Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rakovina prostaty ohrožuje častěji obézní

( | přečteno: 16293x )

K odhalení rakovinného nádoru v mužské prostatě se provádějí krevní testy, které se snaží zjistit přítomnost látky nazvané specifický prostatický antigen. Ten se v těle objevuje tehdy, kdy se v prostatě, orgánu umístěném pod močovým měchýřem, objeví nádor.

Vědci z Texasu dospěli k závěru, že u obézních mužů je hladina antigenu v krvi nízká a někdy se nepodaří tuto látku vůbec detekovat, ačkoli dotyčný pacient rakovinu již má.

Každým rokem na celém světě onemocní rakovinou prostaty stovky tisíců mužů v celé Evropě, jen v Česku jich několik tisíc ročně na tuto chorobu umírá. Obezita přitom bývá podle amerických expertů jedním z faktorů, který včasné odhalení zákeřné nemoci může zhatit.

Již dříve si vědci všimli, že štíhlí muži jsou s nádorem v prostatě diagnostikováni častěji než muži s nadváhou. To ale neznamená, že by obezita byla prevencí této nemoci, právě naopak. U obézních pacientů se na problémy pouze přichází později. Někteří odborníci dokonce věří, že tělo s nadbytečnými tuky vylučuje hormony, které úspěšné léčbě rakoviny brání.

Vše je zatím ve stádiu výzkumu. "Víme, že množství antigenu může být ovlivněno několika faktory, například velikostí prostatické žlázy nebo cvičením. Tohle je první studie prokazující, že hladinu antigenu může snižovat, nebo chcete-li skrývat, také obezita. Existují však i studie, které žádný vliv obezity neprokazují, takže budeme muset provést další výzkumy," uvedl doktor Chris Hiley z Texasu.

Zdroj: Korzo
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s prostatou

Slyšel jsem o léku na prostatu, který se jmenuje curbisken blutepolls-dražé, ale nejsem schopný ho nikde sehnat, ani o něm najít jakékoliv informace. Stanislav

Příznaky onemocnění prostaty

Zpravidla se objeví dosud nepozorované problémy s močením. Jejich nástup může být nenápadný a postupný, takže si muž zvykne. V tom případě nechápe zvětšení prostaty jako obtěžující, neboť "už zapomněl", jaké je to normálně močit. Řada mužů je přesvědčena, že poruchy močení patří ke stárnutí a že jde o obraz zcela normální...

Sonografie (vyšetřování ultrazvukem)

Vyšetřování ultrazvukem je v současnosti základní a pravděpodobně i nejrozšířenější zobrazovací diagnostickou metodou. Má totiž mnoho předností: nezatěžuje vyšetřovaný organizmus pronikavým zářením ani nutností podávat kontrastní látku jako metody rentgenové, a vyšetřovací přístroj není zdaleka tak drahý jako u počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MR). Navíc lze, je-li to potřeba, vyšetřovat přímo u lůžka nemocného. Vyšetření je možno dokumentovat: jednotlivé záběry na speciální papír nebo celý průběh na videokazetu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce