Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Léčba obezity: Při hubnutí je důležitější hlava než žaludek

(PhDr. Iva Málková | přečteno: 16190x )

Mučednické hladovění vám ke snížení a udržení váhy nepomůže, byť můžete během diety vypadat velmi hrdinně. Recept psycholožky Ivy Málkové nehraje na efekt, ale efektivitu: zhubněte trvale tím, že nebudete trpět, jídlo i pohyb vám budou "chutnat", budete si klást reálné cíle a změníte životní styl natrvalo, ne jen na dva superdietní týdny.

shutterstock.com

Při hubnutí se nestačí soustředit pouze na jídlo, hlava je důležitější než žaludek. Často víme, co máme dělat, ale chybí k tomu vůle. Ve světě je už od 60. let uplatňována velmi efektivně při hubnutí tzv. kognitivně behaviorální psychoterapie. "Behaviorální" znamená, že ovlivňuje chování – tedy jídelníček. "Kognitivní" pracuje s myšlenkami, s celkovým postojem k hubnutí. Tato terapie pomáhá obézním odstraňovat nevhodné stravovací a pohybové návyky, aniž by při tom strádali tělesně či psychicky.

Obsah a cíle psychoterapeutické léčby obezity

Obsahem léčebného programu není dodržování striktně předepsaných "hrdinských" diet. Velmi náročným a prvním úkolem je přivést klienta k faktu, že drastické diety při hubnutí většinou nefungují, ale že je nutná trvalá změna životního stylu, která ho ve svém konečném důsledku dovede nejen k váhovým úbytkům, ale i ke zvýšení kvality života.

Obézní jsou vedeni k tomu, aby se sami naučili si sestavit svůj jídelníček tak, aby byl energeticky chudší, odpovídal zásadám správné výživy a současně vyhovoval jejich chuti. Učí se jíst tehdy, když chtějí sami, a ne, když jsou provokováni k jídlu různými vnějšími či vnitřními podněty (např. linoucí se vůní bramboráku či smutnou náladou). Program bere v úvahu fakt, že ke změně chování člověka je nutné se zaměřit i na jeho emoce a myšlenky, které následně ovlivňují jeho chování.

Hubnoucí se učí klást si reálné cíle a odstranit často černobílé myšlení, které se projevuje tím, že každé sebemenší porušení v dodržování nových návyků chápou jako totální selhání. "Nevydržel jsem, dal jsem si čokoládu, radši ty výčitky zajím, vždyť už je to jedno."

Tento přístup je efektivní nejen při redukci váhy, ale zejména ve vztahu k udržení váhových úbytků. Zaměřuje se totiž nejenom na to, co má či nemá člověk jíst, ale učí zároveň obézního, jak změn v nevhodných návycích dosáhnout. Tento přístup je vhodný u všech typů obezit, u těžších stupňů je dobré ho kombinovat s dalšími přístupy.

Cílem terapie tedy je, aby změna stravovacích a pohybových návyků byla pro obézního příjemná, aby se důsledky této změny odrazily ve zvýšené kvalitě života. Jen tak se nové návyky mohou udržet dlouhodobě a váhové úbytky mohou být trvalé.

Skupinové kurzy hubnutí

Metodika behaviorální psychoterapie se nejefektivněji uplatňuje ve skupinových kurzech snižování nadváhy. Výhody skupinové ho kurzu:

  • Ekonomické: Informace mohou být sděleny více osobám najednou. (Nezapomeňme na to, že jen v Česku je několik miliónů obézních.)
  • Motivační: Účastníci kurzu si pod odborným vedením vytvářejí příjemnou atmosféru, ve které se jim lépe daří dosáhnout společného cíle. Překážky překonávají společně a své problémy neřeší pouze s terapeutem, ale i s ostatními členy skupiny. Navzájem se podporují a pomáhají si. Velkou motivací pro redukci hmotnosti nových účastníků je setkání s již zhublými absolventy kurzu.
  • Vhodný pohyb: Součástí kurzu je i cvičení přizpůsobené lidem s nadváhou, jehož cílem je především to, aby mu obézní přišli na chuť a pohyb se stal samozřejmou součástí jejich nového životního stylu.

Metodiku kognitivně behaviorální terapie, a zejména skupinových kurzů, používá v Česku společnost STOB, která zahájila svoji činnost v roce 1989. Dnes ke spolupracovníkům STOBu patří 300 psychologů, lékařů, nutričních terapeutů, cvičitelek a dalších odborníků. Skupinové kurzy jsou organizovány zhruba ve stovce měst a cílem společnosti STOB je rozšířit je po celé republice. Další kolo kurzů zahajuje v září 2010 - více informací na www.stob.cz. Další možností je nastartovat své hubnutí na skupinových redukčních pobytech. Hubnout s pomocí a podporou STOBu můžete i na dálku - zdarma pomocí zábavných lekcí na www.stobklub.cz, kde si můžete v rámci komunitního webu vyměňovat zkušenosti.



Zapojte se do diskuse, pište, jak se podařilo hubnou vám!

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Příjem a výdej energie

V minulém článku jsme došli jsme k závěru že tělesnou hmotnost ovlivňuje více faktorů. Dnes se zaměříme na to, jak naše tělo hospodaří s energií, kterou získáváme z potravin. Množstvi energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme v kaloriích (též v joulech - pozn. redakce).

Obezita jako nemoc

Obezita je vlastně zmnožení tuku v organismu, kterému je v poslední době stále častěji přičítáno, že se podílí na vzniku mnoha chorob.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce