Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Příznaky rakoviny, které bychom neměli podceňovat

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 31523x )

Rakovina postihuje muže a ženy, různých profesí i věku. Ročně na ni zemře tisíce lidí. Z velké části bohužel i proto, že mnozí z nich nevědí, jak rozpoznat prvotní příznaky nemoci, nebo je přehlížejí.

shutterstock.com

Rakovina může způsobit obecné příznaky, jako je horečka, únava nebo úbytek váhy. Může to být proto, že rakovinové buňky spotřebovávají většinu energie z těla nebo mohou uvolňovat látky, které mění způsob, jak tělo vyrábí energii z potravy. Rakovina může také způsobit, že imunitní systém reaguje tak, že způsobuje tyto příznaky. Obecné symptomy mohou mít také jiné příčiny a ve skutečnosti jsou pravděpodobněji způsobeny něčím, co není rakovinou. Ale je důležité, abyste navštívili lékaře, který může pomoci zjistit, co je příčinou vašich potíží.

Některé zdravotní problémy vypadají tak neškodně, že je lidé často vůbec neberou vážně, a to ani v případě, že je trápí dlouhodobě nebo se zhoršují. I když většina těchto příznaků nemusí signalizovat rakovinu, některé z nich mohou. Je vhodné se poradit s lékařem, pokud dlouhodobě trpíte jedním z následujících příznaků.

Nevysvětlitelná bolest

Přetrvávající bolest v nějaké části těla je způsob, jak nám tělo signalizuje nějaký problém, kterým může být naprostá banalita, nebo také bohužel závažný stav, jako je rakovina kostí nebo vaječníků. Bolest hlavy, která neustupuje může být symptomem nádoru na mozku. Bolest zad může být příznakem rakoviny tlustého střeva nebo vaječníku. Jde o to, že zpočátku většinou rakovina nebolí a proto bolest vyvolaná rakovinou obvykle znamená, že se rakovina už rozšířila. Zpozornět byste měli ve chvíli, kdy je intenzivnější nebo trvalejší než jiné, se kterými jste se už někdy setkali. Při každé dlouhodobé bolesti je nutné zajít k lékaři.

Čtěte také: Neberte bolest zad na lehkou váhu. Může znamenat fatální zdravotní komplikace

Ztráta chuti k jídlu

Mnoho nemocí, od deprese až po chřipku, může způsobit ztrátu chuti k jídlu. Důsledkem rakoviny mohou nastat změny v metabolismu. Rakovina žaludku, pankreatu, tlustého střeva a vaječníků může také vyvolat tlak v žaludku a tím pocit plnosti.

Nadýmání

Plynatost je natolik běžnou záležitostí, že ji lidé prostě přijmou a žijí s ní. Ale mohla by být znakem například nádoru vaječníků. Pokud se tedy neurčitá břišní nepohoda s pocitem plnosti, bolestí břicha, větší plynatostí a horším odchodem plynů vyskytuje každodenně v období několika týdnů, je namístě zvážit návštěvu lékaře.

Problémy se zažíváním

Stejně tak bychom měli věnovat zvýšenou pozornost změnám vyprazdňovacího rytmu (nově vzniklý průjem nebo naopak zácpa) a charakteru stolice (např. stužkovitá stolice při zúžení střeva). Karcinom tlustého střeva doprovází několik rozpoznatelných příznaků, které se týkají zažívaní. Může se jednat o krev ve stolici, dále pak zvracení, průjem nebo naopak zácpu. U tohoto druhu rakoviny se objevuje také silná bolest břicha a křeče. Někdy se totiž stane, že nádor zablokuje tlusté střevo a vytvoří překážku. K lékaři je nutné zajít vždy, když problémy se zažíváním neustupují, zhoršují se a jsou dlouhodobé.

Kašel či chrapot

I když je právě sezóna chřipek a nachlazení, kašel nemusí být jen banálním příznakem virového onemocnění. Pozor si dejte zvláště na přetrvávající kašel bez dalších chřipkových příznaků. Mohl by ukazovat na rakovinu hrtanu nebo štítné žlázy. Neustupující kašel je také potenciálním příznakem rakoviny plic, spolu s příznaky jako je bolest na hrudi, ztráta hmotnosti, chrapot, únava a ztížené dýchání. Je na místě navštívit svého lékaře, zvláště pokud jste kuřák.

Změny v činnosti močového měchýře

Zánět močových cest je častým problémem mnoha žen i mužů, a proto jsou příznaky typické pro tento zánět obvykle ignorovány a léčeny jako další zánět močových cest. Ale ať už jste muž nebo žena, pokud si povšimnete krve ve své moči, trpíte častým pocitem na močení nebo vás močení bolí, raději to oznamte svému lékaři, aby vyloučil rakovinu močového měchýře, ledvin nebo prostaty.

Přetrvávající bolest v krku

Nepříjemná bolest v krku a ztížené polykání patří stejně jako kašel mezi typické příznaky nachlazení. Nicméně dlouhodobá bolest v krku by mohla ukazovat na vážnější problém, jako je rakovina hrtanu nebo krku.

Čtěte také: Rakovina hlavy a krku - lidé provázející příznaky podceňují

Horečka

Pokud není horečka součástí infekčního onemocnění, mohla by být spojena s nádorem. Někdy může rakovina ovlivnit imunitní systém, což činí tělu potíže bojovat s infekcí, která způsobuje horečku. Většinou se vyskytuje až při rozšíření nemoci do celého těla, ale v případě například leukémie se může jednat o časný příznak.

Nevysvětlitelný úbytek váhy

Nevysvětlitelný úbytek na váze 4,5 kilogramů a více může být prvním příznakem rakoviny. Nejčastějším důvodem úbytku váhy při rakovině je většinou nevolnost a nechutenství, přičemž nejčastěji se tento příznak projevuje u rakoviny plic, slinivky, tlustého střeva nebo u leukémie. Rychlý úbytek váhy se však může projevit u jakéhokoli typu rakoviny.

Krvácení

Jakékoli krvácení bez zjevné příčiny obvykle nevěstí nic dobrého. Vykašlávání krve by mohlo ukazovat na rakovinu plic, krev ve stolici by mohla být znamením rakoviny střev nebo konečníku. Ženy, které zažívají nevysvětlitelné vaginální krvácení by měly být vyšetřeny, aby se vyloučila rakovina děložního čípku nebo dělohy. Krvavý výtok z bradavky by mohl signalizovat rakovinu prsu, zatímco krev v moči rakovinu močového měchýře nebo ledvin.

Čtěte také: Varovné příznaky rakoviny děložního čípku

Změny prsní tkáně, hmatatelný útvar v prsu

Pokud zaznamenáte jakoukoliv změnu prsou, ať již se jedná o změnu tkáně nebo si nahmatáte nějaký útvar či se objeví sekrece z prsní bradavky (zejména, pokud je sekrece krvavá nebo pouze z jedné bradavky), je na místě navštívit lékaře. Ve věku od 45 let je pak nejlepší nespoléhat na vlastní smysly, ale podstupovat screeningové mamografické vyšetření.

Čtěte také: Mamografie odhalí i nehmatné nádory

Extrémní únava

Je to jeden z nejčastějších příznaků rakoviny. Nemluvíme o normálním typu únavy - je to vyčerpání, které nezmizí. To je další důvod, proč byste rozhodně neměli s návštěvou lékaře otálet. Permanentní a dlouhotrvající únava totiž může být dalším z příznaků rakoviny. Často jde o průvodní jev anemie, která se s rakovinovým bujením pojí, a tento nepříjemný projev se často objeví už v počátečních stadiích rakoviny. Únava může trvat po kratší časové období (například jeden měsíc) i dlouhodobě. Každopádně by měl být její výskyt vždy důvodem k návštěvě a vyšetření u lékaře.

Čtěte také: Co znamená, když se objeví krev ve stolici

Změny na kůži

Jakákoli piha nebo znaménko, které mění barvu, velikost nebo tvar, nebo ztratí ostrý okraj, by mělo být zkontrolováno pro melanom nebo jiné typy rakoviny kůže. Dalším projevem na kůži mohou být vřídky, které se nehojí. Kromě mateřských znamének je nutné všímat si také jakékoli neobvyklé pigmentace na kůži.

Změny nehtů

Mohou být příznakem rakoviny plic (na špičkách nehtů) nebo rakoviny kůže se skvrnami nebo hnědými či černými rýhami pod nehty. Bledé až bílé nehty jsou znakem rakoviny jater.

Změny ústní sliznice

Barevné změny na vnitřní straně tváří nebo na jazyku by měly bedlivě sledovat především kuřačky. Mohou totiž signalizovat počínající rakovinu jazyka nebo úst.

Bulka a otok

Objeví-li se kdekoli na těle nějaký otok či bulka, které nemizí, případně jsou doprovázeny svěděním, je třeba co nejdříve navštívit lékaře. Tyto příznaky rakoviny se vyskytují většinou v prsou, varlatech, lymfatických uzlinách a měkkých tkáních těla. Bulky v lymfatických uzlinách nebo na krku/podpaží/tříslech – zvětšené lymfatické uzliny poukazují na to, že lymfatický systém by mohl být napaden rakovinou. Ženy s diagnózou rakoviny děložního čípku se často setkávají s otoky a bolestmi v nohou. Když se rakovina šíří, brání průtoku krve, což způsobuje otoky nohou.

Čtěte také: Non-Hodgkinův lymfom - rakovina lymfatických uzlin

Rozhodující pro úspěšné zahájení nádorové léčby je včasné rozpoznání prvních příznaků. Jejich výskyt ale neznamená vždy rakovinu, protože řada příznaků je společná také jiným nemocím. Pro vyloučení nádoru a získání pocitu bezpečí je důležité sledovat své zdraví a včas navštívit svého ošetřujícího lékaře.

Nezanedbávjte žádné preventivní lékařské prohlídky a zúčastněte se i všech dostupných screeningových programů.

Zdroj: www.cancer.org, www.webmd.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce