žloutenka je však příznak onemocnění, pro které je typické, že se kůže a sliznice barví zvýšeným obsahem bilirubinu dožluta...

Kokain

V zeměpise jsem nikdy nebyla příliš silná. O Bogotě vím pouze to, že je hlavním městem Kolumbie a že tam plyšovým medvídkům vycpávají bříška podivným materiálem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce