Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Obrna

(MUDr. Petr Pokorný | přečteno: 188410x )

Obrna vlastně není nemoc jako taková, jedná se o jeden z mnoha neurologických příznaků. Postižena bývá volní hybnost, tzn. člověk nemůže provést pohyb, který by chtěl.

shutterstock.com

Co znamená, když se řekne „obrna“?

Určitě si představíte někoho, kdo nevládne končetinou, polovinou těla nebo dolními končetinami. Je to správná představa. Obrna se týká omezení pohyblivosti, nejenom však končetin. Někdy se v češtině užívá pojem ochrnutí. Při mírnějších formách se používá i slabost. Z latiny se někdy užívá pojem „paréza“ pokud je ochrnutí částečné nebo „plegie“ , když je ochrnutí úplné. A příčin vzniku je opravdu mnoho, většina z nich má neurologický původ.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
M.

Dobrý den, článek je opravdu dobře zpracován, a našla jsem v něm řadu informací, které jsem potřebovala. Přesto jeden dotaz bych měla: kamarádka měla loni úraz nohy (přejel ji vozík v práci), celou dobu se léčí, v posledních týdnech má omezenou pohyblivost - nestabilita. Také má větší množství bílých krvinek v těle. Myslíte, že by to mohla být obrna? Předem Vám děkuji za odpověď. M.

Karásková
2x

Dobrý den, marně hledám na internetu odpověď na otázku, kdy a jakým způsobem má probíhat rehabilitace po ochrnutí horní části těla. Známý onemocněl před 6ti týdny, stále leží na ARU. Vnímá a písemně je schopen komunikovat, ale nemluví, potřebuje odsávačku na hleny, neovládá držení hlavy, má velké potíže s polykáním. Děkuji za odpověď

Eva
11x

prosím vás, já mám takový dotaz... má kamarádka zjistila, že má parézu trojklanného nervu, obává se už jen toho názvu.Necítí skoro ret a má problém dovřít oko.Lékařka jí předepsala jen rehabilitaci, protože je to kojící matka, kortikoidy jí nedoporučovala, a tak to zůstalo jen u té RHB. Existuje nějaký další druh léčby??Nebo další případná vyšetření??


Celkový počet příspěvků v diskusi: 9. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Parkinsonismus

Parkinsonismus je označení příznakového komplexu složeného z akinézy (pohybová chudost), rigidity (zvýšené svalové napětí) a tremoru (třes).

Syndrom karpálního tunelu

Jedná se o onemocnění středového nervu ruky (lat. nervus medianus), způsobené jeho stištěním v oblasti zápěstí. Zde se nachází tzv. karpální tunel. což je anatomická struktura, ohraničená zpředu příčným karpálním vazem a ze zadní strany zápěstími kůstkami. Skrze tento tunel prochází celkem devět šlach ohýbačů prstů a palce a spolu s nimi i středový nerv.

Srdeční neuróza

Co je srdeční neuróza a jak se projevuje? Tomáš

Akatizie, neboli syndrom neklidných nohou

Akatizie, nebo též restless legs syndrom, česky syndrom neklidných nohou, je charakterizována nepříjemnými pocity v nohou -mravenčením, pálením, svěděním- které pacienta velice obtěžují a nutí ho pohybovat nohama, chodit, nenechají ho v klidu. Objevují se nejčastěji při usínání, ale i v jiných situacích.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce