#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Umělá sladidla: hrozba rakoviny nebo závislosti na sladkém?

2.9.2018

Možná chcete s jejich pomocí ztratit nějaké to kilo, možná je musíte vyhledávat kvůli cukrovce nebo prostě jen chcete vědět, co obsahují limonády a další sladké produkty, které se zároveň dušují, že jsou „bez cukru“. Řeč je o umělých sladidlech, kontroverzních přísadách moderního jídelníčku prošpikovaného chemií. Máme je vzývat, nebo raději zatratit?

umělé sladidlo, sacharin, na dlani
Umělé sladidlo

Úžasná sladkost bez kalorií má zádrhel

Jako umělá nebo také náhradní sladidla obvykle označujeme látky, které jsou i mnohonásobně sladší než cukr, na rozdíl od něj však neobsahují žádné nebo téměř žádné kalorie. Při jejich konzumaci se tak nemusíme bát o svou linii, ale dokonce ani o svůj chrup, protože umělá sladidla neposkytují výživu ani bakteriím zubního kazu, a nemohou tak podpořit jejich růst a množení. Jestliže uvažujete o zařazení umělých sladidel do své diety právě kvůli (domnělé) nadváze, spočítejte si nejprve svůj BMI na kalkulátoru BMI. Mnoho informací a zajímavostí o zubním kazu a jeho prevenci se můžete dočíst na našich stránkách.

Jako většina na první pohled příliš dokonalých věcí mají i umělá sladidla svůj háček: objevují se spekulace o jejich škodlivosti pro lidské zdraví a jejich vztahu k rakovině, ale především obavy, aby umělá sladidla ještě více nezvyšovala naši závislost na sladkém a nesměrovala náš jídelníček směrem k tučným průmyslově zpracovaným jídlům plným prázdných kalorií.

Různé druhy sladké chuti

Jestliže chcete zjistit, kde je pravda o umělých sladidlech, a rozlišit pravdu od fám a mýtů, musíte se naučit rozlišovat mezi různými typy umělých sladidel. Existují totiž taková, která jsou téměř dokonale bezpečná, ale i taková, jejichž použití některé státy raději už dávno zakázaly.

Nejdůležitější skupiny umělých sladidel:

  • Alkoholová sladidla – tato sladidla nemají nic společného s alkoholem, jak jej běžně známe, pouze ho svou chemickou strukturou vzdáleně připomínají. Na obalech výrobků je můžeme rozpoznat tak, že jejich název velmi často končí příponou -ol, například sorbitol, xylitol nebo maltitol. Na rozdíl od jiných umělých sladidel tyto látky nejsou tak docela bez kalorií, v průměru jich však obsahují přibližně poloviční množství než běžný cukr. I přesto však mohou být vhodná pro diabetiky a také snižují riziko vzniku zubního kazu. Co se týče potenciálních zdravotních rizik, alkoholová sladidla jsou považována za vcelku bezpečnou skupinu látek. Nicméně jejich nižší kalorickou hodnotu způsobuje fakt, že nemohou být dokonale vstřebány v našem střevě, a protože větší množství těchto nevstřebaných látek vyvolává průjem, vystavujeme se při nadměrné konzumaci umělých alkoholových sladidel riziku nepříjemných střevních potíží. Tak je to ostatně napsáno na většině žvýkaček („při nadměrné konzumaci může mít laxativní účinky“), které umělá alkoholová sladidla běžně obsahují.
  • Sacharin – na rozdíl od předchozí skupiny umělých sladidel je úplně bez kalorií a zároveň je mnohem (200- až 700krát) sladší než běžný cukr. Sacharin byl objeven již před více než sto lety úplně náhodou, když chemici pracovali s deriváty kamenouhelného dehtu. Dnes se s ním můžeme běžně setkat v pečivu, žvýkačkách, marmeládách nebo třeba salátových dresincích. Pro denní příjem sacharinu, stejně jako pro většinu dalších umělých sladidel, existuje doporučený limit, který by neměl přesáhnout 5 mg na kilogram tělesné váhy. V sedmdesátých letech minulého století vzniklo okolo sacharinu velké pozdvižení, protože studie na laboratorních potkanech ukázala, že jeho příjem ve větším množství vyvolává vznik zhoubných nádorů. Od té doby však byla provedena řada dalších studií a dnes je zřejmé, že závěry ze studie na potkanech (kteří navíc dostávali sacharinu skutečně obří dávky) se na člověka tak docela nevztahují. Pokud vás zajímá, jaké faktory ovlivňují vznik rakoviny a jaké riziko jejího vzniku máte vy sami, zkuste si některou z mnoha kalkulaček rizika rakoviny na stránkách.
  • Aspartam – dnes velmi oblíbené sladidlo bylo objeveno v šedesátých letech minulého století rovněž náhodou při výzkumu nových léků ve farmaceutickém průmyslu. I když aspartam obsahuje nějaké kalorie, pro oslazení průmyslově vyráběných potravin je ho zapotřebí tak malé množství, že jeho skutečný vliv na naši štíhlou linii je naprosto zanedbatelný. Chuť aspartamu je totiž asi 200krát sladší než chuť běžného cukru. Stejně jako další umělá sladidla ani aspartam se zcela nevyhnul podezření, že negativně ovlivňuje lidské zdraví. Nejrůznější zdroje mu připisují například spojitost se vznikem rakoviny, s vypadáváním vlasů, depresí, demencí a poruchami chování. A i když pečlivě provedená zkoumání nic z toho nepotvrdila, i u aspartamu bychom měli dodržovat doporučený denní limit, který je zhruba desetkrát vyšší než u sacharinu. Kromě toho si musí na obsah aspartamu v potravinách dávat pozor lidé s fenylketonurií, vzácným metabolickým onemocněním, pro které může být tato látka škodlivá i v malém množství.
  • Sukralóza – poměrně nové umělé sladidlo se vyrábí ze skutečného cukru, avšak na rozdíl od něj neobsahuje žádné kalorie a je přibližně 600krát sladší. U nás se s ní můžeme setkat například ve sladidle prodávaném pod názvem Cukren. Protože sukralóza je termostabilní a nemění se při vyšších teplotách, může být použita také při pečení, což z ní dělá jedno z nejpopulárnějších umělých sladidel současnosti. Pro zmírnění přílišného nadšení je však třeba uvést, že doporučený denní limit pro sukralózu je stejný jako u sacharinu, a přestože se často uvádí, že je blízce podobná cukru, není tomu tak. I když je možné ji z cukru vyrobit, výsledný produkt naprosto není cukr a ve skutečnosti byla sukralóza opět objevena náhodou při pokusech vyrobit nové druhy insekticidů (přípravků proti hmyzu). Pokud sukralózu používáte kvůli onemocnění cukrovkou, pravděpodobně oceníte i bohatý zdroj informací a článků o tomto onemocnění na.
  • Cyklamát – toto umělé sladidlo má snad nejhorší pověst ze všech a například ve Spojených státech nebo v Norsku je jeho použití úplně zakázáno. Může za to především fakt, že podle některých studií může mít cyklamát karcinogenní účinky (vyvolává vznik rakoviny) nebo přinejmenším podporuje karcinogenitu jiných látek. Použití cyklamátu je však povoleno v Evropské unii, a tedy i u nás a toto vysoce kontroverzní umělé sladidlo běžně obsahuje řada výrobků.

Můžeme dostat „něco za nic“? Těžko

V lidské výživě snad neexistuje nic, co bychom mohli konzumovat v libovolném množství bez následků a tím spíše to platí o věcech, které nám tak chutnají – včetně milované sladké chuti. Když vidíme umělá sladidla bez kalorií, můžeme mít tendenci si myslet, že konečně někdo vymyslel sladkost, za kterou se neplatí – ale nejspíš tomu tak není. Umělá sladidla nemají své doporučené denní limity pro nic za nic. Jejich stoprocentní bezpečnost nelze zaručit, protože se jedná o uměle vyrobené přísady a nejsou tady proto, aby vyživovaly naše tělo. Ve skutečnosti jsou tu proto, aby ošálily naše zhýčkané smysly uvyklé na příliš sladký život.

Zdroj: http://www.medicinenet.com/artificial_sweeteners/article.htm

Doporučujeme

Čtěte více

Úleva pro unavené oči – od počítače i alergie

Možná to znáte: oči, které dostávají během celého roku zabrat nekonečným hleděním...

Ulevit si od místní bolesti lze i pomocí krému

Bojíte se vy nebo vaše dítě injekcí a drobných kožních zákroků? Vyzkoušejte...

Ulevte (nejen) v listopadu svému srdci od nikotinu a alkoholu!

Životní styl je jeden z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje naše zdraví....

Ulevte hlasivkám – homeopatika zvládnou i chrapot z trémy

Chrapot je problémem, se kterým se potýkáme hlavně v zimních měsících. Nejčastější...

Úlevu od astmatických potíží hledejte v polariu

Léčba zimou zní možná poněkud zvláštně, ale je účinná. Kryoterapie neboli polarium...

Úloha bytových alergenů při vzniku astmatu

Výskyt astmatu v posledních třiceti letech výrazně stoupl, avšak pravé příčiny...

Ultrazvuk břicha

Ultrazvuk, UZ nebo SONO je neinvazivní, naprosto bezbolestná a neškodná zobrazovací...

Ultrazvuk břicha - kdy je vyšetření potřeba a jak probíhá

Nebolestivé ultrazvukové vyšetření Vás vyšetří opravdu dokonale. Kvalitně zobrazí...

Ultrazvuk dokáže zlikvidovat nádor prostaty. Co se děje dál, ukáže čas

Když je na živé buňky namířeno vysokofrekvenční ultrazvukové vlnění, začnou...

Ultrazvuk si s bércovými vředy příliš neporadí

Ultrazvuk se v léčbě poranění měkkých tkání včetně bércových vředů používá už...

Umělé dělohy hudbou budoucnosti v IVF terapii

Díky tomu, že je IVF celosvětově hojně využívána v terapii neplodnosti, jsou...

Umělé oplodnění a roztroušená skleróza: jde to dohromady?

Jak je to s těhotenstvím u roztroušené sklerózy? Je při tomto onemocnění ovlivněna...

Umělé oplodnění je nadějí i pro lesbické páry

Téměř každá žena by chtěla zažít mateřství bez ohledu na to, jaký milostný vztah...

Umělé oplodnění je zkouškou trpělivosti

Při zcela optimálních vlastnostech embrya a věku ženy do 35 let dosahuje metoda...

Umělé oplodnění jen do padesátky

Mít dítě v pokročilém věku? Pro někoho hrdinství, pro jiné nepřijatelné. Otázkou...

Umělé oplodnění jen pro bohaté?

V současné době vzrůstá počet párů, které se bezúspěšně snaží o miminko. Ve...

Umělé oplodnění lze absolvovat i bez nadšené podpory partnera

Přístup partnerů k umělému oplodnění není vždy stejný – oba se liší ve svých...

Umělé oplodnění má větší šanci na úspěch v létě

Ženy, které podstoupí umělé oplodnění v létě, mají vyšší šanci na otěhotnění....

Umělé oplodnění může dopomoci k potomkovi. Někdy...

Oplození ze zkumavky neboli in vitro fertilizace (IVF) je metoda, kdy se v laboratoři...

Umělé oplodnění v ČR

Legislativa v ČR definuje asistovanou reprodukci jako postupy a metody, při...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#