Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zažívací potíže nejen o Vánocích - 1. část - žlučník

( Redakce | přečteno: 32127x )

Je to tak. Vánoce neslavíme "pouze" jako svátek rodiny, zrození, nového začátku. Ale také jako svátek dobrého jídla, a to nejlépe v co největším množství. A často v co nejdivočejších kombinacích. Ale vedle nedopnutého knoflíku na kalhotách nám mohou hrozit i více či méně závažné zažívací potíže. Pokud už na ně dojde, buďte připraveni!

shutterstock.com

Vánoční přejídání

Všichni zhruba víme, jak bychom se měli správně stravovat - že máme jíst pravidelně, přiměřené množství, jak jsou pro nás důležité ovoce a zelenina, ryby atd. A většinou i cítíme, kde děláme chyby, a s větším či menším úspěchem se jim snažíme vyhýbat.
Ale všechna naše dobrá předsevzetí a často pracně budované návyky vezmou za své s prvním závanem vůně vanilkových rohlíčků z kuchyně. Svátky přejídání mohou začít.

Vánoční přejídání může mít samozřejmě stejné následky jako přejídání se v kteroukoliv jinou část roku. Jsou jimi "především pocity tíže v žaludku, pálení žáhy při přeplněném žaludku, nadýmání, zvýšená plynatost, průjmy, případně zvracení," uvádí MUDr. Radek Tomčík z gastroenterologického odd. II. interní kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Zvlášť závažné mohou být následky těchto vánočních hodů pro lidi, kteří již mají nějaké dlouhodobé onemocnění vyžadující dietu. Porušení dietního režimu vede ke zhoršení jejich choroby. „Klasickým případem jsou pacienti s cukrovkou, kteří konec vánočních svátků tráví na nemocničním lůžku,“ říká MUDr. Tomčík.

Které potraviny za tyto nepříjemné stavy mohou? Zejména tučné, aromatické, upravené zahříváním vysokými teplotami (tzn. pečené, smažené, pražené) a jakékoliv potraviny v nadměrném objemu. Náš organismus se brání tím, že se snaží nestrávené zbytky stravy odstranit - průjmem nebo zvracením. Tyto příznaky jsou víceméně normální odpovědí normálního zažívacího traktu na nenormální příjem, ale přejídáním si můžeme přivodit i např. akutní žlučníkový záchvat.

Odpovědi na následující otázky pro vás zpracoval MUDr. Radek Tomčík z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Jak poznat, že se ozývá právě žlučník?

Jedná se o náhle vzniklou bolest bez předchozích varovných příznaků, zpravidla pozdě večer nebo k půlnoci v oblasti pod pravým žeberním obloukem nebo ve střední části nadbřišku, ale v menším počtu případů může být i pod levým podžebřím či kolem pupku. Bolest bývá intenzivní a bez velkých výkyvů. Postupuje v klasickém případě podél pravého žeberníhooblouku do zad či k lopatce. Trvá 30 minut i déle, ovšem mnohahodinová bolest již svědčí a další komplikaci - zánětu slinivky, zánětu nebo ucpání vývodu žlučníku. V takovém případě se objevuje i intenzivní zvracení žaludečního obsahu bez následné
úlevy, zvýšené teploty a třesavka.
Objeví-li se jakákoliv náhle vzniklá silná bolest břicha, neuděláte chybu, necháte-li se  ihned dopravit k vyšetření na chirurgickou pohotovost. Nesedejte však sami za volant!

Jak problémům se žlučníkem předejít?

Provokujícím momentem může být tučná či objemná strava, fyzická námaha, prochladnutí, rozrušení. Z toho vyplývají i naše možnosti stran předcházení záchvatu. Máme-li již zjištěné onemocnění žlučníku - vícečetné kameny žlučníku, vleklý zánět žlučníku (nebo obojí), měli bychom podstoupit chirurgické odstranění žlučníku, dovoluje-li nám to náš zdravotní stav. Ani odstranění žlučníku nás však nezbavuje nutnosti trvalého dodržování dietního režimu, tj. jíst jídla netučná a nedráždivá v menších porcích.

Jaká je první pomoc při potížích se žlučníkem, kterou můžu poskytnout sám?

Již nic nejíst a nepít, v případě, že máte k dispozici lék na uvolnění spasmu svaloviny nebo na bolest již dříve na potíže předepsaný lékařem - tj. nejste
na tyto léky alergičtí a nemáte další choroby, které by vylučovaly užití těchto léků, vezměte si takový lék. Pokud lze ovšem bolest ještě snést, je lépe žádné léky nebrat, aby nebyl zkreslen obraz choroby pro vyšetření lékařem. Především je třeba co nejdříve zajistit dopravení pacienta na chirurgickou pohotovost příslušné nemocnice.

Jak se problémy se žlučníkem léčí?

Hladovka, příjem nitrožilně, klid na lůžku, teplý obklad do podjaterní krajiny (není-li přítomen zánět), léky na uvolnění spasmu svaloviny - tzv.spasmolytika, léky na bolestV případě rozvoje zánětu antibiotika a led do podjaterní krajiny.
Jedinou účinnou terapií řešící situaci je chirurgické odejmutí žlučníku, a to buď akutně, nebo po zklidnění stavu dle rozhodnutí lékaře.

V dalších dílech předvánočního seriálu o zažívacích potížích se budeme věnovat pálení žáhy a vlivu stresu na zažívání.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Eva Havelková
1x

Emulips Forte usnadňuje štěpení a trávení tuků, podporuje funkci jater , žlučníku, nadýmání, zklidňuje podrážděný žaludek, střeva a desinfikuje střevní obsah. Já osobně měla problémy s nadýmáním a vše se vyřešilo během týdne když jsem užívala Emulips forte 3x denně 10 kapek . Chcete - li vědět vice …pište [email protected]


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Onemocnění žlučníku

Významné choroby žlučníku jsou vlastně jenom tři: žlučníkové kaménky (cholelitiáza), zánět žlučníku a rakovina žlučníku.

Trápí vás žlučník?

V ordinaci gastroenterologa zaujímají pacienti s onemocněním žlučníku a žlučových cest značné procento. Jedním z nejčastějších onemocnění nejen žlučníku, ale i trávicího traktu vůbec, jsou žlučníkové kameny, neboli cholecystolithiáza...

Léčivé rostliny používané při onemocnění žlučníku a žlučových cest

Léčivých rostlin příznivě působící na žlučník a žlučové cesty je skutečně celá řada.

Zažívací potíže nejen o Vánocích - 1. část - žlučník

Je to tak. Vánoce neslavíme "pouze" jako svátek rodiny, zrození, nového začátku. Ale také jako svátek dobrého jídla, a to nejlépe v co největším množství. A často v co nejdivočejších kombinacích. Ale vedle nedopnutého knoflíku na kalhotách nám mohou hrozit i více či méně závažné zažívací potíže. Pokud už na ně dojde, buďte připraveni!

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce