Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rakovinou prsu může onemocnět i muž

( Renata Vyšínová | přečteno: 36613x )

Rakovinu prsu zjistí lékaři ročně asi šedesáti mužům v republice. Bohužel to bývá až v případě, kdy je nemoc v pokročilejším stádiu. Muže totiž vůbec nenapadne, že by mohli dostat rakovinu prsu a pokud nějaký problém odhalí, pak se často stydí s ním jít k lékaři, anebo nevědí k jakému.

shutterstock.com

I muži mají prsní žlázy, tudíž mohou mít i jejich rakovinu. Výskyt je ale natolik sporadický, že ani běžného lékaře mnohdy nenapadne, že by o ni šlo, i když má pacient klasické příznaky, tedy tuhou bulku pod bradavkou. „Nádor prsní žlázy je u mužů hmatatelný velmi dobře, i když je nádor ještě velmi malý. Dokonce i v případě, že mají muži prsa nápadnější, až ženského typu. Jsou totiž výhradně tuková a prsní žláza je i v tom případě uložena hned pod bradavkou,“ vysvětluje MUDr. Miroslava Skovajsová, Ph.D., primářka pražského Mamma Centra. „Teď by se ale neměli vyděsit všichni dospívající muži, kteří nahmatají nějaké změny pod bradavkou. Hlavně během dospívání se objevuje takzvaná gynekomastie, tedy zduření a bolestivost prsní žlázy. Je to důsledek hormonálních změn, které se kromě dospívání mohou objevit i po padesátce, kdy mají „navrch“ ženské hormony. V obou případech je to změna na obou prsních žlázách a časem se upraví,“ říká MUDr. Skovajsová.

Nádor prsu se i u mužů ověří na mamografu

Nádor prsní žlázy je naopak tuhý, často nepohyblivý, někdy může působit jako by byl s bradavkou uvnitř srostlý. Zásadním poznávacím znamením je asymetrie – tedy to, že se nic podobného na druhé žláze nevyskytuje. „Mužský karcinom může být při pohmatu bolestivý, zejména pokud už začal prorůstat do hrudníku,“ upozorňuje lékařka.

I muž musí před stanovením diagnózy jít na ultrazvuk, a pokud se podezření dále potvrdí, pak i na mamograf. Vyšetření je přitom stejné, jako u žen, které mají malá prsa, tedy jen jedna šikmá projekce, která na malou žlázu postačí. I následný postup je stejný jako u žen – následuje jehlová biopsie jen v místním umrtvení a ultrazvuková kontrola souvisejících lymfatických uzlin, která má prokázat, zda se nemoc nerozšířila.

„Návštěva tak ryze ženského prostředí, jako je mamograf a ultrazvuk prsou, je pro muže většinou dost stresující. Samozřejmě se jim personál snaží vyjít vstříc a vše usnadnit. Budeme rádi, pokud muži nebudou mít takový pocit strachu či studu, aby je od návštěvy odrazoval. V jejich případě se hraje hodně o čas, protože nádorová ložiska rostou rychle – asi jako u mladých žen.

Případná léčba se také neliší od žen - operace, chemoterapie a ozařování. Samozřejmě v takovém pořadí a takovém výběru, aby odpovídala co nejlépe zjištěnému stavu nemoci.

 

Diskuse k článku
Kluk
5x

Dobrý den,měl bych dotaz...už pár dní si pod bradavkou nahmatávám malou bouličku která mě na dotek celkem bolí...Jedná se jen o levou bradavku...pravá je vpohodě...jak js četl tento článek tak jsem dostal trochu strach..je možné že ve 14.letech mohu mít rakovinu ? Děkuji za odpověď.

Robin
1x

Ufff lekl jsem se že bych mohl mít rakovinu prsa je mi 13 a ne levé bradavce jsem nahmatal tvrdší bulku ale když to může být způsobeno dospíváním tak ok ;)

Magor

Též mám něco na levé bradavce.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 6. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Hodgkinova choroba

Jde o relativně časté nádorové onemocnění, které postihuje mladé lidi mezi 25 - 35 lety a pak lidi po 55 roce. Naštěstí ho lze ve vysokém procentu zcela vyléčit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce