Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Virus hepatitidy C

( | přečteno: 25815x )

"Céčko" pochází z vybrané rodiny. Jeho vzdálení příbuzní vyvolávají obávanou žlutou zimnici a horečku Dengue.

"Céčko" pochází z vybrané rodiny. Jeho vzdálení příbuzní vyvolávají obávanou žlutou zimnici (horečky se žloutenkou cestovatelů do tropů) a horečku Dengue (horečka, bolesti, strnulost a masivní krvácení po štípnutí komárem v subtropech). Přitom se jedná o nevinně vypadající "kuličku". Ukrývá v sobě jen jedno vlákno ribonukleové kyseliny (RNA - odtud příslušnost k RNA virům).

Virus napadá jaterní buňky a množí se v nich. Způsobuje tím vážné poškození až zánik mnoha z nich. Vzniká zánět a jizvení tkáně (fibróza). Nově vznikající viry se od své předlohy mnohdy liší. Odchylky jsou způsobeny chybami při kopírování (replikaci), tzv. mutacemi. Vzniká řada virů lišících se ve svých povrchových strukturách (antigenech).

Mutace viru dokážou "zamotat hlavu" celé obraně organismu. Již vytvořené protilátky míří na "staré" viry, nových si nevšimnou. Díky tomu choroba stále uniká přirozeným obranným mechanismům těla. Stejně tak určitá cílená léčba není schopna dostatečně rychle reagovat na změny vlastností nových virů. Proto až 90 procent infekcí HCV přechází do chronicity!

Vir hepatitida C

Mutované viry také přímo ovlivňují jakým způsobem bude choroba probíhat a jak bude reagovat na léčbu.

Každý z nás je jedinečný. Díky různé genetické výbavě vypadáme každý jinak. Podobně se chovají i viry. Různé kombinace genů v jejich RNA je dělí do několika skupin - genotypů. Ty mohou za odlišnosti. Pozměněný virus vyvolává jinak probíhající zánět jater a reaguje jinak na léčbu. Na celém světě existuje nejméně šest různých genotypů HCV.

Viry se množí pouze v napadených buňkách. Virus hepatitidy C má značnou schopnost mutovat. Rozdíly mezi jednotlivými podtypy způsobují odlišnosti v průběhu i léčbě choroby.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Renáta Jefrajerová
1x

Žloutenka C se zjišťuje z jaterních testů? Nebo to udělají testy jiné?

Petr
2x

Jaterní testy obvykle něco ukážou, ale není to stoprocentní. Na hepatitidu C se dělají jsou speciální testy. Více na http://www.hepc.cz

Jana
8x

Dobrý den.Seznámila jsem se s přítelem který se léčí na hepatitidu C. Hlavní dotaz je pokud máme pohlavní styk jestli se mohu nakazit.Jako malá jsem prodělala hepatitidu A,B. Tak jestli třeba není větší riziko..Děkuji Jana


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Gonorrhoea - kapavka

Kapavka patří mezi klasické pohlavní choroby podléhající legislativním opatřením. Je to akutní, hnisavé, zánětlivé onemocnění přenášené hlavně pohlavním stykem a postihující prvotně sliznici močopohlavního ústrojí.

AIDS

Přestože první případy výskytu nemoci AIDS na světě byly popsány až v roce 1976, nabylo rozšíření této nemoci za necelé čtvrtletí charakteru celosvětové pandemie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce