Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nejen věk, ale i špatný životní styl zvyšují riziko osteoporózy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1844x )

Každá druhá česká žena nad 45 let má minimálně dva rizikové faktory pro vznik osteoporózy. Především jde o nedostatečnou konzumaci potravin bohatých na vápník a vitamín D, nedostatek pohybu, kouření a konzumace alkoholu.

shutterstock.com

Pravděpodobnost tohoto onemocnění se zvyšuje s věkem a svou roli zde hrají genetické dispozice. Pro prevenci jsou však klíčové vnější vlivy - životní styl a stravování, které významně ovlivňují nástup a rozvoj osteoporózy. Při tomto onemocnění dochází k degenerativním změnám kostí a jejich zvýšené lámavosti. Typické jsou komplikace vyskytující se v oblasti krčku kosti stehenní a také se zvyšuje opotřebovanost meziobratlových plotének, jejímž typickým projevem jsou tak zvaná kulatá záda.

Osteoporóza neboli řídnutí kostí postihuje více než 750 tisíc pacientů v České republice, tři čtvrtiny z nich tvoří ženy nad 45 let. Přezdívá se jí „tichý zloděj kostí“ a má za následek ztrátu pevnosti a pružnosti kostních tkání.
„Počáteční příznaky onemocnění mohou být vcelku nevinné, nejčastěji se projevují jako tupé, neurčité bolesti zad. Mnoho lidí si je však nespojí právě s osteoporózou, diagnóza proto přichází až v pokročilejší fázi onemocnění, kdy už se kosti snadno lámou,“vysvětluje prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., Dr.hc, předseda Společnosti pro metabolická onemocnění skeletu.

Čtěte také: Příznaky osteoporózy: Jaké potíže by Vás měli varovat a přimět k návštěvě lékaře?

Z osteoporózy se stává civilizační onemocnění

Vedle genetiky a věku je pro vznik osteoporózy klíčová výživa kostí, na prvním místě s dostatečným přísunem vápníku. Jeho přirozeným a nejdostupnějším zdrojem jsou mléčné výrobky. Podle aktuálního průzkumu však jen 40 % žen nad 45 let konzumuje mléčné výrobky v dostatečné míře. Některé ženy mléčné výrobky zcela vyřadily ze svého jídelníčku, nebo je výrazně omezily. Mezi důvody proč tak činí, tyto ženy uvádějí dietní omezení, alergie na laktózu, nebo jim prostě nechutnají. Vedle mléka jej najdete ve zvýšené míře například v rybách, některých druzích zeleniny, semínkách nebo máku. Konzumaci těchto potravin lze jen doporučit.

Pro zdraví kostí je zásadní dostatečný příjem vápníku spolu s vitaminem D, který se postará o jeho správné využití. Více než 59 % světové populace však má nedostatek vitaminu D. Ten získáváme přirozeně ze slunce, kvůli používání opalovacích přípravků s vysokým faktorem a stále kratšímu pobytu na čerstvém vzduchu nedáváme tělu šanci si potřebnou dávku vyrobit.

Čtěte také: Denzitometrie - vyšetření kvality kostí

Kdy ještě stačí prevence, a kdy už začít kosti léčit?

Genetiku ani věk neošálíme, proto je potřeba se při prevenci zaměřit na vnější vlivy a těmi jsou vhodná strava, dostatečný pohyb a omezení toxických látek jakou jsou cigarety, alkohol či nadužívání léků,“ říká prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., Dr.hc, a dodává:
„Nejlepší je začít už v dětství a v období dospívání, protože většina kostní hmoty se vytvoří do v prvních třiceti letech života. Samozřejmě na správnou životosprávu, která našim kostem prospívá, není pozdě nikdy. Kouření a nadměrné pití černé kávy a alkoholu naopak působí negativně na metabolismus vápníku.“

Pokud má žena podezření, že s jejími kostmi není něco v pořádku, měla by vyhledat lékaře, nechat se vyšetřit a následně se poradit o vhodné léčbě. Častou nápovědou mohou být například faktory, jako jsou zlomeniny kosti stehenní v krčku, snížení tělesné výšky o více než 3 centimetry, nadměrné pití alkoholu v dávce dvou a více sklenek vína za den nebo 2 a více piv, nadměrné kouření cigaret (více než 20 denně), zároveň také časný přechod a tedy konec reproduktivního věku před 45. rokem. Pro doplnění vápníku a dalších pro kosti důležitých látek lze využít i volně prodejné léčivé přípravky na prevenci osteoporózy. Pro lidi intolerantní vůči mléčné bílkovině jsou dostupné i přípravky bez laktózy.

Čtěte také: Význam pohybové aktivity v prevenci a léčbě osteoporózy

Nejen ženy!

Ženy postihuje osteoporóza až 3x častěji než muže, nejrizikovější je věková skupina nad 45 let. Pokles produkce estrogenu po menopauze totiž řídnutí kostí dále nahrává. Neznamená to, že mužům se toto onemocnění vyhýbá. 2-3 rizikové faktory pro vznik tohoto onemocnění se vyskytují u 48 % populace, z toho u 54 % mužů ve věku nad 55 let.

Hýčkejte své kosti

Riziko vzniku onemocnění se dá účinně snížit prostřednictvím správné životosprávy. K té patří pestrá strava s dostatkem vápníku (např. mák, mléčné výrobky, sezam) a vitaminu D (např. ryby a mořské plody) pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu a omezení kouření, pití kávy a spotřeby alkoholu. Doporučený příjem vápníku pro dospělé osoby je 1200 – 1500 mg denně.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Desatero v boji proti osteoporóze

Náš seriál o osteoporóze zakončíme praktickými radami, jak omezit riziko vzniku osteoporózy.

Osteoporóza

Osteoporóza je závažným problémem vyššího věku, se zvýšeným rizikem zlomenin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce