Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Roztroušená skleróza – boj na celý život

( Renata Vyšínová | přečteno: 70212x )

Ten víkend byl pro pětadvacetiletou Petru velmi fyzicky náročný – s partou přátel ho trávila "na nohách" turistikou. To, že se jí v pondělí trochu motala hlava, byla unavená a začala jí brnět ruka, přičítala tedy únavě. Obtíže neustupovaly, tak šla k lékaři a posléze i k neurologovi. Nezjistilo se nic závažného a nakonec se jí udělalo dobře, takže to dál neřešila. Že šlo o první známku roztroušené sklerózy, zjistila až o tři roky později.

shutterstock.com

Roztroušená skleróza (RS) je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému (CNS) postihující převážně mladé osoby mezi 20.- 40. rokem života. Stejně, jako u Petry, začíná většinou nenápadně – únavou, dvojitým viděním, zadrháváním, brněním končetin, točením hlavy, horší koordinací pohybu. Koho by napadlo za nimi hledat závažnou chorobu, poškození nervových vláken a mozku? Většinou si to omluvíme námahou, pobytem na sluníčku, virózou… Ovšem jednou výmluvy "dojdou" a stejně skončíme u lékaře – příznaky se totiž opakují a nabývají postupně na síle. "Pro léčbu je velmi důležité, aby byla choroba rozpoznána co nejdřív a začala se léčit. Pokud se tak nestane, pak se během 10 až 20 let dostává pacient neodvolatelně do invalidity. Včasně léčený pacient má šanci na daleko pomalejší vývoj choroby – i když zcela ji ještě léčit neumíme," upozorňuje Doc. MUDr. Eva Havrdová, CSc., vedoucí lékařka RS centra Neurologické kliniky 1 LF UK Praha.

Proč nemoc propukne, nevíme

Proč někdo onemocní a proč jsou to tak mladí lidé? "Příčina onemocnění není jednoznačně známá, velmi pravděpodobně jde o kombinaci genetické dispozice s různými vlivy zevního prostředí - infekce, nedostatek vitaminu D, kouření, aj. Jde o autoimunitní onemocnění – imunitní systém napadá vlastní tkáně," říká MUDr. Eva Havrdová. "Zatím nevíme, proč člověk onemocní, ale je prokázáno, že to mimo jiné souvisí také s dostatkem vitaminu D. Proto bychom si ho měli v době, kdy není dost sluníčka, dopřát alespoň v pilulkách. Také by ho měly užívat ženy v období těhotenství," dodává MUDr. Havrdová. Podle nejnovějších výzkumů se na vzniku choroby podílí i EB virus.

Vznik nemoci je tedy souhra mnoha faktorů, které zatím ještě neumíme pojmenovat. Jednoznačné ale je, že vede k ničení nervových buněk. Čím dřív se tedy začne s jejich ochranou vhodnými léky, tím pro pacienta lépe. "Zatím máme k dispozici zatím pouze léky protizánětlivé, které jsou efektní jen když ještě nedošlo k podstatnému poškození CNS. Pokud mají mít pro pacienta skutečný smysl, musí být léčba zahájena včas," upozorňuje MUDr. Havrdová.

Z toho vyplývá i jasný požadavek na časné stanovení diagnózy. Podstatný pokrok ve vyšetřovacích metodách - zejména magnetická rezonance a vyšetření mozkomíšního moku - dnes umožňuje stanovit diagnózu s velkou pravděpodobností již ve fázi prvních klinických příznaků. V již zmiňovaném případě pacientky Petry by se tedy mohlo přijít na chorobu o tři roky dřív.

Nejdůležitější je začít včas

Čím dřív je pacient diagnostikován a začne léčba, tím déle se zabrání nevratnému poškození CNS, tedy invaliditě. "Jsme rádi, že po několika letech úsilí odborníků je už zhruba rok hrazen pojišťovnami lék interferon beta už po prvních klinických příznacích," zdůrazňuje MUDr. Havrdová.

Jak se žije s roztroušenou sklerózou?

Petra se po třech letech léčby o své nemoci nebojí mluvit a hlavně - naučila se s ní žít. "Díky lékům se cítím velmi podobně jako do chvíle, než jsem onemocněla. Je pravda, že jsem musela opustit některé oblíbené sporty, ale našla jsem si místo nich jiné. Naštěstí mne velmi podporuje rodina i kolegové v práci. Musela jsem si jen zvyknout, že moje tělo funguje trochu jinak, že jsem celkově pomalejší, ale jinak se cítím dobře."

Fakta o roztroušené skleróze

  • Na světě onemocnělo RS asi 2,5 mil.lidí, v ČR přibližně 15 000. 25.červen je v ČR národním dnem roztroušené sklerózy.
  • RS má negativní vliv na tělesné, mentální i psychické funkce.
  • RS se vyskytuje více u žen než u mužů.
  • RS není dědičná, i když genetická náchylnost hraje roli v jejím vývoji.
  • Délku života RS významně neovlivňuje.
  • RS není nakažlivá.
  • První příznaky nemoci se u 2/3 pacientů objeví mezi 20.a 40. rokem života.
  • Neexistuje lék, který umí RS vyléčit, ale je známa řada léčebných postupů, které příznivě ovlivňují průběh nemoci.
  • Mnohé ze symptomů RS lze úspěšně zvládat a léčit, předpokladem je především včasná a dostatečná léčba.
  • Pomoc pacientům s touto nemocí nabízí i Unie Roska nebo Sdružení mladých sklerotiků.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jan Suchel
11x

Roztroušenou sklerózu, leukémii a mnoh jiných závažných nemocí, si pacient způsobuje sám svou narušenou psychikou a depresivními stavy. U roztroušené sklerózy deprese naruší rovnováhu látek, konkretně fosforu. Podobné nemoci jsou sebevražedné sklony, únavový syndrom, klíšťová encefatilida,ale mají jiné příčiny. Léba RS je jednoduchá: jednorázově dodat organismu potraviny s obsahem fosforu a dále si tělo vyrábí fosfor samo. [email protected]

Kristina a Michal
35x

Tak takovouhle blbost jsem četla naposledy asi před půl rokem,kdy zdravotní sestra tvrdila,že eresku způsobuje nedostatečná konzumace mléka v těhotenství.Vážený pane,já i můj přítel s touto nemocí žijeme roky,před dg.(dokonce i po dg.nemoci)jsme ani jeden depresivní sklony neměli,moje babička zemřela na akutní leukemii a měla krásný,dlouhý a spokojený život.Jako včelařka vám řeknu-léčba RS je jednoduchá,dostatek včelího jedu a dojde k remyelinazaci :-D

LK
17x

silně pochybuju o tom že by mi Vaše rady vrátily nenávratně ztracený myelin, tak takovou hovadinu může napsat jen někdo kdo má inteligenci houpacího koně , už vidím jak začnu zobat fosfor a všechno bude ok Vážený pane , vzhledem k tomu že trpím RS jsem toho názoru, že když nevité o co jde je lepší mlčet


Celkový počet příspěvků v diskusi: 25. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Parkinsonismus

Parkinsonismus je označení příznakového komplexu složeného z akinézy (pohybová chudost), rigidity (zvýšené svalové napětí) a tremoru (třes).

Transplantace nervových buněk u parkinsoniků

Parkinsonova choroba je nervové onemocnění charakterizované třesem, strnulým tělesným postojem, ochablostí, pomalejšími pohyby a šouravou nevyrovnanou chůzí. Intelekt zůstává až do pozdních stadií nepostižen. Příčinou onemocnění je degenerace nebo poškození zvláštních nervových buněk, tzv. dopaminergních neuronů -a následný nedostatek dopaminu v mozku.

Akatizie, neboli syndrom neklidných nohou

Akatizie, nebo též restless legs syndrom, česky syndrom neklidných nohou, je charakterizována nepříjemnými pocity v nohou -mravenčením, pálením, svěděním- které pacienta velice obtěžují a nutí ho pohybovat nohama, chodit, nenechají ho v klidu. Objevují se nejčastěji při usínání, ale i v jiných situacích.

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce