Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co má společného rakovina prostaty a zlomenina?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10062x )

V České republice se v posledních letech rapidně zvýšil počet pacientů se zhoubným nádorem prostaty. V roce 2005 onemocnělo rakovinou prostaty téměř 5 000 nových pacientů, zatímco v roce 2011 již 7 000.

shutterstock.com

V současnosti žije v České republice přes 50 tisíc mužů, kteří trpí rakovinou prostaty, a jejich počet meziročně stoupá o 7 %. Pozitivní zprávou naopak je, že mírně klesá počet pacientů, kteří na tuto nemoc umírají. Stále se však jedná o 1 300 případů úmrtí ročně.
„Čísla jsou v tomto ohledu velmi vypovídající. Karcinom prostaty je v České republice nejčastějším nádorem u mužů, pomineme-li méně závažné kožní nádory. A delší dobu již také pozorujeme posun věkové struktury diagnostikovaných pacientů do mladších věkových kategorií,“ říká prof. MUDr. Dalibor Pacík, CSc., přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Důležité je objevit rakovinu prostaty včas

Z nedávno zveřejněných dat Národního onkologického registru (NOR) vyplývá také další zajímavý údaj. Mezi roky 1982-1986 byl věkový průměr pacientů 73 let, ale mezi roky 2007-2011 to bylo již 69 let. Současně bylo ve zkoumaném vzorku mezi roky 1982-1986 33 % případů rakoviny prostaty u pacientů diagnostikováno před dosažením 70 let věku, mezi roky 2007-2011 to bylo již 53 %. Posun věkové struktury pacientů do mladších věkových kategorií však s sebou přináší také výhody. U mužů, u kterých lékaři nádor zachytí v počátečním a málo agresivním stádiu, mohou v konkrétních případech přistoupit pouze ke sledování a monitorování stavu pacienta a na jeho celkový život tak nemoc dlouhé roky nemusí mít žádný vliv. Naopak, je-li nemoc odhalena již v pokročilém stádiu, hrozí pacientovi řada komplikací značně ovlivňujících průběh jeho léčby. Do této skupiny patří také kostní metastázy, které se objevují až u 80 % pacientů s pokročilým karcinomem prostaty.
„Strach pacientů z preventivního vyšetření je neopodstatněný. Naopak je velmi důležité, aby jej muži podstoupili. Jako povinnost by jej měli brát hlavně ti ve věku zhruba od 55 do 70 let,“ radí prof. MUDr. Dalibor Pacík, CSc.

Rakovina prostaty a kostní metastázy

rakovina_metastázyMetastatické kostní postižení je velmi častou komplikací u lidí s pokročilým nádorovým onemocněním. Kost je nejvíce frekventovaným místem metastazování nádorových onemocnění a více než 70 % pacientů se zhoubným nádorem umírá s postižením kostry. V případě rakoviny prostaty je kostní postižení přítomné dokonce až u 75 % pacientů, kteří na zhoubný nádor zemřou.
„Z klinického hlediska je nejdůležitější fakt, že v současnosti se nádorové onemocnění, které metastazovalo do kostí pacienta ve vícečetných ložiscích, považuje za nevyléčitelné. Proto je třeba mu předcházet,“ upozorňuje prof. MUDr. Dalibor Pacík, CSc.

Jaká rizika s sebou kostní metastázy přináší?

lékařKostní metastázy samy o sobě nejsou život ohrožující komplikací, obecně však jejich přítomnost znamená špatnou prognózu. U pacientů s karcinomem prostaty jsou nejčastějším místem metastáz pánevní kosti, páteř, žebra a dlouhé kosti. V důsledku destrukce kostní tkáně dochází k narušení integrity kosti. Narušená kostní tkáň způsobuje bolest a často i zlomeniny. Zlomeniny obratlů se vyskytují až u 12 % pacientů s rakovinou prostaty, zlomeniny ostatních kostí pak vznikají v 9 % případů. Těžkou bolestí kostí přitom trpí až 80 % pacientů, u 10-15 % mužů se může objevit hyperkalcémie neboli zvýšená koncentrace vápníku v krvi. Tyto komplikace mohou způsobit deformace, ztrátu motorických a senzitivních funkcí a bezpodmínečně vedou k následnému snížení celkové kvality života. V některých případech hrozí dokonce útlak míchy, což vyžaduje okamžitý chirurgický zásah, aby se předešlo neurologickému poškození, včetně ochrnutí.
„Především patologické zlomeniny významně zvyšují riziko úmrtí. U pacientů s rakovinou prostaty je v případě kostních metastáz riziko úmrtí o 23 % vyšší nežli u pacientů bez metastatického rozsevu do kostry,“ varuje prof. MUDr. Dalibor Pacík, CSc.

Vyšetření je jedinou účinnou obranou

Kostní metastázy jsou nebezpečné zejména z hlediska jejich diagnostikování. Mohou být první známkou toho, že máte rakovinu, ale také se mohou vyskytnout až po absolvované léčbě nemoci. Lze je poznat velmi těžko a často nemají žádné specifické příznaky. Signálem může být dlouhotrvající tupá nebo krátkodobá vystřelující bolest, dále zduření kosti a také mírně zvýšená tělesná teplota.
„Znaky, které provází výskyt kostních metastáz, jsou společné i pro jiné druhy onemocnění, a proto může dojít snadno ke špatné diagnostice. Z tohoto důvodu je velmi důležité výskytu kostních metastáz v maximální možné míře předejít. Jediným opravdu účinným nástrojem je včasné vyšetření rakoviny prostaty, které může výrazně snížit počet úmrtí,“ radí prof. MUDr. Dalibor Pacík, CSc.

Jaké možnosti nabízí současná léčba kostních metastáz

Optimální léčba kostních metastáz je multidisciplinární. Začíná stanovením lokalizace a rozsahu kostních metastáz, identifikací (nebo vyloučením) možných závažných komplikací, jako je hyperkalcémie, útlak míchy nebo patologické zlomeniny v zatěžovaných oblastech a léčbou bolesti a dalších symptomů. Významnou součástí podpůrné terapie pacientů s metastatickými nádory postihujícími jejich kostru je systémová terapie kostních metastáz – kombinace hormonální léčby a chemoterapie. Cílem této léčby je snížit výskyt kostních komplikací, redukovat kostní bolesti, zlepšit mobilitu pacienta a celkovou kvalitu života. Ale na každou z těchto léčebných metod po čase vznikne u pacienta rezistence a stane se neúčinnou.
„Poslední vývoj jasně ukazuje, že biologická léčba může být stejně účinná nebo dokonce účinnější a váže se k ní také menší riziko vedlejších účinků. Nejlepší prevencí v případě kostních komplikací je proto včasné nasazení biologické léčby, optimálně hned po zjištění kostního metastatického postižení,“ uzavírá prof. MUDr. Dalibor Pacík, CSc.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Co je to prostata

Prostata je orgánem pohlavního systému muže. Má tvar kaštanu, jehož širší část je obrácena k močovému měchýři a zúžená ke svalovému dnu pánve. Ne zcela ve středu probíhá část močové trubice, která dále pokračuje přes svaly dna pánevního do penisu...

Příznaky onemocnění prostaty

Zpravidla se objeví dosud nepozorované problémy s močením. Jejich nástup může být nenápadný a postupný, takže si muž zvykne. V tom případě nechápe zvětšení prostaty jako obtěžující, neboť "už zapomněl", jaké je to normálně močit. Řada mužů je přesvědčena, že poruchy močení patří ke stárnutí a že jde o obraz zcela normální...

Může onemocnění prostaty ovlivnit chuť na sex?

Dobrý den. Doktor mi řekl, že mám zvětšenou prostatu. Od té doby (ale i dřív) mám pocit, že sex neprožívám s partnerkou tak dobře a tak často, jako dříve. Také můj penis není zdaleka tak tvrdý, jako dříve.Nejvíc se ale bojím reakce mé partnerky. Dá se s tím ještě něco dělat? Nebo už to nebude jako dřív?

Sonografie (vyšetřování ultrazvukem)

Vyšetřování ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Má totiž mnoho předností: nezatěžuje vyšetřovaný organizmus pronikavým zářením ani nutností podávat kontrastní látku jako metody rentgenové, a vyšetřovací přístroj není zdaleka tak drahý jako u počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MR). Navíc lze, je-li to potřeba, vyšetřovat přímo u lůžka nemocného. Vyšetření je možno dokumentovat: jednotlivé záběry na speciální papír nebo celý průběh na videokazetu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce