Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Rakovina děložního čípku

( Redakce | přečteno: 25948x )

shutterstock.com

26. ledna 2009 byla vydána tisková zpráva o národních vakcinačních programech, zaměřených na prevenci rakoviny děložního čípku, které byly jedním z ústředních témat summitu pořádaného Evropským parlamentem v Bruselu.

Pouze patnáct evropských zemí zahájilo národní vakcinační programy, zaměřené na prevenci rakoviny děložního čípku v průběhu více než dvou let od doby, kdy Evropská komise udělila licenci první vakcíně proti lidskému papillomaviru (HPV). Na tuto skutečnost upozornil summit, pořádaný v Evropském parlamentu v Bruselu, který se již potřetí uskutečnil v rámci Evropského týdne prevence proti rakovině děložního čípku. V současné době probíhají organizované screeningové programy, zaměřené na prevenci cervikálního karcinomu, jen v sedmi členských zemích EU (Dánsku, Finsku, Maďarsku, Nizozemí, Slovinsku, Švédsku a Velké Británii) a v dalších osmi státech se obdobné programy připravují.

Rakovina děložního čípku je druhým nejčastějším typem rakoviny u žen ve věku 15 – 44 let v zemích Evropské unie
„Organizované screeningové programy mohou snížit výskyt rakoviny děložního čípku až o 80 procent,“ uvedla evropská komisařka pro oblast zdraví, Androulla Vassiliou. Zároveň dodala, že důraz musí být kladen zejména na spolupráci mezi státy EU s cílem snížit rozdíly v oblasti preventivních programů mezi nimi, zlepšit práva pacientů a zvýšit kvalitu zdravotní péče.

Aktivity u příležitosti Evropského týdne prevence proti rakovině děložního čípku podpořil v době summitu v souvislosti s českým předsednictvím EU také tehdejší ministr zdravotnictví České republiky, Tomáš Julínek. „Jak jsme se již dříve shodli ve společném programu s kolegy z Francie a Švédska: podpora zdraví a důraz na prevenci musí být základem evropské zdravotní politiky,“ uvedl Tomáš Julínek.

Informace o stavu v České republice
V Česku onemocní každý rok zhruba 1 000 žen a téměř 400 tomuto onemocnění podlehne. Tato statistika řadí ČR k zemím s vysokým výskytem karcinomu děložního hrdla. I proto je u nás od loňského roku zaveden systematický screening karcinomu děložního hrdla. Ten spočívá v odebrání vzorku buněk (stěrem z děložního hrdla při preventivní gynekologické prohlídce) a jeho vyšetření v akreditovaných laboratořích. Kvalita vyhodnocení vzorků v těchto laboratořích je pravidelně kontrolována. Stinnou stránkou je fakt, že samotné ženy význam preventivních prohlídek podceňují a desítky procent žen se screeningového programu neúčastní. Ženy, které se dva roky nedostavily ke gynekologickému vyšetření, by měly zdravotní pojišťovny informovat o možnosti prevence karcinomu děložního hrdla.

Očkování - účinná prevence
V Česku se již déle než dva roky očkuje proti nejčastějším původcům karcinomu děložního hrdla – sexuálně přenosnému lidskému papilomaviru (HPV) typů 16 a 18. Jedna ze dvou existujících vakcín (Silgard) navíc chrání i proti HPV typů 6 a 11, které vyvolávají další pohlavně přenosné onemocnění – genitální bradavice. Očkování touto vakcínou je vhodné pro děti (tedy dívky i chlapce) od 9 do 15 let a pro ženy od 16 do 26 let. Klinické studie však prokazují, že je účinné i pro ženy do 45 let. V důsledku prokázané tzv. zkřížené ochrany vakcína chrání i proti dalším, méně častým typům HPV.
Vakcinace chrání i proti zhoubným onemocněním pochvy a zevního genitálu u žen, penisu a rekta u mužů, které jsou vyvolané typy 16 a 18 HPV.
Ačkoli je nejčastější důsledek infekce HPV – karcinom děložního hrdla – onemocněním žen, nositeli HPV jsou muži. Proto by i matky chlapců měli zvážit možnost vakcinace svých synů.

Zdroje:
www.ecca.info
www.cervicalcancerpetition
www.vsecomuzu.cz
www.papillomavirus.cz
www.cyt.cz/screening.html
www.hledamzdravi.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
VK
4x

Zvláštní je, že se téměř nikde neřekne, že tam, kde jsou muži převážně obřezaní - USA, muslimské země, Izrael, se rakovina děložního čípku téměř nevyskytuje - a taky jí neonemocní jeptišky...

Anonym

Rakovinou děložního čípku mohou onemocnět i ženy - virgo, které pohlavní styk nikdy neměly. Záleží samozřejmě na věku a síle imunitního systému.

Anna

To je svatá pravda. Karcinom děložního čípku hrozí i bez infekce HPV, bez jakýchkoliv předchozích sexuálních aktivit.Existuje mnoho druhů rakovin a mnoho faktorů-imunita, stres,psychika, životní styl, ale i věk + další zátěže a genetika.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Biopsie jater a ledvin

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně.

Nádor na páteři

Dobrý den, mému otci zjistili nádor na páteři, který z menší části prorůstá do páteře a z větší ven. Ráda bych více informací. Velice děkuji Olga Míková

Zhoubné nádory kůže

Rozeznáváme tři hlavní typy zhoubného bujení kůže. Nejčastějším vyvolávajícím faktorem je UV záření. Schopnost UV radiace iniciovat vznik nádoru kůže je ovlivněna...

Zhoubné nádory prsu

Zhoubné nádory prsu figurují na čelném místě mezi nejčastějšími nádorovými onemocněními u žen. Ve velmi malé míře se však týkají i mužů...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce