Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Existuje opravdu účinná dieta? Najděte ji s námi!

(PhDr. Iva Málková | přečteno: 17147x )

Odhaduje se, že na světě existuje více než 30 000 diet. Objevují se a mizí podle toho, kdy jim dá reklama zelenou. Hubnutí je velký byznys – jen v USA za různé preparáty lidé utratí 30 miliard dolarů. Takže by bylo logické, že většina lidí zhubne a obezita tedy mizí. Jak je možné, že stále tloustneme a obezita se stává epidemií? V našem seriálu si probereme některé velmi oblíbené diety a zhodnotíme jejich klady i zápory.

shutterstock.com

Zákony zachování energie nelze obelstít!

Držet dietu je moderní, někteří jsou jimi přímo posedlí, ovšem obézních stále přibývá. Proč? Je to hlavně množstvím a skladbou našeho jídelníčku. Přijímáme víc potravy, než kolik vydáme energie. Bombardováni reklamami a obklopeni nabídkami specialit z celého světa jen těžko odoláváme jídlu a to se pro nás stává škodlivým. Ve spojení s nedostatkem tekutin a chybějícím pohybem je to důvod epidemie obezity hlavně ve vyspělých zemích.

A jak je to s terapií obezity?

Bohužel obezita dosáhla takových rozměrů, že není v moci odborníků se věnovat každému jednotlivci. Zhubnout se pokouší 40-80% dospělé populace, alespoň 1x za život drží dietu 95% žen. V ČR na 1 obvodního lékaře připadá 220 obézních pacientů (BMI 30 - 35), na odborníka specializovaného na obezitu pak 2 825 těžce obézních (BMI větší než 35). Když si uvědomíme, že v ČR má každý druhý člověk nadváhu, je jasné, že se mnoha hubnoucím nemůže dostat odborné pomoci. Toho samozřejmě využívá obchod na hubnutí.

Dietní průmysl je dokonalý - vyvolává zejména u žen nespokojenost se svým tělem a současně nabízí v klamavé reklamě snadná řešení. Ale i když díky nim kila přece jen ztratíme, jde většinou pouze o váhové úbytky dočasné, vedoucí k "jojoefektu". Bohužel neplatí pravidlo, že kdo se jednou "spálí", podruhé si dá pozor. Snaha zhubnout "bez práce" je tak silná, že emoce převládnou nad rozumem a i inteligentní lidé často nabídce podlehnou znovu a znovu.

Laické hubnutí pomocí diet bychom mohli rozdělit do několika kategorií:

  1. Diety preferující či vylučující jeden druh živin: jsou založené na tom, že buď vylučují nebo preferují jeden druh živin.
  2. Monotematické diety: jsou založené na tom, že doporučují výhradně jeden druh potraviny - např. dieta vajíčková, grapefruitová, rýžová, šlehačková, zelenina v podobě tukožroutské polévky apod.
  3. Diety založené na kombinaci základních živin či potravin: doporučení oddělovat stravu je známo již mnoho let, ale u nás je nejznámější díky přístupu Lenky Kořínkové, která potraviny dělí na "rostlinky a zvířátka".
  4. Půsty: při něm se nepřijímá žádná nebo minimum energie. Přijímají se tekutiny jako čaj, minerální vody, zeleninové vývary a pod.
  5. Diety se zvýšeným obsahem vlákniny: založené na příjmu potravin s velkým množstvím vlákniny, tedy zeleniny, ovoce, celozrnných potravin, luštěnin a pod.
  6. Nízkoenergetické bílkovinné diety (NBD): dokáží při malém energetickém příjmu většinou 2 - 3 000 kJ za den dodat tělu všechny důležité látky, což se při normálním příjmu potravy s takto nízkou energetickou hodnotou nepodaří. Jejich základem jsou biologicky vysoce hodnotné bílkoviny, dále vláknina, vitamíny, minerály, eventuálně i stopové prvky.
  7. Laické hubnutí dle "bestsellerů": Fit pro život, Oddělená strava dle Kořínkové, Dieta podle krevních skupin vás přivedou k zamyšlení nad svým jídelníčkem a většinou ke snížení energetického příjmu, což je pozitivní. Samotná teorie však nemá většinou žádný vědecký podklad.
  8. Diety podle celebrit:význačné osobnosti šíří určitou dietu - u nás známá hlavně Margitova.
  9. Diety podle filozofických směrů: jsou spojeny s nějakým filosofickým směrem (vegetariánství,makrobiotika, mazdaznan, frutariánství apod.).
  10. Hubnutí pomocí zázraků: při nich jsou popírány zákony zachování energie, všechny mají společné heslo - pro hubnutí nemusíte nic dělat, můžete jíst, co hrdlo ráčí, nemusíte se hýbat a "zázrak" požírá tuky, nedovolí jim se usadit… prostě zhubnete jednou pro vždy…

Příště čtěte: Odborné hodnocení diet vylučujících nebo doporučujících jeden typ potravin, monotematických diet.

Máte zkušenost s některou z těchto diet? Zabrala na vás, nebo jste s ní naopak pohořeli? Dejte nám vědět v diskusi nebo nám napište!

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Příjem a výdej energie

V minulém článku jsme došli jsme k závěru že tělesnou hmotnost ovlivňuje více faktorů. Dnes se zaměříme na to, jak naše tělo hospodaří s energií, kterou získáváme z potravin. Množstvi energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme v kaloriích (též v joulech - pozn. redakce).

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Obezita jako nemoc

Obezita je vlastně zmnožení tuku v organismu, kterému je v poslední době stále častěji přičítáno, že se podílí na vzniku mnoha chorob.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce