Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak se léčí karcinom štítné žlázy u těhotných? Jde to i po porodu.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3170x )

Léčba karcinomu štítné žlázy v těhotenství je specifická tím, že lékaři musí vždy zvažovat rizika a důsledky plynoucí směrem ke dvěma pacientům – těhotné matce a plodu. U všech onkologických onemocnění diagnostikovaných v průběhu těhotenství musí odborníci posoudit jeho závažnost, jakou terapii je možno zahájit již v průběhu těhotenství a jakou naopak odložit až po porodu.

1. LF UK

Jak a s jakými výsledky se v České republice léčí karcinom štítné žlázy u těhotných?

Lékaři Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole ve studii potvrdili, že léčbu těchto pacientek lze posunout až na období po porodu, aniž by to ovlivnilo léčebný efekt. Studie také prokázala, že výsledky terapie žen s karcinomem štítné žlázy diagnostikovaným v průběhu těhotenství se neliší od výsledků v celé populaci a jsou velmi dobré. Podstoupení chirurgické léčby v průběhu druhého trimestru nezvyšuje riziko ohrožení těhotenství. O výsledcích mezinárodní studie za účasti českých vědců před časem informoval jeden z nejprestižnějších ORL časopisů Laryngoscope. 

Čtěte také: Padají vám vlasy po porodu?

V České republice se výskyt rakoviny štítné žlázy týká jedné až dvou žen na 100 000 těhotenství. V publikované práci jsou shrnuty výsledky léčby u celkem 40 pacientek mezi lety 2004 až 2016 a z nich 22 bylo léčeno v České republice, právě na Klinice otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN v Motole.

Čtěte také: Poporodní deprese

„Současný trend upřednostňuje u většiny nádorů takové terapeutické přístupy, které umožní donošení těhotenství. U pacientek s karcinomy štítné žlázy je klíčové rozhodnutí o načasování operace, kdy nejbezpečnější je provedení totální thyroidektomie – tedy odstranění celé štítné žlázy – v průběhu druhého trimestru, jak tomu bylo u většiny námi hodnocených pacientek. Celkové výsledky léčby a dosavadní zkušenosti však v poslední době vedou k doporučení zvážit odložení operace až po porodu. Ukazuje se, že odložení operace nemá negativní vliv na výsledky léčby,“ vysvětluje hlavní řešitel studie doc. MUDr. Jan Bouček, Ph.D., z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol.

Čtěte také: Spontánní porod po císařském řezu

„U pacientek byly sledovány parametry onemocnění, diagnostický protokol, terapie v průběhu těhotenství, léčba po porodu, osud těhotenství, porodnické výsledky a výsledky léčby samotného karcinomu štítné žlázy. Chirurgický zákrok během těhotenství představuje vždy určité riziko, a proto je důležité tyto ženy sledovat nejen během těhotenství, ale i po porodu. Tak je možno zaznamenat i dlouhodobý vliv, který jinak nemusí být hned viditelný,“ říká doc. Bouček a zdůrazňuje, že péče o pacientky s nádorem diagnostikovaným v průběhu těhotenství by měla být soustředěna do rukou zkušeného multidisciplinárního týmu, který doporučí a zajistí optimální postup odpovídající charakteru maligního onemocnění a stádiu těhotenství.

O studii více zde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28988434

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce