Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Víte, kde se vzaly vaše potíže s váhou?

( Redakce | přečteno: 17705x )

Chcete zhubnout? Ze všeho nejdříve si ujasněte, proč vlastně s váhou bojujete.

Chcete zhubnout? Ze všeho nejdříve si ujasněte, proč vlastně s váhou bojujete. Pomiňme teď případy lidí, jejichž váha je ve skutečnosti v normě a hubnout nepotřebují. Nicméně s nadváhou nebo obezitou bojují téměř dvě třetiny českých mužů a zhruba polovina žen. Příčin tohoto stavu je ovšem více. Která je ta vaše? Poznat ji je důležité, protože od toho se pak může odvíjet vaše snaha zhubnout. Díky zjištění, proč vážíte více, než byste chtěli, se totiž snáze vyhnete svým starým chybám.

Víte, kde se vzaly vaše potíže s váhou?

„Neuměla jsem svůj problém dlouho pojmenovat. Snažila jsem se jíst zdravě a nepřejídat se, nicméně pět šest kilo navíc jsem měla stále,“ líčí sedmatřicetiletá Kateřina Vacková. Nakonec se šla poradit do dietologické poradny, kde po ní chtěli, aby sepsala všechno, co během dne jí. „A ukázalo se, že sic jím zdravě a ne přes míru, jenže... krom toho jsem si dost často léčila nervy něčím malým, pohříchu většinou sladkým a v tom byl právě kámen úrazu.“ Kateřina se naštěstí naučila zvládat stres například z neposlušného dítěte jinak než tím, že vytáhla ze šuplíku čokoládu – tvrdí, že nejvíc jí pomohlo sdělení, že ač okamžitě si tím pomůže, dlouhodobě si tak ubližuje a o to nestála. Dneska podobné situace umí překonat bez nervů a jednou za čas se odmění knihou nebo novým oblečením.

Stres, respektive jeho zajídání jsou zejména u žen častou příčinou potíží s hmotností. Problémem tkví zejména v tom, že jako tlumiče působí zejména sladkosti, případné tučné pokrmy, které vzbuzují pocit slasti. Tato jídla jsou tučná, navíc zhoršují hospodaření s inzulínem, a tím přispívají k dalšímu ukládání tuků.

Nejde však jen o neschopnost vyrovnávat se se stresem a nervovým vyčerpáním. Dalším častým důvodem je nedostatek pohybu navzdory tomu, že strava zůstává stejně hutná jako u našich předků. S tím souvisí i přejídání se, často vědomé – někteří lidé mají tendenci jíst dokud nemají pocit nasycení ještě během jídla, což ale většinou znamená, že už s ním měli dávno přestat. Ve skutečnosti chvíli trvá, než mozek informace o jídle zpracuje, proto je důležité jíst pomalu.

Mnoho marně hubnou cích lidí se vymlouvá na pomalý metabolismus. Mohou mít pravdu, ale jen částečně – jejich metabolismus totiž mohl dost dobře zlenivět kvůli jejich minulým nedotaženým pokusům o zhubnutí. Tělo si totiž při přísné dietě zvykne na nižší energetický příjem a naučí s vyjít s málem, takže když pak člověk pravidla jen trochu poruší, kila jdou rychle nahoru.

Za mnoha kily navíc bývá také nedostatek času, který v praxi vypadá takto: nabitý pracovní den, nedostatek času a klidu na jídlo, které se řeší tu rychlým občerstvením, tu bezmyšlenkovitým sežvýkáním bagety z automatu, přičemž na akutní hlad je tu sušenka.

Naopak, ačkoli se na ně vymlouvá kdekdo, ve skutečnosti jsou zdravotní potíže jen za malým zlomkem potíží s nadváhou a obezitou. Vzestup váhy mohou způsobit některé léky, léčebné kúry a potíže s hmotností jsou typické třeba pro potíže se štítnou žlázou.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Příjem a výdej energie

V minulém článku jsme došli jsme k závěru že tělesnou hmotnost ovlivňuje více faktorů. Dnes se zaměříme na to, jak naše tělo hospodaří s energií, kterou získáváme z potravin. Množstvi energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme v kaloriích (též v joulech - pozn. redakce).

Obezita jako nemoc

Obezita je vlastně zmnožení tuku v organismu, kterému je v poslední době stále častěji přičítáno, že se podílí na vzniku mnoha chorob.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce