Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Zoonózy: nemoci, které dostanete od psa a kočky

( Renata Vyšínová | přečteno: 31968x )

Toxoplazmóza nebo vzteklina patří mezi nemoci, které vás mohou i zabít. Obě byste mohli chytit i od svého psa či kočky. Riziko přenosu různých nemocí ze zvířete na člověka sice existuje, ale většinou si stačí dobře umýt ruce a nemusíte se bát.

shutterstock.com

Toxoplazmóza

Jde o nemoc, která probíhá u koček bez viditelných příznaků, většinou ve věku do jednoho roku. Nemoc trvá asi dva týdny, během kterých jsou v kočičích exkrementech oocysty - jedno z vývojových stádií parazita, který je původcem choroby. Oocysty pak přežívají v půdě, trávě nebo písku, a pokud se vám ocitnou na rukách, může dojít k nákaze.

Příznaky:

Může jít o příznaky, které připomínají chřipku, občas zduří uzliny na krku. Vzácně může dojít k postižení očí, zánětu mozku - to ale jen pro lidí, kteří mají velmi oslabenou imunitu. Pokud by se nakazila těhotná žena, může to být příčinou předčasného porodu, potratu, ale i úmrtí plodu. Dítě se může narodit slepé, hluché nebo s epilepsií. Největším problémem je onemocnět v prvním trimestru těhotenství.

Prevence:

Čistě panelákové kočky, které nechodí ven ani nepojídají syrové maso či vnitřnosti, by měly být bezpečné. Protože se nákaza šíří přes kočičí trus, je vždy lepší s ním zacházet co nejopatrněji, nejlépe v rukavicích. Opatrní bychom měli být i na zahradě kam chodí kočky. Pozor, oocysty mohou přežít venku až rok! Zvlášť v těhotenství tedy pracujte s hlínou v rukavicích. Podle statistiky www.uzis.cz je ročně nahlášeno asi 220 případů tohoto onemocnění.

Léčba:

Na vážnější případy se používají antibiotika, v ostatních případech se léčí jen příznaky.

Další podrobnosti o toxoplazmóze se dočtete zde.

Škrkavky

Většina psů je má od narození, kočky se mohou nakazit od ulovených myší. Velmi často se nakazí děti – stačí olíznout nemyté prsty, strčit do pusy hlínu nebo písek, ve kterém vajíčka škrkavek jsou. Podle odhadu je až třetina dětských hřišť zamořena škrkavkami. Někdy se lze nakazit i prostřednictvím špatně umytého ovoce nebo zeleniny.

Příznaky:

Ve střevech se z vajíček vylíhnou larvy škrkavek, které pronikají do cév, jater a dalších orgánů. V našem těle mohou žít i několik let bez příznaků. Někdy se projeví zvracením, nechutenstvím, průjmem, bolestmi břicha a teplotami. Příznakem mohou být i bolesti svalů, kloubů, vyrážky a rozostřené vidění.

Prevence:

Hygiena, důkladné mytí ovoce a zeleniny.

Léčba:

Poté, co se odhalí krevními testy, léčí se antiparazitálními přípravky.

Vedle škrkavek můžete být nakaženi měchovcem psím – většinou když se procházíme bosýma nohama v písku nebo na pláži. Můžeme se stát také hostitelem tasemnice psí – k přenosu může dojít, pokud si necháme psem či kočkou olizovat obličej. Projeví se bolestí břicha, zvracením a průjem, ve stolici najdete vajíčka. V lidském těle může tasemnice tvořit velké útvary, které je často zapotřebí odstranit operativně.

Vzteklina

Jde o smrtelné onemocnění, které se na člověka přenese hlavně slinami zvířat – nejčastěji jsou to lišky, netopýři, psi a kočky. Vzteklina napadá centrální nervový systém.

Příznaky:

Inkubační doba vztekliny je šest až deset týdnů, podle vnímavosti jedince, místě pokousání, kmeni viru i jeho množství v těle. Projevuje se bolestí hlavy a svalstva, úzkostí a zmateností, halucinacemi. Později přichází agresivita a zuřivost. Nakaženého prozradí i strach z vody způsobený ochrnutím polykacích svalů. Lidé mohou i víc slinit a trpět nespavostí.

Léčba:

Bez včasného podání léku je vzteklina smrtelným onemocněním.

Prevence:

Prevencí je očkování lidí, kteří přicházejí do styku s volně se pohybujícími zvířaty. Vhodné je i pro cestovatele, kteří se budou pohybovat ve volné přírodě v zemích, kde je vzteklina aktuální. Podle statistik Státní veterinární zprávy je ale už od roku 2002 naše území "vztekliny prosté".

Jestli si nejste jisti, jak byste postupovali při kousnutí psem, tak si přečtete tento článek.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce