Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Otravy neboli intoxikace

(MUDr. Stanislav Machart | přečteno: 27200x )

Otravou rozumíme škodlivé působení chemických, živočišných (zvířecích), rostlinných nebo bakteriálních nebo jiných jedů na organizmus (na člověka). To je otrava, která je vyvolána zevními vlivy...

Otrava

Otravou rozumíme škodlivé působení chemických, živočišných (zvířecích), rostlinných nebo bakteriálních nebo jiných jedů na organizmus (na člověka). To je otrava, která je vyvolána zevními (exogenními) vlivy. K otravám vyvolaným vnitřními příčinami (endogenní intoxikace) počítáme stavy změněné látkové přeměny při různých onemocněních, které vyvolávají podobné příznaky.

V dějinách lidstva hrály otravy vždy úlohu velmi důležitou, v mnoha případech přímo politickou. Otravovalo se v Egyptě, Řecku i Římě. Velkého rozmachu zaznamenalo travičství ve XIV., XV., a XVI. století zvláště v Itálii a Francii.

Historickými travičkami byly hlavně ženy

Mytologie obvinila např. Hekaté, Medeu a Kirké. Mezi historické travičky patřila např. Kleopatra a Theodora Byzantská. Jednou z největších traviček byla Kateřina Medičejská, která z jedu učinila běžný politický prostředek. Jedů se používalo k popravám zejména v Řecku a Egyptě. Jedním z mnoho případů je poprava jednoho z největších filosofů starověku Sokrata, který byl popraven číší bolehlavu.

Jedů se vždy používalo ve válečnictví

od starověku až dosud. Patřilo sem zejména otravování studní, které se však vždy zároveň velmi odsuzovalo. Používání otrávených šípů má velkou tradici u některých domorodých kmenů dodnes. Zde se užívalo jedů živočišných i rostlinných. V některých případech v historii se používalo vrhání jedovatých živočichů na dálku. Septimius Severus musel tak ustoupit od obléhání Atry, neboť obránci vrhali na jeho vojáky nádoby s hmyzem, který bolestivě štípal. Hanibal užíval hliněných hrnců naplněných jedovatými plazy. Nebezpečí použití chemických bojových látek hrozí dodnes.

Mezi otravy popsané historií však nepatří pouze vražedné pokusy jednotlivců, nebo skupin lidí. Velkou úlohu u otrav vždy hrála záměna, kdy lidé uchovávají jedy v láhvích od nápojů. Otravy při práci s různými jedovatými látkami jsou předmětem sledování v průmyslové toxikologii. Kosmetické otravy mají dnes už spíše historický význam, avšak individuální přecitlivělost na různé látky obsažené v kosmetických přípravcích může být příčinou celé škály někdy závažných zdravotních problémů.

Toxikomanie

Samostatnou kapitolu, která nabývá v současnosti stále většího významu hraje toxikomanie, jenž je jedním z druhů chronických otrav. Mnoho otrav v historii má příčinu v pověrách a různých rituálech. V delfské věštírně inhalovala kněžka toxické páry vystupující ze země a věštila. Ve středověku se užívalo plodů brambor a příbuzných rostlin, aby se dosáhlo opojení, halucinace létání a jiné pohybové halucinace při obcování s ďáblem na sabatu.

Dalším historickým toxikologicky významným prostředkem bylo používání abortivních prostředků k přerušení těhotenství. Tyto prostředky se v některých zemích používají dodnes. K tomuto účelu se používalo různých odvarů z mnoha rostlin. Dnes je ve velké módě používání různých speciálních čajových směsí, kdy konzumenti ani často neznají složení těchto čajů. Je nutno poznamenat, že mnoho rostlin používaných v těchto čajích má abortivní účinky.

Další nevýznamnou příčinou otrav v historii, ale i dnes jsou afrodiziaka, kterých se dodnes užívá ke zvýšení pohlavní výkonnosti nejen vlastní, ale i druhé osoby. Nejznámějším afrodiziakem jsou tzv. španělské mouchy (Lytta vesicatoria), která obsahuje katharidin. Tato látka může způsobit poškození ledvin a dokonce smrtelnou otravu. Takto musel uprchnou z Francie např. markýz de Sade, který tímto způsobem zabil několik lidí bonbony s tímto afrodiziakem.

Příkladů z historie jsou celé knihovny.

Tímto úvodem jsem se snažil přiblížit význam a problematiku toxikologie v její šíři. V dalších článcích bych se chtěl věnovat některým otravám, se kterými se můžeme setkat. Příště začneme některými obecnými informacemi o příznacích a první pomoci při otravách obecně.

A jaká je má rada na úvod? Prostá! Nenechte se otrávit!

Foto: http://botanika.wendys.cz

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Geri

AFAIC that's the best anewsr so far!

vutmzuyc

Q8HKci tarhmwzpliyu

lenka

Jeto vrah vzal si jet do egypta de to doufam že tam zustané a trest SMRT


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Otravy - příznaky a obecné zásady první pomoci

Rozpoznání otravy může mít život zachraňující význam. Je důležité mít na paměti, že každý nejasný chorobný obraz a zvláště každá porucha vědomí (ospalost až bezvědomí) může být prvním příznakem otravy.

Otravy v domácnosti

Pokojové rostliny představují nebezpečí především pro malé děti, které rády jejich části žmoulají a ochutnávají. Rodiče malých dětí by se měli už před příchodem nového potomka do rodiny informovat ...

Otrava olovem - plumbismus

Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva.

Otravy neboli intoxikace

Otravou rozumíme škodlivé působení chemických, živočišných (zvířecích), rostlinných nebo bakteriálních nebo jiných jedů na organizmus (na člověka). To je otrava, která je vyvolána zevními vlivy...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce