Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Biologická léčba úspěšně bojuje s rakovinou tlustého střeva a konečníku

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 10830x )

Rakovina tlustého střeva a konečníku přesdstavuje v České republice druhou nejčastější onkologickou diagnózu po karcinomu prostaty u mužů a karcinomu prsu u žen. Nemocných přitom stále přibývá. Podle odhadů Národního onkologického registru České republiky (NOR) se počet diagnostikovaných pacientů v roce 2015 vyšplhá na 8 a půl tisíce, což představuje od roku 2011 nárůst téměř o 5 %. Dobrou zprávou ale je, že se snižuje úmrtnost pacientů. Velký podíl na tomto trendu má také cílená biologická léčba.

shutterstock.com

Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva a konečníku

Rakovina tlustého střeva a konečníku je zhoubné nádorové onemocnění, které se hojně vyskytuje především ve vyspělých zemích západní Evropy, severní Ameriky a v Austrálii. České republice přitom v současnosti v diagnostice nových případů patří nelichotivé 1. místo v rámci celé Evropy. Předpokládá se, že v průběhu roku 2015 bude tímto onemocněním na našem území trpět 66 tisíc pacientů. Rakovina tlustého střeva a konečníku se tak po rakovině prsu stane nejvíce se vyskytujícím zhoubným onemocněním v České republice.
„Tento vývoj je alarmující a do velké míry za ním stojí nesprávná životospráva české populace, tedy málo pohybu, nezdravá strava, kouření a konzumace alkoholu. Lidé se často vymlouvají, že rakovina tlustého střeva a konečníku je způsobena dědičností. To ale platí jen pro každý sedmý případ. Ovlivnit své zdraví tak můžeme především my,“ říká MUDr. Stanislav Batko z Onkologické kliniky 2. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol.

Moderní léčba pomáhá snižovat úmrtnost pacientů

Za dobrou zprávu můžeme považovat naopak to, že se mírně snižuje úmrtnost pacientů s tímto onemocněním. Tento trend platí pro posledních dvacet let a úzce souvisí s vývojem nových léčebných postupů.
„Začátkem devadesátých let zemřelo 50 ze 100 000 nemocných mužů. V současnosti je to pouze 30. U žen je situace podobná,“ uvádí MUDr. Stanislav Batko. Velkou měrou k tomu přispěla i cílená biologická léčba, která představuje naději pro nemocné s pokročilým nádorovým onemocněním. Tato terapie dává pacientovi šanci na dlouhodobé přežití a lepší kvalitu života.
„Individuální přístup má výrazný dopad na výsledek léčby u konkrétního pacienta. Biologická léčba v tomto ohledu zaujímá důležité místo, protože účinkuje velmi efektivně proti zhoubnému bujení nemoci. V letošním roce ji však podstoupí jen přibližně 900 ze všech diagnostikovaných pacientů, kteří rakovinou tlustého střeva a konečníku v České republice trpí. Je proto důležité zvýšit dostupnost cílené terapie pro větší počet pacientů,“ uzavírá MUDr. Stanislav Batko.

Přečtěte si také

Trápí vás nadýmání?

Osteoporóza je choroba dětství, která se projeví ve stáří.

Zdravé jídlo: nejlepší prevence nachlazení, vysokého tlaku i rakoviny

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Přeceňujeme riziko pasivního kouření pro vznik rakoviny plic?

Podle anglických vědců je možná riziko pasivního kouření přeceňován. To ovšem neznamená, že je toto riziko nulové, tvrdí autor studie Dr. Copas. V předcházejících analýzách, které zahrnovali...

Hodgkinova choroba

Jde o relativně časté nádorové onemocnění, které postihuje mladé lidi mezi 25 - 35 lety a pak lidi po 55 roce. Naštěstí ho lze ve vysokém procentu zcela vyléčit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce