Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

První příznaky rakoviny plic

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 86465x )

Jaké jsou časné příznaky rakoviny plic - první příznaky, které vám řeknou, že je něco špatně? To je důležitá otázka pro všechny, ať jste někdy kouřili, nebo ne. Rakovina plic je choroba s rovnými příležitostmi. Objevuje se u kuřáků i nekuřáků, u žen i mužů a na věku nezáleží, objevuje se i u mladých dospělých. Ve skutečnosti se rakovina plic stále častěji objevuje u mladých žen nekuřaček.

shutterstock.com

Včasná diagnóza je důležitá

I když je rakovina plic celkem běžné onemocnění, nedávná studie zjistila, že jen malé procento obyvatel je obeznámeno s nejčastějšími příznaky. A protože neexistuje screeningový test pro rakovinu plic, pochopení příznaků je často jediným způsobem, jak ji diagnostikovat co nejdříve, než se rozšíří. Víme, že míra přežití u rakoviny plic je lepší, čím dříve je rozpoznána. Pětiletá míra přežití u osob s počátkem rakoviny plic je přibližně 50 procent, což v pokročilých stádiích klesá na jednotlivé číslice. Bohužel téměř polovina lidí je již diagnostikována v pokročilých stádiích rakoviny plic. Vedle nedostatku vědomí veřejnosti o běžných příznacích, je důležité poznamenat, že časné příznaky rakoviny plic mohou být nejasné nebo zamněnitelné s projevy jiných nemocí.

Příznaky rakoviny plic

Rakovina plic může mít různé příznaky. Může se jednat o obecné příznaky spojené s růstem rakoviny, jako je únava a ztráta hmotnosti. A může způsobit příznaky, když se šíří do jiných oblastí těla, jako jsou kosti nebo mozek.

Jaké jsou první příznaky, které by vás měly varovat?

Neustupující kašel

Většina lidí nepovažuje chronický kašel za nic zásadního a přisuzuje ho alergiím, nachlazení nebo suchému vzduchu z klimatizace. Ale kašel, který trvá déle než několik měsíců, může znamenat něco úplně jiného. Kašlání signalizující počátek rakoviny může být navíc zamaskováno nějakým jiným chronickým onemocněním – astmatem nebo chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN). Protože rakovina plic velmi často postihuje lidi s chronickou bronchitidou, při níž je kašel samozřejmostí, rozhodujícím údajem je změna charakteru kašle. Může být více dráždivý, záchvatovitý, může se změnit množství a charakter vykašlávaného sputa (hlen).

Čtěte také: Malý kašel je prospěšný, na silný dobře vyberte lék

Vykašlávání krve nazývané "hemoptýza"

Dalším průvodním znakem je tzv. hemoptýza (vykašlávání krve pocházející z průdušek nebo plic). Ne každá vykašlávaná krev je však příznakem rakoviny plic. Nejčastěji je způsobena infekcí dolních cest dýchacích. Charakteristické, i když ne příliš časté, je vykašlávání sputa vzhledu malinového želé.

Dušnost při zátěži

Nedostatečnost dechu při sportu nebo jiných zátěžových aktivitách bývá často přehlížena s výmluvami na věk, špatnou kondici nebo pár kil navíc, která vás tíží. Pokud se přistihnete, že se vám kvůli nedostatku dechu nechce pouštět ani do žádné sexuální aktivity, navštivte raději svého lékaře.

Opakované infekce, jako je bronchitida a pneumonie

Nádor prorůstající do dýchacích cest může způsobit jejich zúžení, či dokonce ucpání. Takové prostředí je pro opakované infekce ideální. Bronchitidy nebo časté zápaly plic mohou být způsobené kouřením nebo chronickou obstrukční nemocí plic, stejně tak ale mohou být příznakem rakoviny. Pokud trpíte opakujícími se infekcemi hrudníku, poraďte se s lékařem, zvláště pokud nemáte jiné typické příznaky infekce hrudníku, jako je horečka.

Čtěte také: Astma nebo zánět průdušek? Jak poznat rozdíl?

Únava

Každý z nás je někdy unavený, ale únava, která je spojena s rakovinou plic je odlišná. Někteří lidé popisují tuto únavu jako "únavu celého těla" nebo dokonce vyčerpání. Je to druh únavy, který se nedá snadno napravit dobrým spánkem nebo šálkem kávy.

Nejasné bolesti 

Nádor na plicích může utlačovat některé nervy, což vede k pocitům bolesti zad, hrudi nebo paže. Pokud vás trápí bolest v těchto částech těla, která se navíc stupňuje s nádechem a výdechem, neváhejte a vyhledejte lékaře. Některou z těchto obtíží totiž uvádí až 50 % pacientů s rakovinou plic v okamžiku její diagnózy. Při pokročilém nádoru, který se šíří do pohrudnice, svalstva, žeber nebo do hrudní stěny, se dostavuje bolest neurčitého charakteru, často bývá vázána na nádech (asi 40 % nemocných). Kruté bolesti horní končetiny se vyskytují při zasažení nervových vláken nádorem.

Dechové obtíže

Asi 78 % nemocných má dechové obtíže a další hrudní příznaky jako jsou chrapot a polykací obtíže (důsledek útlaku jícnu nebo prorůstání nádoru do jícnu).

Příznakem již pokročilejšího onemocnění je nechutenství (relativně často odpor k masu) a úbytek hmotnosti více než 5 % váhy během 3 měsíců bez dietních opatření.

Mimoplicní příznaky karcinomu plic

Mimoplicní příznaky karcinomu plic jsou vždy projevem rozsáhlého onemocnění a šíření nádoru do jiných orgánů (vznik metastáz), především do centrálního nervového systému, kostí, kostní dřeně a jater. I když se karcinom plic může šířit do kteréhokoli orgánu, nejnápadnější příznaky vyvolává postižení centrálního nervového systému (neurologické či psychicképoruchy), kostí (bolesti, zlomeniny) a kostní dřeně (anemie). Naproti tomu metastázy do jater mohou dlouho zůstávat bez průvodních příznaků, a to i tehdy, když už jsou játra pohmatem zřetelně zvětšená. Mnohočetné metastázy do jater se mohou projevit žloutenkou.

U některých typů nádorů se může objevit tzv. Pancoastův syndrom. Jedná se o soubor příznaků zahrnujících bolesti ramene a paže, atrofii svalů ruky a slabost. Objevuje se ještě před kašlem, hemoptýzou a dušností u periferně lokalizovaných nádorů. Může však být také způsoben infekcí. V souvislosti s tímto syndromem může dojít k stejnostrannému poklesu očního víčka – tzv. Hornerův syndrom.

Rostoucí nádor může začít utlačovat cévní stěnu horní duté žíly a tím bránit dostatečnému průtoku krve do pravé síně srdeční. Pak se otokem obličeje a paže, kašlem a záchvatovitou, zpravidla noční, dušností projeví tzv. syndrom horní duté žíly. Způsobuje také bolest hlavy, dysfagii (porucha polykání) nebo synkopu (náhlá a krátkodobá ztráta vědomí).

Čtěte také: Nepodceňujte bolest zad, může být signálem nebezpečných kostních metastáz

Paraneoplastické syndromy

Paraneoplastické příznaky karcinomu plic (vedlejší projevy nádorového růstu) bývají velmi časté a mohou být i prvním projevem onemocnění. Vznikají především při vylučování některých hormonů, ale mohou vyvolávat i kožní změny, svalovou slabost, neurologické poruchy a změny cévní (záněty žil).

Tyto syndromy představují příznaky, které provází nádorová onemocnění, ale nesouvisí přímo s růstem primárního ložiska nebo s šířením metastáz. Jsou způsobeny reakcí nenádorových buněk organismu na přítomnost nádoru. V mnoha případech však není jejich důvod znám. Léčba nádoru zmírňuje jejich příznaky.

Projevují se jako poruchy endokrinního systému (zvýšená hladina vápníku v krvi, zvýšená sekrece antidiuretického hormonu), mohou se projevit změnami na kůži (zčervenání kůže na hlavě, krku a horní části trupu, červená ložiska ve tvaru terče na loktech a v podkolenních jamkách, na ploskách a dlaních, zvýšená pigmentace ve velkých kožních záhybech, která je zprvu hebká, pak má bradavičnatý charakter).

Typické jsou tzv. paličkovité prsty (koncové části prstů jsou rozšířené a zaoblené, nehty jsou vypouklé ve tvaru hodinových sklíček). Mohou se objevit neurologické (poruchy čití - snížené vnímání dotyků, tlaku, tahu, bolesti, pohybu, tepla i chladu, halucinace, ztráta paměti) a svalové (křeče, svalost, relaxace hladkých svalů - např. zácpa) poruchy. Napaden může být také kardiovaskulární, hematologický (anémie) nebo imunitní systém.

Tento seznam by mohl pokračovat a popisovat mnoho dalších příznaků, které by mohly znamenat rakovinu plic. Důležitým příznakem, kterému nebylo uděleno lékařské jméno, je vaše intuice. Mnoho lidí poznamenává, že před diagnózou rakoviny plic se prostě necítili správně nebo se zajímali, jestli je něco špatně. Dbejte na varování, pokud vaše tělo prohlásí, že něco není v pořádku a promluvte si s lékařem.

Pokud máte některý nebo některé z těchto příznaků, nepropadejte panice, ale ani falešnému uspokojení. Každý z těchto projevů může signalizovat něco docela jiného než nádor. Dokonce ani kombinace více symptomů nemusí znamenat, že máte rakovinu. Měli byste si jich ale všímat, nebrat je na lehkou váhu a v odůvodněných případech se raději zajít poradit s lékařem.

Úspěch léčby rakoviny plic závisí z velké části na tom, v jaké fázi byla objevena.

Zdroj: www.onkomajak.cz/rakovina-plic, www.verywell.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce