Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Plicní embolie

(MUDr. Pavel Mokrý | přečteno: 10684x )

Bušení srdce a náhlá dušnost, někdy i bolest provázející dýchání. Tak se může projevit plicní embolie.

shutterstock.com

Co to je?

Plicní embolie (PE) je obecný termín označující obturaci různě velké části arteriálního plicního řečiště krevní sraženinou (vzácněji tukovou kapénkou nebo vzduchovou bublinou) vzniklou na cestě krve do plicní tepny.

Jaké jsou klinické příznaky?

Nejčastějším příznakem PE je náhle vzniklá klidová dušnost, někdy provázená palpitacemi (bušením srdce). Při indukovaném postižení pohrudnice bývá bolest na hrudi vázaná na dýchání. Je-li postižen větší počet plicních cév (při masivní PE), mohou se objevit příznaky šoku, především pocit na omdlení. Vzácností není ani synkopa s pádem. Pravidlem bývají příznaky způsobené drážděním nervových zakončení: pocení, pocit na zvracení. Hemoptýza nebo-li vykašlávání krve bývá naopak méně časným symptomem.

Jak probíhá léčba?

Plicní embolie je třetí nejčastější kardiovaskulární příčinou úmrtí. Hlavním terapeutickým cílem je zabránit opakování embolie a podpořit přirozené mechanismy vedoucí k rekanalizaci obturované cévy. Proto je nutné již při pouhém podezření na plicní embolii k nemocnému přivolat co nejdříve lékařskou pomoc a zajistit jeho transport do zdravotnického zařízení. Základem léčby PE je nepřetržité intravenózní podávání Heparinu. Při masivní PE s příznaky šoku nebo oběhové nestability ohrožující život nemocného je indikována fibrinolytická léčba zaměřená přímo na přímém rozpuštění krevní sraženiny. V případě nemožnosti podání fibrinolytické léčby na specializovaných pracovištích lze provést chirurgický zákrok - plicní embolectomii. Po odeznění akutního stavu, většinou po týdnu se přechází se přechází na léčbu perorálními antikoagulancii, především Warfarinem nebo Pelentanem. Léčba těmito léky by měla trvat 3-6 měsíců, v některých případech doživotně. Při nemožnosti nebo selhání léčby perorálními antikoagulancii by nemocný měl být doporučen k zavedení kaválního filtru do dolní duté žíly. Jedná se o jakýsi košíček který tvoří velmi účinnou překážku na cestě krevní sraženiny směrem k srdci.

Spolupráce nemocného při léčbě

Během léčby perorálními antikoagulancii musí nemocný docházet k pravidelným kontrolám krevní srážlivosti, k tzv. Quickovu testu. Podle jeho výsledků se řídí dávka podávaných léků. Častost návštěv si rozhodne každý lékař sám podle rozkolísanosti hodnot Quickova testu. U stabilizovaných nemocných většinou postačí kontroly provádět po 14 dnech.

Možnosti prevence

Nejúčinnější prevencí plicní embolie je zabránění vzniku krevní sraženiny, např. v žilách dolních končetin jejich bandáží a aplikací malých subkutánních dávek Heparinu ležícím nemocným a časnou rehabilitací po imobilizujících chirurgických zákrocích, traumatech nebo nemocích. Důležité jsou pravidelné preventivní gynekologické prohlídky u žen a urologické prohlídky u mužů k vyloučení nádoru (jinak nezhoubného) v oblasti malé pánve, jejichž nádorem utlačené venózní pleteně mohou být také místem vzniku krevní sraženiny. K vyšší pohotovosti ke srážení krve přispívá i působení nikotinu. Raritní příčinou nejsou ani početná vrozená onemocnění koagulační kaskády.

Čtěte také skutečný příběh: Málem mne zabila embolie plic

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zápal plic - pneumonie

Zápal plic je zánětem plicní tkáně. Podle místa postižení plicní tkáně se projeví jako pneumonie (zánět v nejdrobnějších strukturách, podstatných pro dýchání - plicních sklípcích), bronchopneumonie, (drobné, ale nikoli nejmenší struktury dýchacích cest, průdušinky a tkáně přiléhající) a intersticiální pneumonie, (zánět ve vmezeřeném vazivu ve kterém probíhají cévy.

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Rakovina plic

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret.

Počítačová tomografie (CT) neboli "CéTéčko"

Je to nebolestivá vyšetřovací metoda, pomocí které může lékař prohlédnout vnitřní orgány celého Vašeho těla. Poskytuje odborníkovi důležité informace například o Vašem mozku, páteři, kloubech a důležitých hrudních a břišních orgánech. Je to "okno" do Vašeho těla, které není potřeba otvírat.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce