Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nový lék rozšiřuje možnosti léčby drogové závislosti

(PharmDr. Vladimír Finsterle | přečteno: 13606x )

Praha, 6. dubna 2001. Rozšíření možností substituční léčby závislosti na drogách přináší nový lék Subutex (buprenorfin), který byl nedávno schválen pro užívání v České republice. Je určen k léčbě závislosti na drogách opioidního typu, především na heroinu. K legálním látkám pro substituční léčbu patřil u nás dosud jen metadon. "Indikace k předpisu buprenorfinu jsou jiné než u metadonu. Buprenorfin je vhodný především pro pacienty, kteří ještě nemají vysokou toleranci vůči droze, u nichž se počítá s omezenou dobou substituční léčby a s větší pravděpodobností přechodu k abstinenci," vysvětlil MUDr. Petr Popov, primář Oddělení pro léčbu závislostí pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Nový lék substituční léčbu individualizuje a zpřístupňuje i pro mladistvé pacienty.

Substituční léčba drogové závislosti je standardním léčebným postupem, který má za úkol minimalizovat zdravotní a sociální rizika u injekčních uživatelů drog. Od června roku 2000 je tato léčba upravena Standardem substituční léčby, který vydalo formou metodického pokynu Ministerstvo zdravotnictví. To také do doby schválení akreditačního systému smluvně pověřuje prováděním substituční léčby zdravotnická zařízení. Substituční léčbu mohou předepisovat lékaři s atestací v oboru psychiatrie nebo s nástavbovou AT atestací, zaměřenou na léčbu alkoholismu a toxikomanie.

Návrh na rozšíření substituční léčby drogové závislosti vzešel před časem z jednání Meziresortní protidrogové komise, která rovněž dotací podpořila vzdělávací program pro zdravotnické pracovníky v této oblasti a vybudování prvních pracovišť, zabývajících se substituční léčbou. Jeden z úkolů Národní strategie protidrogové politiky na období 2001 -- 2004 ukládá zvýšit dostupnost programů substituční léčby na základě vyhodnocení aktuálních potřeb.

Odhaduje se, že v České republice žije na 5400 uživatelů heroinu z celkových 22 200 drogově závislých. Tato čísla jsou však podle odborníků ve skutečnosti ještě vyšší. Do substitučního programu vstoupilo během roku 2000 na 320 pacientů a v dalších letech jich bude podle názoru odborníků přibývat. Stejně tak se bude rozšiřovat síť pracovišť poskytujících substituční léčbu, jichž je u nás zatím osm.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Opium, heroin & spol.

Každý pěstitel máku setého má dvě možnosti. Buď nechat makovice dozrát a mák z nich získaný nacpat do buchet, nebo začít sklizeň o něco dříve, když jsou ještě makovice zelené.

Je kouření marihuany zdravé?

Lidé, kteří kouří marihuanu často argumentují, že její kouření je přinejmenším neškodné. Poslední studie publikovaná v časopise Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention dokazuje, že...

Virová neboli infekční hepatitida

Infekční hepatitidě se často a nesprávně říká "žloutenka". Žloutenka je však příznak onemocnění, pro které je typické, že se kůže a sliznice barví zvýšeným obsahem bilirubinu dožluta...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce