Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Oxidem uhelnatým se ročně otráví stovky lidí, riziko roste v topné sezóně

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6362x )

Oxid uhelnatý zaujímá v Evropě 1. místo mezi náhodnými otravami. Protože je to nedráždivý plyn bez zápachu, člověk jeho přítomnost v místnosti vůbec nemusí zaregistrovat. Bez varování může upadnout do bezvědomí. Je pak už jen otázkou štěstí, zda ho někdo najde včas. V opačném případě jsou následky fatální.

shutterstock.com

Oxid uhelnatý (dále jen CO) je jedovatý plyn, který není rozpoznatelný čichem. CO se váže na hemonoglobin (červené krevní barvivo) 250 x rychleji než kyslík a vzniká karboxyhemoglobin, který zabraňuje kyslíku vázat se na červené krvinky. Tzn., že v lidském těle vytěsňuje z buněk a tkání kyslík. Jako první jsou napadány mozkové buňky a hrozí tak reálné celoživotní poškození. Dochází k nedostatečnému okysličení mozku, při vysoké koncentraci nastává smrt.

Počáteční příznaky otravy se mohou projevovat bolestí hlavy, závratěmi, rozostřeným viděním či pocitem na zvracení. Člověk by tento stav neměl podcenit. Je třeba začít ihned intenzivně větrat, opustit zamořenou místnost a raději přivolat lékaře. Otrava oxidem uhelnatým totiž postupuje velmi rychle a vývoj od prvotních příznaků k bezvědomí může být dílem okamžiku.

Proč k otravám oxidem uhelnatým dochází

Nejčastější příčinou výskytu plynu v domácnostech jsou netěsnosti plynových kotlů, špatně odvětrané karmy či zanesené komíny. Lidé by si proto v zájmu vlastního bezpečí měli zajistit jejich pravidelnou revizi.

Otravy se množí právě v zimním období, kdy si lidé topí v krbech nebo různými ohřívacími zařízeními.

Případy otravy při užívání plynových průtokových ohřívačů (karem) se stávají, když není zajištěno dostatečné větrání v místnosti. Otrava však může snadno nastat i tehdy, pokud není v pořádku odvod spalin z topidla nebo je komín zanesen sazemi. Zrádné je, že bezbarvý plyn oxid uhelnatý není cítit.

Zvláště nebezpečné jsou nedostatečně větrané malé místnosti, jako jsou například koupelny vybavené těmito ohřívači vody. Pokud se při hoření plyn dokonale nespaluje, vzniká oxid uhelnatý. Protože je mírně lehčí než vzduch, hromadí se v horních vrstvách. Člověk, který se například delší dobu koupe ve vaně a pak se najednou postaví, se ve větší výšce nadýchá koncentrovaného oxidu uhelnatého. Může se mu zatočit hlava a záleží pak na okolnostech, zda se mu podaří dostat se z vany včas nebo ne.

Otrava oxidem uhelnatým je jednou z velmi častých neúmyslných otrav mladých lidí, především náctiletých dětí. Jedná se o to, že teenegeři se rádi dlouho sprchují, jsou zavření ve špatně odvětrané koupelně a okolí nemá ve zvyku je kontrolovat. Rodiče se odváží vejít až po relativně dlouhé době, kdy už je délka pobytu v koupelně podezřelá. Pokud mají koupající se napuštěnou vanu, často je otrava CO kombinovaná i s tonutím.

Diagnostika může být nejasná a pokud je v místnosti přítomna karma nebo kamna, musíme na tuto možnost vždy myslet.

Otrava CO často způsobuje smrt, pokud se podaří postiženého zachránit (zresuscitovat), může přesto dojít k nezvratným poškozením tkání nedostatkem kyslíku, především mozkových buněk a člověk může přežít s různě významným postižením, především s různě těžkou dlouhodobou poruchou vědomí.

Mohou se otrávit i další lidé

Nebezpečí špatně odvětrávaných místností a špatně těsnících komínových systémů se významně podceňuje a stává se, že umírají nebo jsou postiženy celé rodiny, nacházející se v takto škodlivém prostředí. Diagnostika není totiž vždy snadná, protože informovanost pořád není dostatečná. Stává se někdy i to, že je v nemocnici postupně hospitalizováno několik členů rodiny, než někomu dojde, že zdrojem potíží je špatně seřízený nebo nedostatečně odvětraný plynový ohřívač vody.

Varovné signály

Mezi příznaky špatného spalování při kterém se vytváří nebezpečné množství CO ve spalinách patří:

  • žlutý plamen (u starších spotřebičů, kde je viditelný)
  • stopy znečistění v důsledku úniku spalin do interiéru
  • orosení studených ploch (např. zrcadel) krátce po zapnutí spotřebiče
  • kyselý zápach (ne vždy je patrný)
  • vlhkost prostředí
  • nevolnost, bolest hlavy apod.

Příznaky otravy

Otrava probíhá velmi rychle. Mezi její příznaky patří:

  • zčervenání kůže
  • bolesti hlavy
  • závratě
  • zvracení
  • poruchy zraku a dechu
  • bezvědomí

První pomoc při otravě CO

Rozhodující je okamžité přerušení produkce plynu, evakuace postiženého ze zamořeného prostoru a rychle začít větrat. Nutné je dbát na vlastní bezpečnost a v zamořeném území se pohybovat pouze po nezbytnou dobu. Vždy je nutné volat záchrannou službu.

Lékařská první pomoc spočívá v podávání kyslíku.

Prevence otravy CO

Lepší variantou je ale určitě nepodceňovat uvedená bezpečnostní opatření. Obecně platí, že každý kdo provozuje plynový spotřebič jej musí udržovat v takovém stavu, aby se tento nestal příčinou ohrožení života, zdraví a majetku osob, a v případě zjištění závady musí tuto odstranit bez zbytečného odkladu.

Otravám dokážou zabránit především kvalitní plynové spotřebiče vybavené zabezpečovacími prvky, pravidelné odborné kontroly plynových spotřebičů a komínů (spalinových cest) a také instalace čidla, které odhalí zvýšené množství oxidu uhelnatého v bytě.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Otravy nejen z potravy?

doc. MUDr. Daniela Pelclová, CSc.Klinika nemocí z povolání, 28. února 2002

Otrava alkoholem

Zatímco dříve zahrnovala otrava alkoholem obecně otravu etylalkoholem nebo otravu metylalkoholem, v dnešní době je otrava metylalkoholem pouze sporadická...

Otrava olovem - plumbismus

Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva.

Otravy neboli intoxikace

Otravou rozumíme škodlivé působení chemických, živočišných (zvířecích), rostlinných nebo bakteriálních nebo jiných jedů na organizmus (na člověka). To je otrava, která je vyvolána zevními vlivy...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce