Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Rakovina plic: lidé podceňují první příznaky

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3067x )

„Máte rakovinu plic...“ – tuto větu si v Česku ročně vyslechne téměř 6 782 lidí. Onemocnění pak za rok připraví o život 5 555 pacientů. Patří jí tak smutné prvenství mezi všemi nádory vůbec – přichází se na něj totiž v drtivé většině případů pozdě, ve stadiích, kdy jej nelze vyléčit. Proto Liga proti rakovině Praha zasvětila letošní rok právě karcinomu plic.

shutterstock.com

„Až 90 % nádorů plic má na svědomí kouření, aktivní či pasivní. Kouří 20 % světové populace, 800 milionů mužů, 200 milionů žen, dalších 50 milionů je vystaveno pasivnímu kouření, z toho 75 % žen a dětí. Česká republika tyto poměry kopíruje. Nejúčinnější cestou, jak mortalitu a výskyt smrtelného onemocnění snížit, je nekouřit a k tomu budeme po celý rok 2019 vybízet českou veřejnost,“říká MUDr. Michaela Fridrichová, předsedkyně Ligy proti rakovině Praha.

Čtěte také: První příznaky rakoviny plic

Karcinom plic je záludný v tom, že zpočátku jej lidé nepoznají a první náznaky nemoci, které mívají podobu kašle, únavy nebo námahové dušnosti, odbývají. Na nemoc tak lékaři často přicházejí v rámci jiných vyšetření a přibližně 85 % příchozích už nebojuje o plné vyléčení, ale o prodloužení života.
„Takzvaných operabilních nádorů plic, které lze z těla zcela odstranit, je pouze mezi 10 a 15 %. U ostatních pacientů se snažíme pomocí nových léků prodloužit život v co největší kvalitě,“ říká prof. MUDr. Jindřich Fínek, Ph.D., přednosta Onkologické a radioterapeutické kliniky FN Plzeň. Donedávna podle něj umírali pacienti s karcinomem plic do 20 měsíců od stanovení diagnózy. Revoluci v onkologii způsobil příchod imunoonkologické léčby, kdy lékaři používají jako hlavní zbraň proti nádorům vlastní imunitu daného pacienta.
„Imunoonkologická léčba umí prodloužit život člověka v dobré kvalitě o celá léta, pacienti ji lépe tolerují a může se podávat delší dobu. Nejlépe zabírá v první linii, tedy okamžitě po stanovení diagnózy. Dosud jsme ji pro vybrané pacienty měli až v linii druhé či třetí. Předtím museli procházet chemoterapií, jejíž vedlejší účinky vyřazovaly řadu z nich z následného nasazení léčby imunoonkologické. Nyní je poprvé hrazena léčba karcinomu plic imunoonkologickým lékem už v první linii – kdy je nejúčinnější. V Česku se nasazení tohoto preparátu bude týkat kolem 2 000 pacientů,“ doplňuje prof. Fínek. Povolením úhrady léku v první linii se podle prof. Fínka Česká republika konečně přibližuje k úrovni vyspělých evropských států, co se dostupnosti léčby týče. Podle doc. MUDr. Davida Vrány, Ph.D., z Onkologické kliniky FN Olomouc mohou v současnosti lékaři pacientům s karcinomem plic nabídnout širokou řadu léčebných možností.
„V časných stadiích lze nádor operovat. V lokálně pokročilém stadiu lze použít radikální radioterapii (chemoradioterapii), objevujeme stále nové mutace, které jsme schopni farmakologicky ovlivnit. Na trh přicházejí nové molekuly a samozřejmě revoluci v léčbě onkologických onemocnění přináší imunoterapie, která se postupně prosazuje u stále širšího spektra pacientů,“ popisuje doc. Vrána.

Čtěte také: Pacienti s rakovinou plic přicházejí pozdě

Karcinom plic se nejčastěji týká lidí mezi 65. a 69. rokem věku a zasahuje častěji muže než ženy. Výskyt a úmrtnost u mužů v posledních letech mírně klesají, u žen naopak stoupají.
„Za nejdůležitější považuji apelovat na mladou generaci, aby s kouřením přestala nebo vůbec nezačínala – podle statistik má bohužel s kouřením zkušenost 33 % dívek a chlapců ve věku 13–15 let,” dodává MUDr. Fridrichová.

Čtěte také: Dopad kouření na zdraví

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Užívání vitaminu E jako prevence

Vas nahled na pravidelne denni uzivani E vitaminu /dnes jiz vitamin 400/ jako jeden z prostredek jak pomoci muzum starsich od 50 let v prevenci v budoucnu nastupivsich uropotizi. Ma se vitamin E brat na lacno nebo toto neni podstatne? Udajne se ma vytvaret antivitamin E pokud jsou brany vitaminy E na lacno.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Mýty a fakta o rakovině děložního čípku

Rakovina děložního čípku je způsobena infekcí onkogenními typy viru HPV. Každé sexuálně aktivní ženě hrozí, že se nakazí HPV infekcí.

Brokolice, ne omáčka na pizzu, snižuje riziko rakoviny

border="1" hspace="4" Konzumace většího množství brokolice nebo salátu ze syrového zelí může pomoci ochránit muže před

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce