Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jak žije obézní dítě?

( | přečteno: 19672x )

Jak spolehlivě poznáte, že je vaše dítě obézní? Spočítáte to jednoduše, když odečtete od výšky dítěte v cm číslo 100.

Jak poznáte, že dítě potřebuje hubnout?

Obézní rodiče často nevidí nebo nechtějí vidět, že jejich dítě je obézní. Úplně jednoduše poznáte orientačně obezitu dítěte tak, že by dítě nemělo vážit více než hodnota, kterou získáte, když odečtete od výšky dítěte v cm číslo 100 (dřívější Brocův index). Tedy když dítě měří 140 cm nemělo by vážit více než 40 kg. A rodiče si změří obvod pasu a pokud centimetr ukazuje více než 80 cm u žen tak zbystří a pokud více než 88 cm, tak se určitě pustí do hubnutí s dítětem. Pokud se chtějí zbavit nadbytečných kilogramů i tatínkové, tak se to týká těch, jejichž obvod pasu je 94, resp. 102 cm.

Nadváha u dětí

Jak vnímá obézní rodič své dítě?

„Kulaťoučká maminka s ještě kulatější Aničkou, která je v pásmu těžké obezity, přichází na doporučení dětské lékařky na endokrinologické vyšetření. Lékařka po somatickém vyšetření zaměří hovor na problematiku obezity dítěte a maminka se udiveně zeptá "Vám se zdá Andulka tlustá?"

Obézní rodič obklopen celou širokou rodinou s mnoha kily navíc buď obezitu svého dítěte nevidí, nebo ani nechce vidět. Nechce měnit zažité stereotypy, které jsou na první pohled pohodlné – ale jak dlouho – do té doby, než přijdou závažné zdravotní problémy. A na mnoho obézních dětí bohužel tyto problémy číhají v dřívějším věku než postihnou jejich rodiče.

Život obézního dítěte

Současná civilizovaná společnost vytváří klima negativního postoje k obézním, zesměšňuje je v masových médiích, mechanicky spojuje kila s hodnotou osobnosti, kdy vyzdvihuje vyhublost.
Obezita stěžuje dítěti život již od útlého věku. Již v mateřské škole se v různých průzkumech ukázalo, že obézní děti patří mezi děti nejméně oblíbené, a tato diskriminace se s nimi táhne po celý život. Děti ani nedají často najevo, jak je obezita trápí..

Ve výzkumech se ukázalo, že dokonce již malé děti ve školce mají raději děti tělesně postižené než obézní. Ve školním věku, kdy dítě navazuje nové vztahy, je pro obézní děti obtížnější začlenit se přiměřeně do sociálního prostředí. Děti dostávají ve škole hanlivé přezdívky, které se rychle ujímají. Dostávají nálepku „tlustý“, což se blíží pojmům ošklivý, líný, slaboch. Po čase si na to zvyknou a uvědomují si svoji odlišnost od druhých. Uvědomují si, že se svou postavou nemohou vykonávat povolání, která jsou v té době pro děti atraktivní, např. povolání letušky, sportovce apod., nemohou nosit módní oděvy. Často jsou pohybově méně obratné, mají horší známky z tělocviku, mají zpomalené celkové tempo. Toto vše společně může přispívat ke vzniku komplexu méněcennosti. Děvčata reagují na tento stav často uzavřením se do sebe, přecitlivělostí, nesamostatností, pasivitou, straní se společnosti, sportovních a tanečních akcí. Chlapci řeší zátěžové situace spíše vyvoláváním konfliktů, s okolím, agresivitou, tvrdohlavostí apod.

Obezita se negativně odráží nejen na psychice dítěte, ale i na jeho zdravotním stavu. V dětství se zvyšuje v dospělosti riziko vysokého krevního tlaku, onemocnění srdce a cév, infarktů, obezita přispívá k poruchám metabolismu, k vyššímu výskytu cukrovky, může vést dříve k poškození pohybového aparátu. Čím dříve obezita dětí vznikne, tím je větší nebezpečí dřívějšího nástupu těchto problémů v dospělosti. Pokud už obezita u dítěte vznikne, čím déle trvá, tím je větší pravděpodobnost, že si obezitu dítě obezitu zachová až do dospělosti a těžko se jí někdy bude zbavovat.

Připraveno ve spolupráci s Občanským sdružením ISTOB, kde můžete soutěžit v soutěži Hravě žij zdravě. Přihlášky a další informace o aktivitách společnosti ISTOB získáte na telefonním čísle 241 763 451. Na tomto čísle se také můžete přihlásit do kurzů snižování nadváhy pro děti s rodiči .

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Eliška G.

Dobrý den. Byla jsem na preventivní prohlídce se svou třiletou dcerkou a podle dětské lékařky je dcerka obézní a měla bych s ní začít cvičit a nějak ji omezovat v jídle. Vyděsila mne právě celou řadou nemocí která jí JÁ svou leností držet ji zkrátka přivodím. Mluvila o cukrovce, infarktu, nemoci kloubů, cévní neprůchodnosti. Byla na mne velice nepříjemná. Nevím, jak mám celou situaci řešit. Myslím, že na podobnou reakci by lékař neměl mít právo.

Luboš

Boha jeho!!! Na matky jako si ty by měli poslat sociálku za týrání. Svojí blbostí dítěti zničíš život.

Ilona
1x

Luboši, tohle bylo taky docela tvrdý.... ne, že by lékařka neměla pravdu, ale i v těchto případech je třeba postupovat citlivě. Obezita může mít původ v genetickém zatížení, špatných stravovacích návycích celých generací rodiny, být důsledkem sníženého sebevědomí... Opravdu je tam těch bodů víc. Ale je pravda, že je třeba s tím něco dělat, třeba začít navštěvovat ten kurz hubnutí rodičů s dětmi. Je pravda, že opravdu jenom ve vzácných případech rodiče tlustýho dítěte nepotřebují zhubnout.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Příjem a výdej energie

V minulém článku jsme došli jsme k závěru že tělesnou hmotnost ovlivňuje více faktorů. Dnes se zaměříme na to, jak naše tělo hospodaří s energií, kterou získáváme z potravin. Množstvi energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme v kaloriích (též v joulech - pozn. redakce).

Obezita jako nemoc

Obezita je vlastně zmnožení tuku v organismu, kterému je v poslední době stále častěji přičítáno, že se podílí na vzniku mnoha chorob.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce