Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Přibývá nemocí, na která antibiotika nezabírají

( Tisková zpráva | přečteno: 7736x )

Léčba tuberkulózy stále častěji naráží na případy agresivních bakterií, které nereagují na antibiotika. Podobné komplikace se přitom začínají projevovat u stále většího počtu nemocí. Proč léky nezabírají? Důvodem poklesu účinnosti stávajících léků proti tuberkulóze je především nedodržování předepsaného léčebného režimu. To umožňuje bakteriím přežít nedostatečně dlouhou, přerušovanou či nevhodně kombinovanou léčbu a způsobit další vzplanutí onemocnění, které obvykle bývá závažné a špatně léčitelné.

shutterstock.com

„Největším nebezpečím je rozšíření kmenů odolných vůči antituberkulotikům a antibiotikům, která mají lékaři v současné době k dispozici. Přitom nový lék cílený na léčbu tuberkulózy nespatřil světlo světa již 50 let. Je proto zcela klíčové, aby farmaceutické firmy dokázaly držet krok s rostoucí rezistencí bacilů tuberkulózy na léky, a přicházely s novými způsoby léčby. V USA se již blýská na lepší časy. První lék pro léčbu tuberkulózy, a to i té multirezistentní, byl již schválen,“ vysvětluje primářka doc. Martina Vašáková, Ph.D. z Thomayerovy nemocnice.

Tuberkulóza (nejen) v ČR

Tuberkulóza je celosvětově rozšířenou chorobou, kterou je nakažena celá jedna třetina lidské populace. Nemoc propukne u každého desátého jedince. Ohrožuje i Českou republiku, například prostřednictvím imigrantů ze zemí s vysokým výskytem onemocnění (např. Bangladéš, Afganistan, Brazílie, Čína, Etiopie, Demokratická republika Kongo, Indie nebo Indonésie). Dle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS ČR) bylo u nás v roce 2011 hospitalizováno s tuberkulózou přes 600 lidí. Většinou šlo o narkomany nebo bezdomovce, pětinu pacientů tvořili obyvatelé jiných zemí. Celkem 28 nemocných v České republice v roce 2011 boj s chorobou prohrálo.

V roce 2011 bylo na celém světě 8,7 milionů případů tuberkulózy. Více než jeden milion lidí onemocnění podlehl.

Aby bylo lidstvo schopno čelit novým, zmutovaným formám chorob, je nezbytné investovat finance, čas i úsilí do vývoje a výzkumu účinnějších léčiv. Proto se aktuální výzva evropské iniciativy IMI zaměřila především na boj proti antimikrobiální rezistenci. Evropská iniciativa Inovative Medicines Initiative (IMI) proto nabízí až 6 miliard korun výzkumným projektům zaměřeným na antimikrobiální rezistenci, jejichž cílem je vývoj nových, účinnějších léčiv.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zápal plic - pneumonie

Zápal plic je zánětem plicní tkáně. Podle místa postižení plicní tkáně se projeví jako pneumonie (zánět v nejdrobnějších strukturách, podstatných pro dýchání - plicních sklípcích), bronchopneumonie, (drobné, ale nikoli nejmenší struktury dýchacích cest, průdušinky a tkáně přiléhající) a intersticiální pneumonie, (zánět ve vmezeřeném vazivu ve kterém probíhají cévy.

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce