Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Průjem u dětí

(MUDr. Zdenka Adamová | přečteno: 9511x )

Průjem bývá často způsoben choroboplodnými zárodky přítomnými v potravinách rychlého občerstvení (fast food). Může být také jedním z příznaků celkového onemocnění (například střevní chřipky)...

Průjem bývá často způsoben choroboplodnými zárodky přítomnými v potravinách rychlého občerstvení (fast food). Může být také jedním z příznaků celkového onemocnění (například střevní chřipky), nebo důsledkem dietní chyby.

Léčebný postup u průjmů je však vždy stejný. Jeho základem nejsou antibiotika, ale dieta. Ta má snížit zatížení zažívacího traktu a zajistit náhradu ztracených tekutin, minerálů a základních živin. Frekvenci stolic pomůže snížit živočišné uhlí (Carbantox), nebo preparát Smecta.

V prvních třech dnech podáváme kromě tekutin spíše kašovité pokrmy. Je třeba se vyvarovat mléčných, tučných a nadýmavých jídel. Podáváme například ruský čaj s glukopurem, minerální vody bez bublin, iontové nápoje, osolený hovězí vývar, čerstvý džus z pomeranče nebo grapefruitu, banán, oloupané sladké jablko, bílé pečivo, vařenou rýži, slané tyčinky, dietní suchary.

Průjem u kojenců pomáhá zvládnoutrýžový odvar, který dnes maminky připraví snadno z bezmléčných rýžových základů pro kaši (například Hami, Milupa nebo Sunarka). U kojených dětí většinou není nutné dočasně kojence zcela odstavit. Je však vhodné kojení omezit a mezi dávkami nabízet mrkvovou polévku, nebo mrkvový či rýžový odvar. Ty je dnes možné koupit v lékárně hotové (preparát ORS 200). Pokrmy z kupované mrkve můžeme vzhledem k obsahu dusičnanů nabídnout až kojenci staršímu šesti měsíců (pokud není k dispozici vlastní vypěstovaná mrkev nepřihnojovaná umělými hnojivy).

V lékárně mají rovněž takzvanéiontové nápoje, které však můžeme připravit i doma: 8 lžiček cukru, 1 lžičku stolní soli, šťávu ze dvou pomerančů nebo grapefruitů doplnéme do 1 litru převařenou vodou.

Jakmile je frekvence stolic opět obvyklá (většinou od 4. dne nemoci), můžeme nabídnout dušené libové maso, nemaštěné brambory, těstoviny, žemlovku, rýžový nákyp, kefír, jogurt. Malým dětem v přechodném období připravíme dietní sušené mléko - Sunar Alidiar nebo Nutrillon Low Lactose. Dětem i dospělých chutná Nutridrik.

Je nutné myslet na to, že průjmové onemocnění může být nakažlivé. Důsledné dodržování hygienických pravidel brání rozšíření infekce.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Hypohydratace

Hypohydratace je stav, kdy tělu chybí akutně voda. Hypohydratace u všech jejích typů provázena nálezem nízkého krevního systémového tlaku, tachykardií, snížením centrálního žilního tlaku, křečemi a pocitem žízně.

Průjem

Průjmem nazýváme příliš časté vyměšování nezvykle řídké stolice. Neexistuje přesné vymezení průjmu. Co je pro někoho již průjmem, je pro jiného obvyklou normou. S určitou mírou nepřesnosti můžeme za průjem označit 3 a více neformovaných až vodnatě řídkých stolic za den. Obvyklá je i naléhavost defekace. Důležitá je změna od normálního způsobu vyprazdňování.

Salmoneloza-nejčastější průjmové onemocnění

Salmoneloza je nejčastější průjmové onemocnění vyvolané salmonelou.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce