Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Žaludeční obtíže a letní úrazy - pomoc hledejte v bylinkové lékárničce

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7012x )

Radost z letní dovolené mohou překazit nenadálé úrazy a nepříjemná onemocnění. Podle průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur se lidé nejčastěji potýkají s trávicími a žaludečními obtížemi, průjmy a nemocemi dýchacích cest. Dalšími typickými letními úrazy jsou také pohmožděniny i řezné rány. Vždy proto mějte po ruce cestovní lékárničku, ve které nechybějí ani bylinky.

shutterstock.com

Rozbouřený žaludek zklidníte hořcem a třezalkou

Zvláště při cestování do zahraničí nás mohou potrápit bolesti žaludku. Děje se tak kvůli nedostatečným hygienickým podmínkám při přípravě pokrmů, kontaminované vodě i konzumaci jídla či surovin, na které naše zažívání není zvyklé. Zažívací problémy nás mohou zastihnout i doma, zejména kvůli vedrům, kdy dochází k rychlejšímu kažení potravin a přehřátí organismu.
„Akutní zažívací problémy dokáže zklidnit směs hořce žlutého a puškvorce. Tyto byliny harmonizují střevní systém a podporují správné trávení. Na průjem se hodí směs Helmifit, která likviduje parazitální zátěže. Střevní sliznici zase regeneruje třezalka nebo gemmoterapeutikum z olše či řimbaby,“ uvádí nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která se zabývá výrobou přípravků z rostlin.

Popálenou kůži zchladí aloe vera a molekula života

Za často spálenou pokožkou stojí nedostatečná ochrana opalovacími přípravky i to, že středoevropská kůže není na ostré přímořské paprsky zvyklá. Nejkritičtějším měsícem podle odborníků bývá právě červenec. Pro ošetření spálené pokožky se doporučuje tělové mléko s molekulou života Matuzalém. To je látka, která se získává z rostlin, očišťuje tělo od škodlivin, a tím kůži regeneruje. Vhodnou bylinkou je také aloe vera, která namoženou a přecitlivělou pokožku příjemně ochladí a hydratuje.

Štípance zklidní lopuchový olej

V létě naši kůži často „zdobí” také štípance od komárů, ovádů, mušek a jiného hmyzu, zvlášť trávíme-li volno u vody. Svědivé bodnutí v tomto případě zklidní lopuchový olej nebo tinktura z jitrocele kopinatého, která rovněž zmenšuje otok. Případně můžeme sáhnout po grepovém či třezalkovém oleji, který navíc zabraňuje vzniku nevzhledných skvrn po rozškrábání pupence.

Levandule účinkuje jako repelent proti klíšťatům

V létě se rozšiřuje výskyt klíšťat, která nás mohou nakazit klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou. Přenašečem je podle Státního zdravotního ústavu každé třetí klíště. A statistiky hlásí, že encefalitidou se každý rok nakazí přibližně 500 až 800 lidí, boreliózou dokonce až 4,5 tisíce pacientů.
„Před procházkou v přírodě bychom se měli natřít směsí levandule a rozmarýnu, která slouží jako přírodní repelent a klíšťata odpuzuje,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Od bolesti po úrazech pomáhá kostival, odřeniny rychleji zahojí jitrocel

Prázdniny doprovázejí také úrazy, zejména tržné rány, odřeniny, pohmoždění končetin, zlomeniny a podvrtnuté kotníky. Na vině jsou často typické letní aktivity, jako je třeba jízda na kole, bruslích či míčové sporty.
„Od bolesti si ulevíte chladivým obkladem z kostivalu lékařského. Jako tinktura pomáhá zmenšit otoky, mast zase revitalizuje zlomeniny, pohmožděniny a podlitiny,“ vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná. Na odřeniny a škrábance pomáhá jitrocel kopinatý, který působí protizánětlivě a obsahuje vysoké množství křemíku a zinku, díky čemuž ránu rychleji hojí. Podobný efekt má měsíček lékařský, který účinkuje jako přírodní antibiotikum, nebo olšová mast, která pomáhá hojit i různé druhy boláků.

Grepový olej pomůže při bolestech zubů i nachlazení

Na dovolené vás může nepříjemně překvapit i bolest zubů. V takovém případě se doporučuje pravidelně potírat dásně grepovým olejem. Dále se na záněty dásní, problémy se zuby a další obtíže v ústní dutině hodí šalvěj lékařská, která účinkuje jako přírodní dezinfekce, má antibakteriální a antiseptické účinky a zklidňuje bolest. Grep navíc likviduje viry, bakterie a plísně, proto po něm rádi sáhnete i tehdy, když vás na dovolené zaskočí nenadálá rýma, bolest v krku či nachlazení. V případě dýchacích problémů je na místě potírat grepovým olejem nosní sliznici, tinktura ze semen grepu pak dokáže zneškodnit streptokoky, stafylokoky a předejít infekci. Podobné účinky má také tinktura z lichořeřišnice nebo česneku.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poranění elektrickým proudem - zasažení bleskem

Zasažení bleskem jako typ poranění elektrickým proudem je odlišné od úrazu běžným elektrickým proudem. Může být přímý, nebo zprostředkovaný přes jiné vodiče, déšť, vlhkou půdu atd.

Poranění krku, páteře a míchy

V některých případech se poranění páteře vyskytuje společně s poraněním míchy.

Poranění lebky a mozku

Zlomenina lebeční spodiny se buď neprojeví vůbec, nebo se může projevit krvácením z úst, nosu, nebo ucha.

Vánoce se vyplatí nepodcenit

Vánoce je období, kdy se průměrný nešika dostává do kontaktu s předměty, které po ostatní roční období nepotřebuje a které mohou být doslova kamenem úrazu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce