Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Poruchy spánku způsobí i obrnu

( Barbora Neubergerová | přečteno: 18829x )

Spánkových poruch je řada a vyskytují se během obou fází spánkového cyklu. Neohrožují vaše zdraví, ale bývají příčinou toho, že se nevyspíte ani vy, ani vaši partneři. Hodně o nich ví MUDr. Iva Příhodová z Neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

shutterstock.com

V REM spánku se nám zdají barevné a „živé“ sny, které si pamatujeme i dlouhodobě, třeba celý život. Během této fáze se oči pod víčky rychle pohybují. Projevy poruch v REM spánku jsou mnohem kratší - trvají jen  několik minut, vyskytují se spíše po půlnoci a k ránu.

Dalším znakem REM spánku je to, že při něm jsou deaktivovány všechny svaly. Jde o ochranný mechanismus organismu, abychom své sny nezačali realizovat a prožívat naplno, tedy fyzicky. Ovšem ne vždy se to podaří – pak se mluví o poruše chování v REM spánku. „Svaly nejsou vypnuté proto, že v mozkovém kmeni dojde k poruše. Mozkový kmen řídí veškeré životně důležité činnosti - dýchání, práci srdce, ale i rytmus spánku a bdění a další činnosti. Při poruše nefunguje jak by měl a svaly „nevypne“. To, co vypadá banálně, může skončit tragicky. V praxi to znamená, že pokud se člověku zdá, že jeho dům obklíčili nepřátelé, které je třeba zabít, postižený si skutečně může ve spánku najít zbraň s úmyslem ji použít,“ vysvětluje MUDr. Iva Příhodová. Akční a násilnické sny jsou při této poruše velmi časté. Pacient má při takovém snu zavřené oči a orientuje se podle své snové představy a ne podle skutečnosti. Je schopný poranit sebe i někoho v okolí.

Porucha může laikovi připomínat náměsíčnost, ale v mnohém se liší. Náměsíčnost je četnější u dětí, zatímco porucha v REM spánku se objevuje u dospělých, nejčastěji u mužů kolem padesáti let věku. „Mnohé studie usuzují na souvislost mezi výskytem poruchy spánku v REM spánku a pozdějším rozvojem Parkinsonovy choroby a některých typů demence,“ upřesňuje neuroložka Iva Příhodová. Pokud by se to prokázalo, byla by naděje na prevenci či léčbu Parkinsonovy choroby ještě v době, kdy nemocný nemá žádný z viditelných či jinak prokazatelných příznaků.

Strach nažene spánková obrna

Velmi stresující spánkovou poruchou je spánková obrna. „Ta umí vyvolat velkou úzkost a obavy. Po probuzení totiž můžete otevřít jen oči, ostatní svaly jsou vyřazeny z provozu – nemůžete promluvit, pohnout se, jen se dívat. Naštěstí to trvá jen pár vteřin a pak samo odezní,“ popisuje lékařka.

Se stavem spánkové obrny se podle údajů setká za svůj život asi 30 % lidí. Ti, kteří spánkovou obrnu zažijí, se často obávají, aby děsivou situaci neprožili opakovaně.

„Vznik spánkové obrny se vysvětluje tím, že se člověk vzbudí rychleji, než odezní fáze REM spánku, při níž jsou deaktivovány svaly. Mozek však během chvíle zareaguje na probuzení a pohyb se plně navrátí,“ vysvětluje lékařka. Častěji se vyskytuje při dlouhodobém spánkovém deficitu, jistý vliv má i genetická dispozice.

I noční můry jsou poruchou spánku

Mezi poruchy vyskytující se ve fázi REM spánku patří i noční můry. „Jsou to vlastně zlé sny - výrazné, často se opakující, jež mohou člověka ze spánku i opakovaně budit,“ popisuje neuroložka Iva Příhodová.

Noční můry má občas každý, problém může nastat, jsou -li časté. Náchylnější jsou k nim jedinci psychicky labilní a lidé, kteří prožili nějaké extrémně silné emoční zážitky.

Halucinace ze spaní

Další poruchou jsou i spánkové halucinace. Nastupují ve stavu bdělosti, tedy zároveň s usínáním či probouzením. „Jde o halucinace zrakové, sluchové i hmatové. Člověk prožívá to, co není. I zde hraje roli REM spánek a jeho přesah do jiné spánkové fáze,“ dodává lékařka.  Spánkové halucinace se mohou vyskytnout až u 30 % lidí.

Zdraví neškodí, ale obtěžují

Spánkové poruchy člověka přímo na zdraví neohrožují, jsou- li ale intenzívní znemožňují pořádně se vyspat. Pak je dobrá konzultace s lékařem. Ten může doporučit léčbu, zhodnotit, zda jde stále jen o neškodné poruchy, nebo zde jde o vážnější problém.

Chcete se dozvědět víc i o dalších poruchách spánku? Čtěte v tomto článku.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Dana

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.

Natálie

Potřebovala bych poradit.Jsem náměsičná…mluvím ze spaní a často mívám zlé sny-noční můry.Je nutné jít kvůli tomu k lékaři? Popřípadě,jde to léčit?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Nespavost

Nespavost je porucha usínání nebo trvání spánku.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce