Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rakovina prostaty - jak ji poznat?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8637x )

Rakovina prostaty je druhým nejčastějším zhoubným nádorem u mužů. Výskyt rakoviny se pohybuje kolem 60 případů na 100 000 mužů a jako u většiny onemocnění i zde platí, čím dříve se nemoc odhalí, tím větší šanci má pacient na úplné uzdravení. V pokročilých stádiích nádor metastazuje, především do kostí.

Dobrá rada
shutterstock.com

Podmínkou vzniku karcinomu prostaty je přítomnost testosteronu, mužského pohlavního hormonu produkovaného Leydigovými buňkami varlete. Z toho tedy vyplývá, že karcinom prostaty může vzniknout u každého muže, který má aktivní produkci pohlavních hormonů, resp. testosteronu. Výskyt karcinomu prostaty má mnoho specifik – jedním z nich je, že s věkem stoupá. U mužů nad 60 let je uváděn nález ložisek karcinomu prostaty až v 80 % a u mužů osmdesátiletých dokonce v 95 %. To ale neznamená, že se mladším ročníkům tento typ rakoviny vyhýbá. Důležitou roli při vzniku onemocnění může hrát dědičnost. Pokud rakovinou prostaty trpí otec nebo bratr, riziko vzniku onemocnění se u mužů dvakrát zvyšuje.

Čtěte také: Rakovina prostaty: mýty a fakta o této nemoci

Jak rakovinu prostaty poznat?

V první fázi je rakovina prostaty asymptomatická, tedy bez příznaků, a je tak většinou odhalena zcela náhodou. Paradoxně uzdravení závisí na včasném odhalení a započetí správné léčby.

Nejčastějšími příznaky jsou problémy při močení, které lze ale jen obtížně odlišit od příznaků souvisejících s nezhoubným zvětšením prostaty. Mezi tyto známky patří časté močení v noci, přes den, nucení na močení, únik moči po vymočení, slabý proud, obtížné močení nebo pocit nedostatečně vyprázdněného močového měchýře. Krev ve spermatu nebo v moči může být jedním z prvních příznaků pokročilého karcinomu prostaty a urologické vyšetření je nezbytné.

Ostatní příznaky mohou být již známkou velmi pokročilého nebo metastatického nádoru, patří mezi ně trvalá bolest v bocích nebo zádech, hubnutí, bledost, celková slabost a výrazné otoky dolních končetin.

Vzhledem k tomu, že se věk mužů, kterým je zjištěna rakovina prostaty neustále snižuje, je klíčové nepodceňovat pravidelná preventivní vyšetření po padesátém roce života. Tato vyšetření jsou jedinou naší šancí, jak nádory prostaty objevovat v počátečních stádiích a tedy i předcházet rozvoji onemocnění.

Čtěte také: I zdánlivě zdravý člověk může mít rakovinu prostaty

Diagnostika onemocnění

K diagnostikování onemocnění dochází často náhodně na základě zvýšené hodnoty tzv. prostatického specifického antigenu (PSA), který je charakteristický pro karcinom prostaty. Jeho největší koncentrace je v semeni, při poškození struktury buněk a žlázek se ale PSA dostává do krve ve vyšší míře, čímž může upozornit na narušení procesu v prostatě. U zdravých nebo jinak nemocných lidí ho nenajdeme. Nález 10 mikrogramů PSA na litr obvykle znamená přítomnost nádoru.

Některé typy nádorů prostaty však vůbec nezvyšují hladinu PSA v krvi, a proto se přistupuje k vyšetření prostaty per rektum, tedy pohmatem. Jedná se o doplňkové vyšetření, které je nepříjemné, ale není bolestivé a pro ucelenou diagnostiku je nezbytné.Pokud je při tomto vyšetření podezření na karcinom prostaty, jedná se o jasnou indikaci pro biopsii, bez ohledu na hladinu PSA v krvi.

Čtěte také: První návštěva u urologa? Po 40. roce věku, i když nepociťujete potíže.

Rakovina prostaty a její léčba

Způsob léčby záleží na tom, v jaké fázi se nádor nachází. Pokud je nádor ohraničený pouze na prostatu, lze jej léčit lokálně, například chirurgickým zákrokem. V takovém případě se odoperuje celá prostata a pacient má naději na celkové vyléčení. V případě metastází do dalších orgánů je nutné léčit celý organismus.

Zdroj: zdravi.euro.cz
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Problémy s prostatou

Slyšel jsem o léku na prostatu, který se jmenuje curbisken blutepolls-dražé, ale nejsem schopný ho nikde sehnat, ani o něm najít jakékoliv informace. Stanislav

Co je to prostata

Prostata je orgánem pohlavního systému muže. Má tvar kaštanu, jehož širší část je obrácena k močovému měchýři a zúžená ke svalovému dnu pánve. Ne zcela ve středu probíhá část močové trubice, která dále pokračuje přes svaly dna pánevního do penisu...

Sonografie (vyšetřování ultrazvukem)

Vyšetřování ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Má totiž mnoho předností: nezatěžuje vyšetřovaný organizmus pronikavým zářením ani nutností podávat kontrastní látku jako metody rentgenové, a vyšetřovací přístroj není zdaleka tak drahý jako u počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MR). Navíc lze, je-li to potřeba, vyšetřovat přímo u lůžka nemocného. Vyšetření je možno dokumentovat: jednotlivé záběry na speciální papír nebo celý průběh na videokazetu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce