Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Transplantace nervových buněk u parkinsoniků

( Tomáš Větrovský | přečteno: 11304x )

Parkinsonova choroba je nervové onemocnění charakterizované třesem, strnulým tělesným postojem, ochablostí, pomalejšími pohyby a šouravou nevyrovnanou chůzí. Intelekt zůstává až do pozdních stadií nepostižen. Příčinou onemocnění je degenerace nebo poškození zvláštních nervových buněk, tzv. dopaminergních neuronů -a následný nedostatek dopaminu v mozku.

shutterstock.com

Nejúčinnějším a nejčastěji používaným lékem na Parkinsonovu chorobu je levodopa, z níž lidský organismus vyrábí dopamin. Levodopa ani další léky ovšem nemohou zabránit další ztrátě neuronů, a jejich účinek postupně klesá. Lékaři proto hledají nové způsoby léčby. Nadějně se jeví například transplantace dopaminergních neuronů získaných z potracených embryí.

Skupina odborníků pod vedením dr. Freeda nedávno publikovala výsledky studie zkoumající účinnost nové metody, které se zúčastnilo 40 pacientů s těžkou formou Parkinsonovy nemoci. Ti byli rozděleni do dvou skupin tak, že ani pacienti ani jejich ošetřující lékaři nevěděli do které skupiny jsou zařazeni (tzv. dvojitě slepá studie). Pacientům z první skupiny byly do mozku transplantovány dopaminergní neurony pomocí dlouhé jehly. Druhá skupina byla kontrolní a podstoupila pouze "falešný zákrok", při němž byly do lebky navrtány čtyři otvory, stejně jako u první skupiny, avšak žádné neurony transplantovány nebyly. Toto uspořádání studie je důležité pro skutečně přesné posouzení účinnosti nové metody a vyloučení tzv. placebo efektu.

Po jednom roce byli všichni účastníci studie objektivně vyšetřeni. Ukázalo se, že transplantované neurony v mozku příjemce přežívají. K významnému objektivnímu zlepšení však došlo jen u pacientů mladších 60 let.

Studie tedy potvrdila potenciál nové metody. To je ovšem teprve začátek. Nyní bude nutné prozkoumat faktory, které ovlivňují úspěšnost transplantace, a účinnost a bezpečnost metody ověřit na větším počtu pacientů. I v případě, že se nevyskytnou žádné obtíže, budeme muset na rutinní provádění transplantací dopaminergních neuronů parkinsonikům ještě pár let počkat.

Zdroj: Freed CR, Greene PE, Breeze RE, et al. Transplantation of embryonic dopamine neurons for severe Parkinson's disease. N Engl J Med 2001;344:710-9.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Parkinsonismus

Parkinsonismus je označení příznakového komplexu složeného z akinézy (pohybová chudost), rigidity (zvýšené svalové napětí) a tremoru (třes).

Transplantace nervových buněk u parkinsoniků

Parkinsonova choroba je nervové onemocnění charakterizované třesem, strnulým tělesným postojem, ochablostí, pomalejšími pohyby a šouravou nevyrovnanou chůzí. Intelekt zůstává až do pozdních stadií nepostižen. Příčinou onemocnění je degenerace nebo poškození zvláštních nervových buněk, tzv. dopaminergních neuronů -a následný nedostatek dopaminu v mozku.

Srdeční neuróza

Co je srdeční neuróza a jak se projevuje? Tomáš

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce