Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nový lék je přínosem v léčbě rakoviny prsu

(PharmDr. Vladimír Finsterle | přečteno: 16503x )

shutterstock.com

Ženy s rozsáhlým nádorem prsu či s jeho lokální formou mají lepší výhled na úspěch své léčby pokud byla chemoterapie zahájena s přípravkem docetaxel ( Taxorete ) ještě před vlastní chirurgickou léčbou. Tento závěr zazněl na 22. výročním zasedání společnosti pro rakovinu prsu v San Antoniu.

Do klinického hodnocení bylo zařazeno 163 žen , které nebyly nikdy před tím léčeny chemoterapií a byl u nich diagnostikován karcinom prsu rozsáhlého charakteru Do studie nebyly zařazeny pacientky s metastázami či již proběhlou chemoterapií.

Všechny ženy byly léčeny ve čtyřech cyklech tradiční chemoterapií. Ty ženy , které zareagovali na léčbu, byly dále rozděleny na skupinu, která pokračovala v klasické terapii a na skupinu, kde se podával v dalších 4 cyklem docetaxel samotný v 3 týdenních intervalech. 4-6 týdnů po skončení terapie ženy absolvovaly chirurgickou léčbu s odstraněním postiženého prsu s následnou radiací.

Všechny ženy užívali tamoxifen 5 let po operaci s tím , že léčba byla velmi dobře snášena a choroba se znovu neobjevila.

Ze 49 pacientek, kterým byl aplikován docetaxel , úspěšnost léčby byla 97% . Zatímco u skupiny žen s klasickou chemoterapií v počtu 52 byl tento poměr 67%. Ženy v počtu 49 , u kterých první cyklus léčby nebyl úspěšný, měli po aplikaci samotného tamoxifenu po operaci úspěšné výsledky v 47%.

Vedlejší příznaky jako nevolnost, zvracení, neutropenie a pokles počtu bílých krvinek byly častější u žen se samostatnou aplikací klasické chemoterapie než v kombinaci s docetaxalem.

Na druhou stranu se u této skupin žen častěji vyskytly změny na nehtech, průjem a nechuť k jídlu.

" Náš závěr spočívá v doporučení , že docetaxel by měl být zvažován při výběru léčby u pacientek s rozsáhlým karcinomem prsu již při primární chemoterapii," řekl Dr.Eremin, autor studie.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Novinky v léčbě rakoviny prsu

doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc.,Onkologická klinika, 7. února 2002

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce